Reviews kookboeken

JoorKitchen kookt uit…. All day breakfast van TLT – The Little Things

25 oktober 2015

Het is de tijd van de foodbloggers lijkt het wel. De afgelopen weken verschijnt kookboek na kookboek uit deze groep bloggers en ieder kookboek is (bijna) net zo mooi als het vorige. Zo lanceerden Chickslovefood enkele weken geleden Het skinny six-kookboek, komt blogster Sabine van Oh My Foodness binnenkort met haar Guilty Pleasures-kookboek (spoiler alert: daar staan flink wat lekkere recepten in!) en drie weken geleden was daar All day breakfast van Denise Kortlever, bekend van het foodblog TLT – The Little Things. Nog niet eerder van gehoord? Zoek ‘r eens op op Facebook of Instagram, ik ben fan van haar foto’s.

Zoals ik hier al vaker heb geschreven, ben ik meer fan van ontbijt en lunch dan van avondeten. Ik word dan ook heel blij van een lunch- of ontbijtuitje. Begrijp me niet verkeerd, ik ben altijd fan van eten, dus ook van avondeten en zeker van uit eten gaan, maar als ik moest kiezen zou ik liever de hele dag ontbijten of lunchen. Misschien heeft het iets te maken met dat je bij de lunch en het ontbijt meer koude gerechten eet en ik daar blijer van word. Ik was dan ook erg blij met All day breakfast, een kookboek dat alleen maar draait om ontbijtrecepten.

Foto 08-10-15 13 21 41

All day breakfast

Een heel kookboek over ontbijt? Ik hoor het je denken. Ja, een heel kookboek vol ontbijtrecepten – de een wat minder bekend dan de ander, dat kan dus. Sterker nog, Denise weet nog verschillende soorten ontbijtjes van elkaar te onderscheiden ook. All day breakfast is opgedeeld in 6 hoofdstukken: Let’s stay in bed (voor de lange ochtenden waarop je ontbijt op bed krijgt), Up & running (voor de snelle ontbijtjes), Lazy weekend brunch (voor de breakfasts waar je de tijd voor wil nemen), Healthy & light (die spreekt voor zich), The day after the night before (het lievelingshoofdstuk van ‘de man’ omdat hier veel warme ontbijtjes tussen staan) en Festive mornings (voor die ochtenden waarop je net even wat meer uit de kast wil trekken). In totaal zo’n 60 ontbijtrecepten.

Mijn oordeel over All day breakfast in sterren (max is 5*****)

Looks: ***** (5)
Vega / vis vs vlees: **** (4)
Simpelheid van de recepten: ***** (5)

Zoals de cover eruitziet, zo ziet het boek er ook van binnen uit: licht, luchtig, met een combi van pastelkleurtjes en knalkleuren. Ik ben daar – zoals jullie inmiddels vast al weten – fan van. Bijna alle recepten staan op een spread: met aan de ene kant een full-page-foto en op de andere pagina het recept. Het enige hoofdstuk dat qua stijl hiervan afwijkt – en daarom het favo hoofdstuk is van ‘de man’ – is het hoofdstuk The day after the night before, dat bestaat uit een stuk donkerder foto’s, omdat je op die ochtenden waarschijnlijk de gordijnen iets langer gesloten houdt 😉

In All day breakfast staan enkele recepten met vlees en enkele met vis. Zo vind je de bacon & egg sandwich in het eerder genoemde, donkere hoofdstuk en een recept voor roerei met gerookte forel en avocado in het Let’s stay in bed. De hoeveelheid recepten zonder vlees of vis overheersen echter. Niet zo onlogisch wat mij betreft: in yoghurt of brood stop je doorgaans geen vlees of vis.

Alle recepten in All day breakfast zijn goed te maken, sommige zijn zelfs heel erg simpel. Ik denk dan ook dat All day breakfast voor een doorgewinterde kok geen uitdaging meer is. Maar uitdaging is wat mij betreft iets anders dan inspiratie. Ik deed tijdens het lezen van All day breakfast heel wat inspiratie op voor verschillende soorten ontbijtjes. En daarnaast, wie heeft er echt veel zin om, behalve soms in het weekend, heel lang in de keuken te staan voor een ontbijt? Ik meestal niet.

DSC_7008DSC_6964

Recepten

Ik maakte 4 recepten uit All day breakfast: de bagel met bieslookroom en avocado uit het hoofdstuk Up & running, kokos-limoenbrood met limoenmascarpone uit Lazy weekend brunch, de grapefruit brulee met zeezout uit Healthy & light en de 5-spice kruidcake uit Festive mornings. Van die 4 vond ik de bagel het meest voor de hand liggende recept en de grapefruit brulee het meest verrassende.

Om met die eerste te beginnen: we kennen allemaal de bagel met roomkaas en daarop een beleg. Daarom vond ik dit recept een makkelijk inkoppertje. Toch maakte ik ‘m, omdat ik juist door dit recept weer werd herinnerd aan hoe lekker bagels soms kunnen zijn. Als ontbijt vond ik het wel te zwaar, dus maakte ik de bagel voor de lunch. En dat was meteen de meerwaarde van dit recept en van meerdere recepten in dit boek: van veel ontbijtjes maak je makkelijk een lunch, dus is dit kookboek niet alleen een ontbijt-, maar ook een lunchkookboek.

De grapefruit brulee vond ik het meest verrassend: ik had er in ieder geval nog nooit aan gedacht om een grapefruit – toch vaak (te) bitter van smaak – te bestrooien met suiker en wat zout en onder de grill te roosteren totdat ‘ie karameliseert. En wat ik helemaal niet verwachtte, was dat de smaak ervan ook nog eens heel erg lekker zou zijn. Punten voor All day breakfast.

Het kokos-limoenbrood en de 5-spice cake maakte ik voor de dag dat ‘de man’ en ik naar de Efteling gingen. Ideaal wat mij betreft. Vooral de 5-spicecake viel bij ‘de man’ in de smaak, vanwege de kruidige en gemberachtige smaken waar hij zo dol op is. Ik was vooral blij met het kokos-limoenbrood – hoewel ik het echt meer een cake dan een brood vind – zeker in combinatie met de frisse limoenmascarpone. Ik denk dat vooral de cake nog wel eens bij ons op tafel zal komen.

DSC_6995DSC_6975

En?

Ik ben fan van All day breakfast. Niet alleen omdat ik nu eenmaal gek ben op ontbijt en lunch en ik daarvoor altijd op zoek ben naar recepten, maar ook omdat de uitstraling van het boek en de indeling van het boek me bevallen. De recepten die ik heb geprobeerd verrasten me op 1 na allemaal en smaakten naar meer. Bij mij zullen er de komende tijd dan ook nog wel vaker recepten uit All day breakfast op tafel komen. Maar ben je op zoek naar een echte kookuitdaging, anders dan het met veel kennis van koken uitvoeren van simpele recepten (wat, kan ik je vertellen, ook best een uitdaging kan zijn)? Dan is dit misschien een minder geschikt kookboek voor jou. Tenzij je, net als ik, fan bent van een lekker anders-dan-anders-ontbijt. Dan zou ik ‘m aanschaffen als ik jou was 🙂

Nieuwsgierig geworden?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply