Ontdekt!

JoorKitchen ontdekt…. De Pier 2.0

11 oktober 2015

Enige tijd geleden vertelde ik jullie al over mijn bezoekje aan De Pier in Scheveningen en hoe dit voor mij oh zo bekende plekje heel erg veranderd was en toch ook hetzelfde was gebleven (niet gelezen? Lees mijn eerdere review hier!). Enkele dagen later werd ik uitgenodigd voor een heuse PierProeverij, waarbij ik – samen met andere bloggers – een eetrondje liep over De Pier en van de ondernemers daar hoorde wat het verhaal achter hun aanwezigheid op De Pier was. Ik hoorde verhalen over hun ontstaan, over hun visie en missie en zag vooral heel veel ontzettend gepassioneerde mensen die met liefde praatten over het eten dat ze serveren op De Pier. Daarom vandaag op het blog: De Pier 2.0 – wat kun je er eten?

Foto 04-10-15 19 14 12Foto 04-10-15 19 14 56

Bar De Pier

Bij Bar De Pier kun je terecht voor koffie, thee, fris, maar ook voor drankjes en (alcoholvrije) cocktails. Ook kun je er hapjes voor bij de drankjes bestellen. Vooral de gin & tonics krijgen veel aandacht bij Bar De Pier. Daarvoor wordt de fever-tree-tonic gebruikt, een tonic van puur natuur. Hoe je dat kunt checken? Hou een willekeurig tonic onder een blacklight en kijk of ‘ie oplicht. Licht de tonic op? Dan is deze niet gemaakt van (puur) natuurlijke ingrediënten.

Foto 02-10-15 17 21 02

The Rough Kitchen

De revival van het varken staat centraal bij de tweede foodtent op De Pier. The Rough Kitchen is het echte walhalla voor de vleeseter. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar eigenaren Marcus Polman (jep, die van de jury van Masterchef) en Jord Althuizen (jep, die van het RTL4-programma Grillmasters en wereldkampioen barbecueen 2014) menen het serieus. Het varken moet weer statuur krijgen, niet in de minste plaats omdat je er zoveel lekkere dingen van kunt maken. Ambacht en vakmanschap, daar staan ze voor. Veel vlees dus, in deze foodtent. En heb je dorst gekregen van al dat vlees? Dan kun je bij de bijbehorende The Craft Beer Bar terecht voor een scala aan lokale biertjes.

Foto 04-10-15 19 15 37Foto 04-10-15 19 16 24

Friterie Pas Hasard

Bij Friterie Par Hasard wordt alles zelf gemaakt: de patat, de mayo en de andere snacks. Eigenaar Xander Hasard legt uit dat hij in zijn frietkraam kwaliteit wil bieden en zich daarmee – indirect – af wil zetten tegen de grote ketens op de Boulevard. Hij streeft kwaliteit en ambacht na en ontwikkelt liever zelf een product from scratch dan dat hij zo’n product inkoopt. Zijn mayonaise is volgens apart recept gemaakt met picalilli, waardoor de smaak anders, voller en romiger is dan de mayo van grotere ketens. De oorsprong van Par Hasard ligt in Amsterdam, de komst naar De Pier is er een uit geloof in het concept van De Pier en de sterke aandrang om bij dit concept te horen. En ja, de frites zijn echt heel.erg.lekker.

Foto 02-10-15 19 55 41Foto 27-09-15 17 08 47

Shack

In foodtent Shack vind je iedere maand een andere foodtruck. In de maand september / oktober was dat Aloha Juicetruck & Grill, in november nemen de Seitan chefs hun intrek in Shack. Zij verzorgen dan een compleet vegan-menu, ‘maar zonder het geitenwollensokkengehalte’. Bedenkster en eigenaar van dit concept is Monica Abdoel, schrijfster van het boek Reizende Sterren. In Shack wil zij opkomende foodtrucks de kans geven uit hun truck te komen en een totaalconcept te verzorgen. Op festivals zijn foodtrucks namelijk vooral aanwezig om in 1 soort food te voorzien, nu moeten ze een hele tent en een compleet menu neerzetten.

Foto 04-10-15 19 17 03Foto 04-10-15 19 17 52Foto 04-10-15 19 18 48Foto 02-10-15 19 56 37

Kust

Bij Kust kunnen vooral kipliefhebbers hun hart ophalen. Hier vind je namelijk voornamelijk kipgerechten op de kaart. Van kippensoep, naar kippastei en andere kipgerechten. Maar je vindt hier ook ‘oma’s gehaktballen’, stamppotten en huisgemaakt gebak. Bijzonder weetje: het interieur van Kust is grotendeels samengesteld uit materiaal dat bij de sloop en renovatie van De Pier is verwijderd. Zo is de toonbank gemaakt van marmer uit het oude Van der Valk-restaurant.

Foto 04-10-15 19 19 28Foto 02-10-15 19 57 21

Firma Pickles Burgers & Wines

Voor burgers en wijn kun je terecht bij Firma Pickles Burgers & Wines, de naam zegt het al. Dit is de enige foodtent waar je aan tafel wordt geserveerd. Er zijn zitjes en er is veel uitzicht op het strand en de zee. De oorsprong van Firma Pickles Burgers & Wines bevindt zich in Utrecht, de menukaart op De Pier is een vereenvoudigde versie van de kaart die je daar vindt en bestaat uit de ‘best practices’. Een vegetarische hamburger siert de kaart. Verder vind je er wijn, veel wijn en veel lekkere wijn.

Foto 04-10-15 19 20 35Foto 04-10-15 19 21 22Foto 04-10-15 19 22 03Foto 02-10-15 19 58 10

De Pier Pannenkoeken & Poffertjes

Al jaren een vast gezicht op De Pier is De Pier Pannenkoeken & Poffertjes. Aan het einde van De Pier, onder de bungeejumptoren, vind je een enorme – recent gerenoveerde – binnen- en buitenruimte met uitzicht over zee. Hier kun je terecht voor vele variaties pannenkoeken en poffertjes. Beste gerecht op de kaart? De ‘high pannenkoek’, een toren met allerlei ingrediënten voor op de naturelpannenkoeken die je erbij krijgt. Denk aan brie, zalm en noten met honing, maar ook aan slagroom, aardbeien en ananas. Ook aan de kinderen is gedacht, zij kunnen – behalve zich te goed doen aan allerhande pannenkoeken en poffertjes – hun energie kwijt in de kinderspeelhoek op het terras en in de binnenruimte. Geen zin in pannenkoeken? Dan staan er ook voldoende andere gerechten op de kaart.

Foto 02-10-15 19 59 02Foto 04-10-15 19 24 00

Pier Zuid

In het voormalige Van der Valk-restaurant op het zuidereiland van De Pier zit nu Pier Zuid. Totaal verbouwd. Er is een open keuken en de enorme ruimte is opgedeeld in meerdere componenten: een ‘familieruimte’ met veel speelplek voor kinderen, een ‘brasseriegedeelte’ waar je lekker kunt hangen bij het haardvuur of uit kunt kijken over het strand en de boulevard en het ‘restaurant- of werkgedeelte’ waar je rustig kunt dineren of werken bij het beste uitzicht van De Pier. Binnenkort wordt het gedeelte achter het zuidereiland gesloopt, waardoor het uitzicht vanaf dit punt helemaal fenomenaal gaat worden. De kaart van Pier Zuid? Vooral brasserieachtige gerechten en een uitgebreide keuze uit taartjes en ander lekkers.

Foto 04-10-15 19 22 58Foto 02-10-15 18 45 32

Dus?

Die goeie oude Pier die mijn opa mij vroeger als klein meisje liet zien en waar ik met een familiereunie nog wel eens verbleef (in het, jawel, Van der Valk-restaurant), is werkelijk hip geworden. Hoewel ‘hip’ niet het woord is dat de eigenaren van de verschillende foodtenten (willen) uitstralen. Zij streven naar ambachtelijkheid, kwaliteit, authentieke smaken en waar krijgen voor je geld. Mij klinkt dat als muziek in de oren, ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Foto 02-10-15 17 24 31Foto 02-10-15 19 59 58

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply