Wortelbeignets met koriander, haloumi en citroensaus uit Vegalicious

6 jan 2016 | Avondeten, Vegetarisch

Ik heb de afgelopen jaren blijkbaar een beetje onder een steen gezeten, want enkele weken geleden ontdekte ik pas Vegalicious, het kookboek met fantastisch lekkere vega-recepten van Alice Hart. Wat voelde ik me stom toen ik het bestaan van dit kookboek ontdekte 🙂 Het staat bomvol heerlijke, originele en – nog belangrijker – lekkere vega-recepten. En omdat te bewijzen, plaats ik vandaag een van de recepten uit het boek op het blog 🙂 Laat het me weten als je meer over dit kookboek wilt weten, dan schrijf ik er wellicht binnenkort een recensie over 🙂

Voor nu, onderstaand recept vraagt wellicht iets meer inspanning dan je voor een simpel doordeweeks diner over wilt hebben, maar neem van mij aan dat het het meer dan waard is. Gewoon proberen dus. Enjoy!

Wat heb je nodig voor voldoende beignets voor 2 personen?

* 4 winterwortels, grof geraspt
* 250 gram haloumi (schapenkaas)
* 5 lente-uitjes, gesnipperd
* 1 bosje koriander, kleingesneden
* 20 gram bloem
* 2 eieren
* 3 eetlepels olijfolie
* 1 handje rucola

Voor de citroensaus**
* 1/2 teentje knoflook, kleingesneden
* 1 eetlepel honing
* 1 theelepel mosterd
* sap en rasp van 1 citroen
* 900 ml olijfolie

** met dit recept maak je best een fikse hoeveelheid citroensaus. Je hebt hier voor dit recept maar 4 eetlepels van nodig. De rest van de saus kun je gebruiken voor door een salade of als saus voor een licht pastagerecht met peccorino.

Hoe maak je dit lekkere en gezonde gerecht?

Start met het maken van de beignets. Rasp hiervoor 50 gram haloumi en mix het met de geraspte wortel. Voeg dan de lente-uitjes, de koriander, de bloem en de twee eieren (die je eerst losklopt) toe aan de wortelmix. Breng de mix op smaak met peper en zout.

Vorm vervolgens 12 bolletjes van de mix. Druk er vervolgens met je handpalm platte schijfjes van. Leg ze op een bord en zet ze minimaal 30 minuten in de koelkast om wat op te stijven.

Maak in de tussentijd de citroensaus. Meng alle ingrediënten door elkaar tot je een mooi mengsel hebt. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Snijd ook de rest van de haloumi in dunne plakken.

Verwarm de oven voor op 100 graden (niet hoger) zodat je de beignets warm kunt houden na het bakken. Bak dan de beignets in een pan met olijfolie op middelhoog vuur ongeveer 2 minuten per kant. Houd ze vervolgens warm in de oven.

Bak dan de plakjes haloumi in de pan, liefst met zo weinig mogelijk olie.

Stapel nu de beignets op de borden. Wissel de beignets steeds af met een plak gebakken haloumi. Mix de rucola met de dressing en serveer de blaadjes bovenop je stapeltjes. Geef er los nog wat dressing bij.

DSC_5609DSC_5599

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen