Reviews hotspots

JoorKitchen eet…. bij Villa Augustus

11 september 2015

Villa Augustus in Dordrecht is inmiddels alweer een jaar of 8 open. Ik had er de afgelopen jaren al wel vaak over gehoord, maar ik was er nog niet aan toegekomen om deze plek te bezoeken. Ik hoorde eenduidige verhalen over de plek en wisselende verhalen over het eten, dus toen ‘de man’ en ik laatst met de ouders van ‘de man’ wilden afspreken, kozen we voor een lunch bij Villa Augustus in Dordrecht.

Foto 30-08-15 12 37 25

Sfeer
Villa Augustus bestaat uit een voormalig pompgebouw en een voormalige watertoren, met daartussen een grote tuin waarin groente en fruit worden verbouwd. Aan de achterkant van de tuin kijk je uit over de Wantij, een van de rivieren die bij Dordrecht langsstroomt. Het pompgebouw is omgebouwd tot restaurant, bakkerij en markt, in de voormalige watertoren zijn nu 37 hotelkamers gevestigd. Achter het pompgebouw vind je een groot terras en verspreid over het terrein zijn meerdere zitjes gecreëerd. Ook is een van de kassen omgebouwd tot feest- annex recreatieruimte. De oude gebouwen en de volle, groene tuin creëren een landelijke sfeer, alsof je vanuit de stad het platteland op bent gereden en beland bent op een groot, goed onderhouden landgoed. Omdat je door de tuin mag slenteren, heb je ook echt het gevoel er helemaal uit te zijn. De sfeer is gemoedelijk, rustig en vrolijk. Overal zitten mensen te praten en spelen kinderen. De plek is duidelijk het grote pluspunt van Villa Augustus.

Foto 30-08-15 17 22 17Foto 30-08-15 17 24 20Foto 30-08-15 17 23 37

Het pompgebouw is een groot gebouw, waarin meer dan 200 mensen tegelijk kunnen eten. Toch is het niet een ongezellige ruimte. Er zijn meerdere zitjes en de twee grote eetruimtes worden van elkaar gescheiden door een immense keuken waar meerdere koks tegelijk het eten bereiden. Ook zit er in het pompgebouw een schattig bakkerijtje waar je heerlijk gebak en brood kunt krijgen en er is een klein winkeltjes waar je servies en dergelijke kunt kopen. Ik vind er een mooi vintagebordje met roze opdruk. Daar was ik al een tijdje naar op zoek.

Foto 30-08-15 17 25 51Foto 30-08-15 17 25 20

Eten
Bij Villa Augustus hoort niet voor niets een grote groente- en fruittuin. De kaart van het restaurant wordt aangepast aan wat er in de tuin te krijgen is. Dat betekent dat de menukaart om de zoveel weken wisselt en je er steeds verse groente en fruit van het seizoen kunt eten. Dat klinkt heerlijk en we zijn dan ook reuzebenieuwd naar wat we krijgen. Omdat we met vier mensen zijn en mijn schoonouders inmiddels ook heel goed weten dat ik met een dubbele pet aan de lunchtafel zit, bestellen we zowel voor de lunch als voor het toetje allemaal wat anders van de kaart. Zo krijgen we een goede indruk van de kaart.

Ik kies voor een salade uit de tuin, omdat ik benieuwd ben wat er voor fruit en groente uit te tuin zal komen. ‘De man’ kiest voor mosselen en verder komen er nog een tosti caprese en een broodje geroosterde kip op tafel.

Foto 30-08-15 17 27 01Foto 30-08-15 17 26 20Foto 30-08-15 15 26 49

Het eten is lekker, vers en goed op smaak. Is het het lekkerst wat we ooit geproefd hebben? Nee, dat is het niet. Echt iets aan te merken hebben we zeker niet, maar we springen ook niet van onze stoelen van blijdschap. Dat het eten vers uit eigen tuin is, is zeker een pluspunt, maar verder is het een lunch zoals je die op veel plekken kunt krijgen. Behalve dan dat de plek waar Villa Augustus staat nu eenmaal erg uniek is.

Foto 30-08-15 17 37 38

De toetjes die we nemen, zijn overigens allemaal heel erg lekker. Vooral om de citroentaart die ik bestel wordt gevochten. Jammie, wat is die lekker. Ook het kaasplankje dat we bestellen – met alleen maar Hollandse kazen – verdient lof. En gelukkig ligt er zo’n grote hoeveelheid op het bordje dat we er allemaal ongegeneerd van kunnen eten.

Dus?
Naar Villa Augustus ga je vooral voor de totaalbeleving. De plek, de sfeer, de natuur en de versheid van de producten, allemaal zijn het pluspunten van Villa Augustus. Het eten is lekker, maar niet uniek. Tenzij je meeweegt dat een groot deel van wat je eet, afkomstig is uit de tuin waar je op uitkijkt. Ik ga graag nog een keer terug.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply