Overig Reviews hotspots

JoorKitchen eet bij…. Lot en de Walvis in Leiden

3 juli 2015

Ik signaleer een trend: in steeds meer steden openen urban-hippe nieuwe eettentjes, met robuust houten meubelen, knusse hoekjes en stoere accessoires. MaMa Kelly bijvoorbeeld in Den Haag, ik spotte gisteren een nieuw soortgelijk tentje in Delft en sinds drie weken is daar Lot en de Walvis in Leiden.

Ik woonde 11 jaar lang in Leiden en ik durf te zeggen dat ik tot een jaar geleden ieder hoekje en gaatje in die stad kende. Nu ik er een jaar weg ben, lijkt de stad ineens heel erg veranderd. Toen ik er afgelopen weekend liep, leek deze mij ooit zo bekende stad, radicaal anders te zijn geworden. Natuurlijk was dat niet zo, maar ik merkte dat ik jaloers was op alle mooie nieuwe plekjes, cafeetjes en koffietentjes die Leiden het afgelopen jaar verzameld bleek te hebben. Ik ging met vriendin A. op bezoek bij de allernieuwste plek om te zien of zij mij jaloers kon maken met wat door anderen inmiddels ‘een aanwinst voor Leiden’ genoemd was.

Lot en de Walvis in LeidenLot en de Walvis in LeidenLot en de Walvis in Leiden

Het is mooi weer en aangezien Lot en de Walvis – ik ben er niet achter waar de naam vandaan komt – een groot terras heeft aan de haven van Leiden, zoeken we een fijn plekje buiten. Het terras is verdeeld in meerdere segmenten, in het ene segment staan voornamelijk picknicktafels, in het andere gewone tafels met stoelen en in weer een ander segment staan vooral loungebanken. Fijn, zo’n overzichtelijke verdeling. Het zit lekker op het terras, hoewel het uitzicht aan onze kant minder mooi is (plezierjachten) en de andere kant van het terras meer uitzicht biedt.

Lot en de Walvis

Een nieuwe trend dus, van wat ik urban-hippe tenten ben gaan noemen. Stadse plekken, waar de (semi-)hippe mensen komen, maar waar ook ‘Jan met de pet’ aan kan schuiven voor een lunch, een koffie, een borrel (in het Leids boRRRRel) of een avondmaaltijd. Dit soort tenten heeft nog een ding met elkaar gemeen: een ver doorgevoerd en doordacht concept en de verpersoonlijking van de plek. Bij Lot en de Walvis is dat niet anders. Zo vond ik bijvoorbeeld op het toilet een briefje waarvan ik al niet meer weet wat erop stond, maar waarvan ik nog wel weet dat het werd ondertekend met ‘X, Lot’. De naam Lot kom je ook hier – net als bij MaMa Kelly – op heel veel plekken tegen. Alsof je te gast bent bij Lot en zij – overblije, hippe jonge vrouw – jou heel graag ontvangt op haar eigen stekje.

De kaart

Op de menukaart van Lot en de Walvis staan de typische eetcafegerechten. Voor het diner zijn er burgers, salades, pasta’s en meer en ook voor de lunch biedt de kaart niet ontzettend speciale dingen. En daar is niets mis mee. Vriendin A en ik kiezen uiteindelijk voor een plank met tapashapjes en gefrituurde groenten met bierbeslag. Op die manier kunnen we meerdere hapjes proberen.

Lot en de Walvis in LeidenLot en de Walvis in Leiden

De tapasplank bevat manchego, Spaanse vleeswaren, olijven, twee crostini’s met verschillend beleg en brood. De gefrituurde groenten zijn groene asperges, paprika, wortel en ui. Allemaal erg lekker, zeker op een warme dag als deze. Bij de groenten proef ik alleen weinig van het bier in het beslag, maar nu ben ik ook geen bierdrinker. De tapas zijn lekker met het warme weer en passen goed bij deze plek.

Binnen bij Lot en de Walvis

Ik besluit om het terras even te verlaten om bij Lot en de Walvis binnen te kijken. Het is liefde op het eerste gezicht. Natuurlijk valt het me niet voor niets op dat er steeds meer van dit soort tenten bijkomen, dit soort plekken bevallen me doorgaans heel erg en dus onthoud ik ze. Lot en de Walvis heeft van alles wat: hoekjes om in weg te kruipen met een boek, lange banken langs de muur met kussens en kleine tafeltjes om je drinken op te zetten en eethoeken. Veel hout, linnen en vintage. In een van de hoeken staat een cognackleurige bank met een rode pick up. Urban, landelijk en vintage, dat is de uitstraling van Lot en de Walvis.

Lot en de Walvis in LeidenLot en de Walvis in LeidenLot en de Walvis in Leiden

Ankedote

Lot en de Walvis is pas drie weken open en dat merken we. De bediening moet nog wennen aan de tafelnummers, in de keuken zijn ze nog niet helemaal op elkaar ingespeeld zodat sommige tafels te laat hun bestelling krijgen en er lijken te weinig mensen te zijn om bij de enorme lading mensen op het terras een bestelling op te nemen. Het levert wat gemor op van sommige gasten. Vriendin A en ik verbazen ons daarover. Goed, vervelend is het zeker als je langer dan gewend moet wachten op je lunch, maar sommige mensen slaan wel een te vervelende toon aan. Eerst vragen lijkt ons een betere houding.

Als ik een rondje binnen gelopen heb en ik bij de kassa sta om af te rekenen, komt de bedrijfsleider langs. Hij geeft serveerster Elena een literfles water (haar naam staat erop) en zegt: ‘Ik wil dat je deze helemaal leegdrinkt.’ Naast de fles voor Elena zet hij een andere literfles en hij loopt door naar de serveerster voor wie die fles bedoeld is, ongetwijfeld om haar van de fles op de hoogte te stellen. Ik zeg er iets over, dat ik het zo goed vind dat dit gebeurt. Serveerster Elena beaamt dat en voegt er nog aan toe dat dit de beste bedrijfsleider is die ze ooit heeft gehad. Hij zorgt voor ons en dat is fijn, zegt ze stralend.

Conclusie

Vriendin A roept enthousiast uit dat dit haar nieuwe hangplek gaat worden. Zowel in de zomer, als in de winter. Ik ben jaloers. Toen ik nog in Leiden woonde, woonde ik bijna om de hoek bij Lot en de Walvis. Nu moet ik iets verder rijden om hier te komen. Maar ik zie mezelf hier zeker terugkomen. Lot en de Walvis heeft de potentie om uit te groeien tot een favo hangplek van veel Leidenaars. De relaxte sfeer, de persoonlijke uitstraling en de no-nonsensekaart nodigen uit om vaker langs te komen, wat te hangen, te lezen of te borrelen en ook voor een avondmaaltijd is dit een prima plek. Dus mocht je binnenkort in Leiden zijn, ga hier zeker langs!

PS Vriendin A zat een dag later weer bij Lot en de Walvis, nu voor een avondmaaltijd. Ze appte: ook de toetjes zijn goedgekeurd 🙂

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Hanja 14 augustus 2015 at 3:46 pm

    Door het lezen van jouw blog werd ik enthousiast en ben er vandaag voor het eerst langsgeweest. Echt een fantastische plek voor een leuke lunch, een gezellig diner of een middagje studeren. Dit was zeker niet de laatste keer 🙂

    • Reply JoorKitchen 15 augustus 2015 at 7:56 am

      Wat fijn om te horen 🙂

    Leave a Reply