Reviews hotspots

Biologische deli The Living

25 mei 2015

In Delft komen steeds meer leuke, gespecialiseerde tentjes om te eten, te drinken of te kopen. Zo hadden we eerder al Kek (daarover meer in een volgende post), ‘T Postkantoor en Il Tartufo en sinds kort is daar The Living. Deze biologische deli heeft als voornaamste doel om eten te maken dat ‘[…] bereid is met dankbaarheid en respect voor dier, mens en onze mooie, blauwe planeet.’ En dat klinkt wellicht wat zweverig, maar ons bezoek aan The Living zal uitwijzen dat dit tentje dat absoluut niet is. Eigenaresse van The Living, Jorine (what’s in a name 😉 ?), zegt zelf dat ze haar onderneming is begonnen uit liefde: liefde voor haar stad, liefde voor eten, liefde voor mensen en voor de wereld. Die liefde leidde tot een deli waar je terecht kunt voor lunch, diner, maar vooral voor take away en biologisch eten van duurzame oorsprong. En dat alles zonder vlees. Dat laatste gegeven klinkt hemels voor mij. Het is lang geleden dat ik in een restaurant of cafe alles van de kaart kon bestellen zonder te hoeven vragen of er vlees in het gerecht zat. Wij, ‘de man’ en ik, gingen dus op onderzoek uit. Gaan jullie mee?

Foto 23-05-15 20 12 21Foto 23-05-15 20 14 11Foto 23-05-15 20 15 35

De deli zit op de Asvest in Delft, dat is recht tegenover het theater en op slechts 5 minuten lopen van het station. Wat ons betreft een prima plek, hoewel de exacte locatie wel wat meer in het oog mag springen. The Living zit uit de loop, waardoor je er niet zo snel ‘zomaar’ langs zult lopen. De buitenkant ziet er prima uit, twee kleine tafeltjes met stoeltjes en een uitnodigend bord.

Foto 23-05-15 20 16 35Foto 23-05-15 20 30 21

Het interieur is voor mij een schot in de roos. I like it. Hout, wit, planten en verschillende krukjes en zitjes. In het midden van de, kleine, ruimte staat een grote tafel. Aan die tafel kunnen ongeveer 8 mensen zitten. Middenop liggen tijdschriften en kookboeken. Langs een van de ramen is een houten plank getimmerd, waaraan je kunt zitten en naar buiten kunt kijken. Links na de ingang is een zitje met twee leunstoelen, dat waarschijnlijk bedoeld is als wachtplek. Recht voor je uit is het buffet waar je eten op kunt scheppen en kunt betalen. De ruimte is klein, maar met een profilering die voornamelijk gericht is op take away is dat niet heel raar. Toch had voor mij de ruimte groter mogen zijn, ik zou hier graag lekker zitten met een kopje thee of chai. Maar, klein beginnen lijkt me prima. Wie weet wat er in de toekomst nog mogelijk is.

Foto 23-05-15 20 17 30Foto 23-05-15 20 22 52

De formule van The Living is simpel: je schept door jezelf uitgekozen eten op op een boord of in een kartonnen doosje (take away). Bij de kassa wordt je bord of doosje gewogen en je betaalt de gewichtsprijs: 1,95 per 100 gram. Drankjes (geen alcohol!) hebben wel een vaste prijs, evenals koffie, thee en taart.

Foto 23-05-15 20 23 35Foto 23-05-15 20 24 25

Voor de eerste gang scheppen we van alles op. We doen dat nog voorzichtig, we willen niet greedy overkomen. Op ons bord liggen witte asperges met mimosa, gegrilde groene asperges, patatas bravas, venkel met geitenkaas, linzensalade, quinoasalade, panzanellasalade en een gevulde paprika met olijven en kikkererwten. De vulling van die laatste heeft zo het uiterlijk van vlees dat ik uit macht der gewoonte vraag of ‘ie echt wel vegetarisch is.
Het eten is lekker, licht en smaakvol. Vooral de patatas bravas zijn favoriet bij ons allebei. En de gevulde paprika smaakt vol, hartig en zeker niet vega (dat is een compliment). Ook ‘de man’ is blij, hoewel voor hem het eten warmer had mogen zijn. Ik kan me daar wel in vinden. We vragen ons af of het de bedoeling is dat het eten lauw is. Het is tenslotte een take away, het eten kun je thuis opwarmen. Maar als je het ter plekke op wil eten, is het wel lekker als het eten ook daadwerkelijk warm is. Het vlees mist ‘de man’ trouwens niet. Sterker nog, hij gaat voor nog een ronde.

Foto 23-05-15 20 41 04

Deze keer probeert ‘de man’ de overige salades en snoept hij nogmaals van de patatas bravas. Voor mij heeft hij tortilla meegenomen, die ik ook erg lekker vind. En dan mag ik de toetjes halen. Ik had bij binnenkomst de merengue al opgemerkt en mezelf toegeëigend en dus neem ik die mee. De jongen achter de balie raadt de appeltaartjes met room aan, een soort pastel de nata (Portugees roomgebakje). Zie je me blij zijn met dit toetjesfestijn?

Foto 23-05-15 20 40 03Foto 23-05-15 20 42 05

Ook de toetjes vallen in de smaak. De merengue is heerlijk chewy en fruitig door de bosbessen die er op zitten. Ik geniet. Ook het appeltaartje is lekker.

We rekenen af. Voor twee personen zijn we, inclusief 2 drankjes en 2 toetjes, 29,95 kwijt. Dat is weinig voor uit eten gaan, maar best wel wat als je dit beschouwt als een bedrag dat je aan take away zou besteden. Een snelle overpeinzing leert ons dat ‘de man’ best wel wat heeft opgeschept, dat we normaal geen drankjes mee zouden nemen en dat we een eventueel toetje ook best achterwege zouden laten. Als je alleen eten meeneemt, kun je al voor 6-8 euro per persoon klaar zijn. Dat lijkt ons een prima prijs.

Conclusie
Wat ons betreft is The Living een aanwinst voor Delft. Niet alleen omdat het eten lekker en betaalbaar is, maar ook omdat dit een van de weinige plekken is waar je als vegetariër je lol op kunt. En, het eten is dan wel vegetarisch, de smaak is verre van vegetarisch. Wat we gegeten hebben, was anders genoeg om ons te verrassen en was daarmee niet typisch vegetarisch. Vegetarisch betekent in veel restaurants toch vaak ongeveer hetzelfde soort palet aan voedsel en een kleine keuze.

Dat dit een bio take away is, is een pre en tegelijkertijd op lange termijn wellicht een nadeel: het concept past binnen een tijd waarin mensen bewuster gaan eten en op zoek zijn naar duurzamer en biologisch voedsel van goede oorsprong. Maar wij vragen ons af of de locatie en de profilering van The Living op lange termijn misschien niet te klein zal worden. The Living profileert zich als een bio deli voor take away, maar de ambiance en de uitstraling van de plek nodigen uit om te blijven zitten en ter plekke te eten. Die ambigue uitstraling kan wat verwarrend overkomen en misschien niet het gewenste effect opleveren. In de tijd dat wij er zaten, kwam er niemand eten halen. Iedereen bleef zitten om ter plekke het eten op te eten. Aangezien er slechts 12 plekken beschikbaar zijn, zou dit bij veel aanloop een ‘probleem’ kunnen worden.

Maar, dat is iets voor de lange termijn. Voor nu heeft Delft er een fijne plek bij waar je gezond en betaalbaar eten kunt halen. Enige tip? Het eten een volgende keer warmer opdienen 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply