Appelcake zonder (geraffineerde) suiker

8 mrt 2018 | Zoet

Herkennen jullie dit? Wij boekten vorige week eindelijk onze zomervakantie. Na een druk jaar zijn we daar allebei wel aan toe. We gaan naar een heerlijk, schattig huisje ergens tussen de olijfbomen en wijngaarden. Heel.erg.fijn. Maar sinds we geboekt hebben, heb ik bikinistress. Want olijfbomen en wijngaarden staan doorgaans niet in landen waar het -20 graden is en je je lijf in een skipak kunt verstoppen. Ik moet dus aan de bak. Even niet snoepen, licht eten en zeker geen suikers snoepen. Streng zijn. Sporten. En als ik dat bedenk, hoor ik een zacht, geniepig stemmetje in m’n hoofd dat zegt dat me dat toch echt niet gaat lukken, dat niet snoepen. En ik ben bang dat dat stemmetje gelijk heeft. Ik ben een ster in snoepen, aangezien ik altijd alles wil proeven en proberen. Dus toen ik deze appelcake zonder suiker vond op de site van Chicks Love Food was mijn interesse gewekt. Gezond snoepen, het kan! En in de huidige niet-suiker-etenhype is dit ook nog eens een toprecept voor mensen die geen geraffineerde suikers willen eten.

Omdat ik niet alle ingrediënten in huis had, paste ik het recept wat aan. Ik maakte en at deze appelcake zonder suiker en was verkocht. Probeer maar, het is heerlijk. Enjoy!

appelcake zonder suiker

Wat heb je nodig voor een appelcake van 24cm?

  • 2 grote appels (ik gebruikte heel eigenwijs de groene appels, Jonagold is beter)
  • 2 handjes rozijnen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 300 gram volkoren speltmeel (maar volkoren of gewoon meel kan ook)
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 banaan
  • 250 ml amandelmelk (ik gebruikte de ongezoete variant)
  • 3 dadels, ontpit
  • 2 eetlepels olijfolie (plus beetje extra om in te vetten)

appelcake zonder suiker

Hoe maak je deze simpele appelcake zonder suiker?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Schil vervolgens 2 appels in kleine blokjes en meng ze in een kom met de rozijnen, de kaneel en 1 eetlepel honing.

3. Meng in een keukenmachine het meel, bakpoeder, de eieren, dadels, de amandelmelk, de 2 eetlepels olijfolie en de 2e eetlepel honing. Dit wordt een best stevig, maar ook smeuïg mengsel.

4. Meng het beslag daarna door de appel-rozijnmix. En schep dit goed door elkaar.

5. Bekleed een springvorm met bakpapier. Je kunt de hele vorm bekleden met bakpapier (dan wordt de korst wat ongelijkmatig), of je bekleed alleen de bodem met bakpapier. Als je dat laatste doet, vet dan de randen van de springvorm in met boter.

6. Schep het beslag in de springvorm. Decoreer de appelcake met appelpartjes van appel nummer 3. Je kunt eventueel de appelpartjes nog insmeren met wat honing, dan karameliseren ze lekker.

7. Zet de taart voor 35 minuten in de oven. Check de laatste 5 minuten of de taart al gaar is, dat is het geval als een satéprikker schoon uit de taart komt.

appelcake zonder suiker

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

11 Reacties

    • JoorKitchen

      🙂 Hij is echt heerlijk. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

  1. Robert

    Ik vond de appeltaart wat smakeloos, heb wel boekweitmeel gebruikt.

    • JoorKitchen

      Hi Robert, dat is jammer om te horen! Ik vind boekweitmeel zelf wat muf smaken, dus misschien dat dat een deel van de oorzaak is? Je zou wat meer appels, dadels en / of honing toe kunnen voegen een volgende keer?

  2. Anneke Jansen

    Ik heb me helemaal aan het recept gehouden ,
    Oven tijd met 10 min verlengd , maar elke oven is anders
    Ik zou de volgende taart makem met iets meer appels BV 5
    En wat meer rozijnen
    Maar verder heerlijk en makkelijk te maken !

    • JoorKitchen

      Hi Anneke, goede toevoeging! Meer appels maakt de taart wellicht wat zoeter en frisser 🙂 Ik ga ‘m ook een keer proberen met meer appels! Fijn dat je ‘m lekker vond 🙂

  3. Bianca

    Hoi, ik mis in je lijstje ingrediënten nog hoeveel dadels je erin doet.

  4. Bianca

    Hoi, een leuk recept, de cake staat nu in de oven. Je hebt bij de ingrediënten wel vergeten de dadels te vermelden en bij punt 3 het toevoegen van de banaan 🙂

    • JoorKitchen

      Hi Bianca, wat vervelend dat ik die ingrediënten vergeten ben – excuus! Sowieso is het een klusje om al mijn recepten een keer helemaal door te lopen en op dit soort errors na te kijken (als ik ooit de tijd vind – help!), dus dank je wel dat je dat voor dit recept alvast voor me gedaan hebt 😀

  5. Eveliene

    Ik zie al berichten over de banaan die verdwenen is, maar de agavesiroop is ook opeens veranderd in honing 😉
    Hij staat nu in de oven, maar het beslag smaakt al heerlijk en lijkt op cake!

  6. Caro

    Ik mis de banaan (die zit er nu dus niet in omdat die ontbrak in de beschrijving) en inderdaad nu met honing gemaakt ipv. agavesiroop. Ook stond er 2 appels in de ingrediëntenlijst en bleek ik er later toch 3 nodig te hebben. Gelukkig had ik nog een derde appel… maar baal nu wel van de banaan, want moet die er nou wel of niet in?? Rommelig recept… Hopelijk is de taart wel lekker!

Een reactie versturen