Gastblog ‘de man’: tikka masala

7 nov 2015 | Avondeten

Yes! Daar ben ik weer eens 🙂 Het is alweer veel te lang geleden dat ik een gastblog schreef, dus maak ik er vandaag meteen een wat uitgebreider recept van. Deze tikka masala vraagt wat tijd, maar is – als je alleen naar de handelingen kijkt – heel eenvoudig te maken. Je moet er alleen wel tijd voor nemen, hoewel de meeste tijd gaat zitten in het wachten op het heerlijke eindresultaat 🙂 Ik vind het altijd heerlijk om zo te ‘klungelen’ in de keuken en lekker mijn gang te gaan. Helaas kan het daardoor gebeuren dat we pas om 9 uur ’s avonds eten, maar ach – dat maakt in het weekend niet uit toch?
Voor Joor maakte ik deze tikka masala overigens met kipstuckjes van De vegetarische slager, die zie je op de grote foto hierboven. Valt nauwelijks op toch? Mijn versie was gewoon met kip, die zie je op de twee foto’s hieronder. Erg lekker al zeg ik het zelf. Gewoon proberen op een avond dat je wat langer de tijd hebt. Het recept heb ik trouwens ‘geleend’ van Jamie Oliver, waarom zelf iets verzinnen als je het ook goed na kunt doen 🙂 Knoeize!

Wat heb je nodig voor deze heerlijke tikka masala voor 2 personen?

* 400 gram kippenborstfilet (of 1 bakje kipstuckjes van De vegetarische slager)
* sateprikkers

Voor de marinade

* 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
* 1/2 theelepel komijn
* 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
* 1/2 theelepel garam masala
* 1/2 citroen, rasp en sap
* 1 citroen, in partjes
* 3 teentjes knoflook, geperst
* 2 cm gember, geraspt
* 3 eetlepels yoghurt
* 2 verse groene pepers (of, als je niet van pittig houdt: 1/2 groene paprika), in stukjes van 4 cm
* 1/2 theelepel zeezout

Voor de saus

* 1 ui, fijngesneden
* 2 teentjes knoflook, fijngesneden
* 1 rode chilipeper, fijngesneden
* 1 bakje verse koriander, takjes & blaadjes fijngesneden en apart bewaard
* 1/2 theelepel gemalen koriander
* 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
* 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
* 1/2 theelepel garam masala
* 3 eetlepels amandelmeel (of 1 handje amandelen, kleingemaakt in de keukenmachine)
* 1 blik tomaten (400 gram)
* 1/2 bouillonblokje (kip of groente)
* 400 ml kokosmelk

Hoe maak je deze heerlijke tikka masala?

Maak als eerste de marinade. Doe hiervoor de gemalen kruidnagel, de komijn, het gerookte paprikapoeder en de garam masala in een klein pannetje met dikke bodem (bijvoorbeeld een sauspannetje) en rooster de kruiden 1 minuut op laag vuur. Roer regelmatig om. Doe ze vervolgens in een grote kom. Voeg dan het citroenrasp en -sap toe, samen met de knoflook en de geraspte gember. Voeg ook de yoghurt toe en het zout. Roer goed door.

Snijd de kippendijen in stukken van ongeveer 5 centimeter. Doe de blokjes in de kom met de marinade en zorg dat ieder stukje kip onder de marinade zit. Rijg de stukjes kip om en om met de stukjes groene peper en de partjes citroen. Wil je het niet te pittig maken? Gebruik hiervoor dan paprika en geen pepers. Leg de kip op een schaal en dek deze schaal af met plastic folie. Zet de schaal minimaal 2 uur in de koelkast om de marinade goed in te laten trekken. Gebruik je de kipstuckjes van De vegetarische slager? Dan hoeft de marinade slechts 10 minuten in te trekken, anders vallen de stukjes uit elkaar.

Maak meteen de saus. Doe hiervoor de ui, de knoflook, de chilipeper en de koriandertakjes samen met wat olie in een hapjespan. Laat deze mix op laag vuur zo’n 20 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. Voeg na 20 minuten de kurkuma, de gemalen koriander, de garam masala en de gerookte paprikapoeder toe en laat 2 minuten bakken. Voeg dan het amandelmeel, de tomaten, het bouillonblokje en 300 ml kokend water toe. Laat dit 5 minuten doorkoken en voeg dan de kokosmelk toe. Laat dit op zacht vuur zo’n 40 minuten doorsudderen. Breng vervolgens op smaak met peper en zout.

Zet een grillpan op hoog vuur totdat ‘ie zacht rookt. Druppel, voordat je de kipspiesjes gaat grillen, wat olijfolie over de kip. Grill dan de spiesjes totdat alle kanten bruin zijn. Haal dan met een vork de stukjes kip en stukjes peper van de sateprikker en voeg ze bij de saus. Haal de partjes citroen wel uit de saus. Laat 2 minuten doorpruttelen en serveer de tikka masala dan.

Serveer de tikka masala met naan en / of rijst en met wat yoghurt en de korianderblaadjes.

DSC_7360DSC_7349DSC_7369

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen