Reviews hotspots

JoorKitchen ontdekt….De Pier

29 september 2015

Sinds juli is De Pier in Scheveningen weer open voor publiek. Na een lange tijd waarin het voortbestaan van De Pier onzeker was, gloort er nu weer hoop aan de horizon voor dit opmerkelijke gebouw. Ik kwam er vroeger vaak, als ik met mijn opa vanuit Den Haag naar Scheveningen liep. Mijn opa, afkomstig uit een Scheveningse vissersfamilie, zorgde er tijdens die wandelingen altijd voor dat we niet alleen langs een plek liepen waar we een ijsje konden kopen, hij liep ook altijd langs De Pier. Maar misschien was dat meer omdat De Pier op steenworp afstand lag van het Kurhaus waar hij in zijn jongere jaren de elektriciteit aanlegde.

KondorWessels Vastgoed en DanZep kochten De Pier in oktober 2014. De renovatie startte gelijk – dat was ook wel nodig. Er werd ook meteen bekend wat er de komende jaren met De Pier zou gaan gebeuren: de komende vijf jaar richt ze zich op de vijf pijlers eten & drinken, winkelen, sport & avontuur, cultuur & muziek en inspiratie & educatie. Daarnaast komt er een wisselend programma van events. ‘De man’ en ik waren benieuwd wat er geworden is van het gebouw dat ik vooral als vervallen en oud kende en dat nu geprofileerd wordt als ‘de nieuwe foodstraat van Nederland.’ We gingen er dus heen afgelopen zondag.

Foto 27-09-15 17 11 52Foto 27-09-15 17 10 41Foto 27-09-15 17 10 00Foto 27-09-15 17 15 20

Veranderd & hetzelfde gebleven

Ons valt op dat De Pier flink is gerenoveerd en dat hij zeker een andere, modernere uitstraling heeft gekregen, maar dat veel ook hetzelfde is gebleven. Je kunt nog steeds via de bovenste laag naar de grote toren achterin lopen en ook het ronde zijgebouw is toegankelijk. Op de grote toren achterin kunnen waaghalzen nog steeds bungeejumpen en de middelste laag heeft nog steeds dezelfde tegeltjes als voorheen.

Foto 27-09-15 17 12 28Foto 27-09-15 17 13 41Foto 27-09-15 17 09 12Foto 27-09-15 17 14 13

Natuurlijk is er ook veel veranderd. Dat geldt vooral voor het soort bedrijven dat zich vestigde op De Pier. Omdat een van de pijlers eten & drinken is, zijn er maar liefst 7 verschillende plekken waar je terecht kunt voor eten, met Bar De Pier en Pier Zuid als nieuwe versies van oude bekenden. Vijf van hen, Firma Pickles Burgers & Wines, The Rough Kitchen, Shack, Friterie Par Hasard en Kust bevinden zich zowel op het bovendek als op de eerste verdieping. Allemaal zijn ze bijzonder, zo is Shack een plek waar iedere maand een andere opkomende foodtruck zijn intrek neemt en zijn de frietjes van Par Hasard ook dit jaar weer uitgeroepen tot (een van de) lekkerste van Nederland.

Foto 27-09-15 17 19 47Foto 27-09-15 17 16 57Foto 27-09-15 17 16 04Foto 27-09-15 15 52 14

Eten

‘De man’ en ik schuiven aan bij de Aloha Juicetruck in Shack. Zij staan hier de maand september en serveren vooral Hawaiiaans streetfood, dat belooft veel goeds. Helaas is niet alles wat we willen eten beschikbaar – het is deze zondag drukker dan verwacht. Dat merken we bij meer tentjes, de routine zit er zo kort na de opening nog niet helemaal niet. Gelukkig is er genoeg te kiezen.

‘De man’ kiest de tortilla met kip huli huli en ik kies voor de Hawaiiaanse Wiki-salade met geitenkaas, tomatensalsa, ananas en avocado. We smullen. Dit is lekker. De kip huli huli belandt zelfs op het to-kooklijstje en we brainstormen over vega-varianten en het recept. Ook de salade is lekker, goed gevuld en fijn van smaak. Niets op aan te merken.

Na de salade en de tortilla zijn we nog niet klaar, vinden we. Nu we hier toch zijn moeten we natuurlijk de in Den Haag wereldberoemde frites van Par Hasard proberen. We kiezen de variant met huisgemaakte mayo. Het is lekker, heel.erg.lekker. De patat is lekker knapperig, zoutig en de huisgemaakte mayo maakt ons erg nieuwsgierig naar het recept. Punten voor Par Hasard dus!

Foto 27-09-15 17 08 47Foto 27-09-15 17 08 17Foto 27-09-15 17 07 28

Sfeer

De Pier is dan wel gerenoveerd, het publiek is grotendeels hetzelfde gebleven. Dat betekent dat je een divers publiek vindt op De Pier, net als voorheen. Je zult dus een andere sfeer op De Pier vinden dan de sfeer die je wellicht gewend bent van andere foodplekken. Er komen ook meer kinderen en ouderen op De Pier, wat het publiek in leeftijd ook divers maakt. Of dat een voordeel of een nadeel is, weet ik niet. Ik vond het er in ieder geval gezellig.

Je merkt aan alles dat De Pier net open is. Er moet nog veel verbouwd en gerenoveerd worden en daardoor voelt De Pier op sommige plekken nog wat ‘onaf’. Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat ook dat verholpen is. De uitstraling van De Pier is na de renovatie wat ruwer en rustieker geworden en dat past wel vind ik. Ik ben benieuwd hoe het er uit gaat zien als de renovatie helemaal achter de rug is.

En?

De Pier hoort er weer bij. Tijdens een dagje strand kun je er prima binnenlopen voor een hapje of een drankje en ook op niet-stranddagen kan het lonen om er eens binnen te lopen. Of het echt de foodstraat gaat worden die het nu belooft te worden, weet ik niet. Dat hangt af van hoe dit concept aan zal slaan bij het grote publiek. Mij heeft De Pier in ieder geval al voor zich gewonnen. ‘De man’ en ik hebben er al een volgende date staan: voor de flammkuchen met kaas (ik) en de e-nor-me meatlovers-schotel (‘de man’) van The Rough Kitchen 🙂

Foto 27-09-15 17 11 26

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply