Oosterse burgers met kip of garnaal

17 jan 2024 | Avondeten

Een heleboel jaar geleden vond ik in Delicious een recept voor burgers die bijna alleen maar bestonden uit een paar van mijn favoriete ingrediënten: pindakaas, brood, paksoi, chilisaus. Ik was meteen verkocht. Bovendien zijn dit burgers die niet heel vet zijn en die ook qua calorieën de BigMac bij lange na niet evenaren. Het oorspronkelijke recept was met kip, maar de garnalen bleken een prima vervanging. En wat heerlijk zijn ze: deze Oosterse garnalenburgers met paksoi, pindakaas en alfalfa!

Inmiddels maken we deze burgers alleen nog met garnalen, dat vinden we allebei zo’n heerlijke smaakcombinatie geven met de pindakaas, de chilisaus en de paksoi. Dit is nu een van mijn lievelingsrecepten en ik zou deze burgers het liefst iedere dag eten. Dan kan helaas niet, maar jeetje wat zijn en blijven deze burgers lekker. Ik hoop dat jullie ze net zo lekker vinden als ik. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze heerlijke Oosterse garnalenburgers te maken voor 2 personen?

  • 250 gram garnalen – wij gebruiken de gepelde, rauwe diepvriesgarnalen van de AH (of kipfilet)
  • een sjalotje, gesnipperd
  • een teen knoflook
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • handje paneermeel
  • 2 rode uien
  • 3 eetlepels honing
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 3 eetlepels peterselie of koriander, fijngesneden
  • 2 grote (hamburger)bollen
  • 2 eetlepels pindakaas (ik gebruik meer, dat begrijp je)
  • zoete chilisaus
  • 4-5 paksoistelen, witte delen verwijderd, groene bladen in stukken
  • boter of olie om in te bakken
  • peper en zout

Hoe maak je deze lekkere oosterse burgers?

Doe de garnalen met de sjalotjes, knoflook, sojasaus, kerriepoeder, 1/2 theelepel zout en een snufje peper in de keukenmachine en maal fijn. Dit mengsel is waarschijnlijk te nat om er goede burgers van te vormen. Voeg daarom de panko toe totdat het mengsel wel nattig, maar toch stevig is. Houd 1 el koriander of peterselie achter voor de garnering. Meng vervolgens de rest van de verse kruiden met een vork door het mengsel. Verdeel het in twee gelijke delen en vorm hier 2 platte burgers van. Laat de burgers dan in de koelkast in ongeveer 30 minuten opstijven. Heb je minder tijd? Leg de burgers dan 10 minuten in de vriezer.

Snijd de rode uien in dunne ringen. Verwarm vervolgens olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de uiringen bruin. Zet dan het vuur laag en voeg de honing en chilivlokken toe. Laat op laag vuur 15 minuten pruttelen.

Verhit vervolgens de olie in een koekenpan en bak de burgers in 5 minuten goudbruin en gaar, bak ze niet te hard en laat ze tijdens het bakken met rust. Keer slecht een keer voorzichtig om.

Snijd daarna voor het serveren de bruine bollen open, bestrijk dan beide helften met lekker wat pindakaas. Verdeel vervolgens de paksoi erover. Leg de Oosterse garnalenburgers erop en garneer met de alfalfa, ui en peterselie. Doe als laatste de chilisaus erbovenop. Serveer met kroepoek en extra chilisaus.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen