Garnalencurry from scratch

28 mrt 2019 | Avondeten

Currygerechten ben ik eigenlijk pas echt gaan waarderen toen ik merkte hoe makkelijk je dit soort gerechten zelf kunt maken. Curry’s uit pakjes of potten vind ik vaak te zout en daarom at ik ze weinig. Maar curry’s kun je dus heel makkelijk zelf maken. Deze curry met garnalen is heerlijk vol van smaak, snel en makkelijk te maken en bovendien ook erg veelzijdig: we maakten deze curry al eerder met kip (voor ‘de man’) en met linzen (de vega-variant), maar deze versie met garnalen blijft mijn all time favorite. Enjoy!

garnalencurry

Wat heb je nodig om deze curry from scratch zelf te maken voor 2 personen?

  • 300 gram garnalen (wij gebruiken altijd de ingevroren rauwe en gepelde garnalen van de AH)

Voor de marinade

  • 1 eetlepel geperste knoflook (ongeveer 1-2 knoflookteentjes)
  • 1 eetlepel geraspte gember (ongeveer 3-4 cm gemberwortel)
  • 1 eetlepel tomatenpuree

Voor de saus

  • 1 theelepel currypoeder (wij gebruiken de Red Thai curry van Jonnie Boer)
  • 1 theelepel garam marsala
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 kruidnagels
  • hele chilipeper, in stukjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kaneelstokje (geen kaneelstokjes in huis? Vervang dit kaneelstokje dan door een theelepel kaneel)
  • 3 kardemonpeultjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 witte ui, fijngehakt
  • 100 ml passata (tomatensaus)
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 100 ml water
  • yoghurt
  • rasp van 1/4 citroen
  • koriander

garnalencurry

Hoe maak je deze curry from scratch?

1. Meng allereerst in een bak de garnalen met de ingrediënten voor de marinade. Laat de garnalen minimaal 30 minuten marineren. Korter kan ook, maar dan marineren de garnalen te weinig om echt een lekkere smaak te krijgen. Gebruik je ingevoren garnalen? Laat dan eerst de garnalen ontdooien. (tip: vul een bak met warm water en laat de garnalen hierin opwarmen. Ververs het water als het te koud word. Dep de garnalen voor gebruik wel eerst goed droog)

2. Start met een pan met dikke bodem (hapjespan of Dutch oven). Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en laat de pan heet worden (middelhoog vuur).

3. Voeg daarna de fijngehakte ui toe en laat in 3 – 4 minuten glazig worden.

4. Voeg vervolgens het currypoeder, de garam masala en het paprikapoeder toe. Roer goed door, de kruiden worden op deze manier gekookt en smaken straks minder poederig. Voeg vervolgens de kruidnagel, chilipeper, het laurierblad en het kaneelstokje toe. Voeg ook nog een eetlepel olie toe. Roer weer flink en laat 5 minuten bakken.

5. Plet in de tussentijd de kardemonpeulen met een mes en voeg de zaadjes uit de peulen toe aan je kruidenmengsel.

En dan?

6. Schenk dan de passata, de tomatenblokjes en het water in de pan en roer weer goed door. Laat de saus dan 20 minuten goed opwarmen op laag vuur en met de deksel op de pan.

7. Voeg de laatste 5 minuten de garnalen en 1 eetlepel yoghurt toe. Kook de saus daarna niet meer, anders gaat deze schiften. Je kunt er ook voor kiezen om de garnalen eerst enkele minuten in een pan met olie te bakken, wij laten die stap vaak achterwege.

8. Verwijder het laurierblad, het kaneelstokje, de kruidnagels en de kardemonzaadjes voordat je de curry opdient.

Serveer deze curry met naanbrood of rijst en met koriander, wat geraspte citroenschil en yoghurt.

garnalencurrygarnalencurry

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- Ă©n portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen