Cake zonder boter en melk (maar met eieren)

2 mei 2017 | Zoet

cake6

Ik ben gek op cake. Niet alleen omdat je deze zoete lekkernij snel kunt maken, maar ook omdat de meeste cakes snel op tafel staan. Het grote nadeel van cake is natuurlijk dat er veel ingrediënten inzitten die niet altijd even goed voor je zijn. Ik besloot daarom te experimenteren en de boter deze keer te vervangen door olijfolie en de melk door amandelmelk. Ik voegde nog wat kruiden toe voor de smaak en was compleet verrast door het eindresultaat.

De volgende stap is natuurlijk dat ik ga kijken of ik de suiker kan vervangen door appelmoes, honing of maple syrup en de eieren door banaan. Maar dat probeer ik pas over een tijdje. Eerst genieten van deze heerlijke cake. Enjoy!

cake8

Wat heb je nodig voor 1 cake?

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel of cakemeel + een beetje om te bestuiven
  • 180 gram olijfolie (je moet de olijfolie dus echt wegen 🙂 )
  • 3 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel koekkruiden
  • 4 eetlepels (amandel)melk
  • 200 gram witte suiker

Ook nodig

  • 1 cakeblik

cake3

Hoe maak je deze heerlijke traktatie?

1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Zorg dat je een bakrek of -blik net onder het midden van de oven hebt staan.

2. Vet het cakeblik in met wat boter of olie en strooi hier vervolgens wat bloem op. Draai de vorm rond zodat overal in de vorm een beetje bloem blijft plakken. Gooi de overtollige bloem weg.

3. Mix in een kom de suiker met de olijfolie. Roer goed door totdat de suiker helemaal is opgelost in de olijfolie. Je kunt daar natuurlijk ook een keukenmachine voor gebruiken.

cake1

4. Voeg 1 voor 1 de eieren vervolgens toe. Wacht steeds totdat het ei is opgenomen in de olijfolie. Voeg dan de 4 eetlepels (amandel)melk toe. Voeg daarna de cakebloem of het zelfrijzend bakmeel samen met de kaneel en de koekkruiden bij de olijfoliemix. Roer goed door totdat je een mooi geheel krijgt.

5. Schenk het beslag in de cakemix en zet de cake voor 50 – 60 minuten in de oven. De cake is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt.

6. Laat de cake na het bakken 5 minuten afkoelen in het bakblik en stort de cake vervolgens op een rooster. Snijd de cake aan als ‘ie afgekoeld is.

cake5

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

25 Reacties

    • JoorKitchen

      Wat leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂 Eet smakelijk alvast!

  1. Carla

    Er staat 180 gr olijfolie, is dat echt gram of moet dat ml zijn?

    • JoorKitchen

      Hi Carla, dat moet echt 180 gram zijn 🙂 Voelt gek, olijfolie wegen, maar heeft met de verhoudingen te maken 🙂

  2. Carla

    Er staat 180 gr olijfolie, is dat echt gram of moet dat ml zijn?

    • JoorKitchen

      Hi Carla, dat moet echt 180 gram zijn 🙂 Voelt gek, olijfolie wegen, maar heeft met de verhoudingen te maken 🙂

    • JoorKitchen

      Oeh, ik zou dat eerlijk gezegd niet aandurven. In cakemix kunnen sporen van melk zitten, waardoor de cake niet meer melkvrij is. Bovendien ken ik de samenstelling van de cakemix die je wil gebruiken niet, er kan bijvoorbeeld al zout bijzitten en in de meeste cakemixen zit suiker. Dat betekent dat de samenstelling van dit recept verandert als je cakemix gebruikt ipv meel of bloem, waardoor het een heel andere cake wordt. Maar ik vind het wel een grappig experiment, je kunt het dus altijd proberen! Ik ben alleen niet verantwoordelijk voor het eindresultaat 😉

    • JoorKitchen

      Oeh, ik zou dat eerlijk gezegd niet aandurven. In cakemix kunnen sporen van melk zitten, waardoor de cake niet meer melkvrij is. Bovendien ken ik de samenstelling van de cakemix die je wil gebruiken niet, er kan bijvoorbeeld al zout bijzitten en in de meeste cakemixen zit suiker. Dat betekent dat de samenstelling van dit recept verandert als je cakemix gebruikt ipv meel of bloem, waardoor het een heel andere cake wordt. Maar ik vind het wel een grappig experiment, je kunt het dus altijd proberen! Ik ben alleen niet verantwoordelijk voor het eindresultaat 😉

  3. Annelies

    Kan dit ook met havermelk of kokosmelk? Mijn man mag namelijk geen amandel.

    • JoorKitchen

      Hi Annelies, dat kan zeker! Ik zou dan kiezen voor havermelk omdat kokosmelk misschien een iets andere smaak aan de cake kan geven. Bakze!

  4. Annelies

    Kan dit ook met havermelk of kokosmelk? Mijn man mag namelijk geen amandel.

    • JoorKitchen

      Hi Annelies, dat kan zeker! Ik zou dan kiezen voor havermelk omdat kokosmelk misschien een iets andere smaak aan de cake kan geven. Bakze!

  5. Nienke

    Omg, dit is zoo lekker! Ik heb het net gemaakt en ik had niet echt verwacht dat het zonder boter zou lukken maar hij is verrukkelijk!! 😍 helemaal in love met deze cake, super bedankt voor dit recept !

    • JoorKitchen

      Wat superfijn om te horen! Dank je wel, word ik helemaal blij van 😁

  6. Nienke

    Omg, dit is zoo lekker! Ik heb het net gemaakt en ik had niet echt verwacht dat het zonder boter zou lukken maar hij is verrukkelijk!! 😍 helemaal in love met deze cake, super bedankt voor dit recept !

    • JoorKitchen

      Wat superfijn om te horen! Dank je wel, word ik helemaal blij van 😁

  7. D. Geerts

    Net gebakken, kokosbloesemsuiker ipv witte suiker gebruikt en havermelk ipv amandelmelk en geen koekkruiden. Echt on-ge-lo-felijk lekker! Dank voor dit recept.

  8. D. Geerts

    Net gebakken, kokosbloesemsuiker ipv witte suiker gebruikt en havermelk ipv amandelmelk en geen koekkruiden. Echt on-ge-lo-felijk lekker! Dank voor dit recept.

  9. Andrea

    Hoe maak ik er cupcakes van? Minder lang in de oven, en hoe lang?

  10. Andrea

    Hoe maak ik er cupcakes van? Minder lang in de oven, en hoe lang?

  11. Desiree Huisman

    hoi, ik wil hem gaan maken met havermelk en kokosbloesemsuiker. Ik ben benieuwd, ik heb een kleine oven dus het brand vaak te snel aan aan de bovenkant.
    ik las dat je dan ook bakpapier aan de bovenkant kan doen. We zullen zien.

  12. Desiree Huisman

    hoi, ik wil hem gaan maken met havermelk en kokosbloesemsuiker. Ik ben benieuwd, ik heb een kleine oven dus het brand vaak te snel aan aan de bovenkant.
    ik las dat je dan ook bakpapier aan de bovenkant kan doen. We zullen zien.

Een reactie versturen