Reviews kookboeken

JoorKitchen kookt uit…. Het skinny six-kookboek van Chickslovefood

26 september 2015

Dinsdagmiddag 8 september. Ik zit op een volle flexplek, de eerste collegeweek is achter de rug en de bekende rat race is weer begonnen. Er moeten colleges gemaakt en bedacht worden, er wordt om mij heen voortdurend overlegd en afgestemd tussen docenten van hetzelfde vak, er zijn tussentijdse evaluaties, eindgesprekken, de eerste toetsen komen binnen. Ik ben druk bezig met mijn collegereeks Woordvoering, waarin ik studenten wil leren dat ze in hun baan als communicatieprofessional niet alleen zichzelf, maar ook hun organisatie op een juiste wijze zullen representeren. *pling!* Mijn mailbox maakt het bekende geluidje dat mij laat weten dat er een nieuwe mail binnengekomen is. Ik open ‘m en begin, temidden van de mierenhoop die deze flexplek is, best hard te grinniken.

‘Beste mevrouw,’ opent de mail, ‘het is u misschien opgevallen dat ik niet mail vanaf mijn gebruikelijke mailadres.’ Dat was me nog niet, maar ik kijk meteen even en zie ‘Nieuw Amsterdam’ staan. Ik liep ooit stage bij uitgeverij Augustus, in een ver, ver, ver verleden en ken het wereldje van de uitgeverijen wel. Nieuw Amsterdam, leuke uitgeverij. Ik lees verder: student M. loopt stage bij Nieuw Amsterdam en heeft op mijn blog (waaahhh! Studenten lezen mijn blog?!) gezien dat ik soms een review schrijf over een kookboek en dat ik enkele maanden geleden heb aangekondigd dat ik het eerste kookboek van Chickslovefood, 5-or-less, zou reviewen. Dat kwam er helaas niet van, maar, merkt student M op: ‘de chicks komen met een nieuw kookboek, Het skinny six-kookboek, of ik dat niet wil reviewen. Lang verhaal kort, een halve dag later heb ik enkele recepten en foto’s in mijn mailbox en kan ik aan de slag. Daarom, dankzij student M, twee dagen na het verschijnen van het nieuwe kookboek van Chickslovefood al een review op mijn blog.

Foto 26-09-15 08 16 58

Het skinny six-kookboek

‘De chicks’, zoals student M ze noemt, zijn Elise en Nina, twee vriendinnen die inmiddels alweer een tijdje geleden besloten te gaan bloggen over eten, recepten en plekken om naar toe te gaan. Chickslovefood.com werd een succes. Met duizenden volgers op Facebook, Instagram en Twitter is dit tweetal inmiddels een bekende naam in foodbloggersland. Hun recepten zijn easy, vaak gezond en soms lekker vet en vol suiker (op Sinner Sunday). Van die laatste categorie maakte ik al eens deze heerlijke mindblowing Snickers-cupcakes.

Na het succes van hun eerste kookboek, het 5-or-less-kookboek – genoemd naar een rubriek op hun site waarin Elise en Nina recepten opnemen met 5 of minder ingrediënten, werd het tijd voor deel 2. Ze besloten om een andere succesvolle rubriek om te toveren tot een kookboek: de skinny recepten met maximaal 6 ingrediënten. Stuk voor stuk zijn deze recepten goed voor je, skinny en met zo min mogelijk suiker en vet, maar toch lekker. Althans, dat beloven ze. Ik ben benieuwd!

Mijn oordeel over Het skinny six-kookboek in sterren (max is 5*****)

Looks: ***** (5)
Vega / vis vs vlees: **** (4)
Simpelheid van de recepten: ***** (5)

Net als bij kookboek 1 is dit tweede koekboek licht van opzet, met grote foto’s, glossy papier en heldere opmaak. I like it. Ik ga er geen doekjes om winden, dit soort kookboeken vind ik prettig om door te bladeren. Daar krijgen ‘de chicks’ wat mij betreft dus alle punten voor.

Het boek bevat meer dan 70 recepten en een groot gedeelte daarvan is zonder vlees. Logisch ook, want vaak is vlees toch een van de vettere ingrediënten in een recept. Wat mij betreft hiervoor dus 4 punten. De laatste punt krijgen ze niet omdat niet alle recepten zonder vlees zijn. Maar ach, dat wist ik al toen ik het boek aanschafte.

Chickslovefood staan bekend om hun simpele gerechten. Vaak ook met een onverwachte twist of een briljant bedacht idee, zoals je hieronder zult lezen. Wat mij betreft voor dit punt dus ook 5 uit 5.

DSC_6439DSC_6180DSC_6310

Recepten

Ik maakte drie recepten uit Het skinny six-kookboek: visrolletjes met paprikasaus, smeuïge slawraps en skinny chocolate chips cookies. De score? Twee uit drie.

Laat ik beginnen met het recept waar ik het minst van onder de indruk was: de chocolate chips cookies. Deze zijn suikerloos en maak je van onder andere dadels. Hoewel dit recept veel ‘suikerlozen’ zal aanspreken, maakte het recept mij niet echt blij. Wellicht is dat omdat ik als ik koekjes eet gewoon suikervolle koekjes wil eten of omdat ik al suikerloze varianten geproefd heb die ik lekker vond. De koekjes waren wat taai en droog, jammer.

Maar! De andere twee recepten verrasten mij positief. Zo moest ik voor de saus bij de visrolletjes de inhoud van een pot geroosterde paprika’s blenderen en dat leverde een verrassend lekkere en heel simpel te maken saus op. Dat ik daar niet eerder op gekomen was! Die tip ga ik zeker onthouden. Ik maakte alleen heel eigenwijs geen gekookte aardappelen bij het recept, maar gebakken aardappelen. Ik heb namelijk niet altijd even veel zin om gezond te doen 😉

Het laatste recept, de smeuïge slawraps, verraste me eveneens. Wie heeft er ooit aan gedacht om een avocado los te prakken met twee eetlepels kwark en een geperst teentje knoflook? Ik in ieder geval niet. Maar lekker dat het was! Oorspronkelijk is dit een lunchgerecht, waarbij je de gegrilde aubergine, de paprikareepjes en de avocadocreme in een blaadje sla rolt. Nina en Elise geven er zelf al als tip bij dat je voor het diner wraps toe kunt voegen. Je kunt daarvoor hun eigen recept voor boekweitwraps gebruiken of wraps kopen. Gezien mijn ervaring met de boekweitwraps uit Uit Pauline’s keuken koos ik voor die laatste optie 🙂

En?

Ik vind Het skinny six-kookboek een waardige opvolger van het vorige kookboek van Nina en Elise. Ben je op zoek naar simpele, gezonde recepten met (soms) een onverwachte twist? Dan raad ik je zeker aan om dit kookboek eens te bekijken. Ik heb in ieder geval al een to-kooklijstje gemaakt voor de komende tijd: de broccoliburger met portobellobroodje, ontbijtkoek, de pad thai met garnalen, de gepofte zoete aardappel met makreel en de carrot cake 🙂

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply