Reviews kookboeken

JoorKitchen kookt uit… Miljuschka’s Foodtrucks

8 oktober 2015

Een avond, enkele weken geleden. Ik open Bol en stuit op het nieuwste kookboek van Miljuschka Witzenhausen, voormalig model, ex-VJ van TMF en nu foodlover, blogger bij Culy en vast onderdeel van het 24-Kitchen-team. Haar specialiteit? Recepten met veel smaak, met een bijzondere herkomst of inslag en afkomstig uit een traditie. Geheel in die stijl maakte ze de afgelopen tijd voor 24 Kitchen het programma Miljuschka’s Foodtrucks, waarvoor ze door Amerika reisde op zoek naar de ‘traditionele’ smaak van de foodtrucks.

Het fenomeen foodtrucks ontstond in de VS en is daar volledig tot bloei gekomen. In Miljuschka’s programma is te zien dat sommige foodtruckchefs nationale faam hebben en bekend zijn bij velen. Het is ook een bijzonder iets, die foodtrucks. Vaak zijn ze erg gespecialiseerd in 1 soort gerecht (burgers, cheesecake, taco’s etc) en bieden ze verschillende variaties aan op hun thema. Stuk voor stuk zijn de eigenaren van foodtrucks gepassioneerd, doortastend en hebben ze een duidelijke visie.

Miljuschka besloot om, na haar reis door Amerika en na een rondgang langs Nederlandse foodtrucks (want ook hier is dit fenomeen in opkomst, zoals bijvoorbeeld het inmiddels steeds bekender wordende foodtruckfestival Trek laat zien), de meest aansprekende recepten op te nemen in een kookboek. Ze gaf haar kookboek dezelfde titel mee als haar programma bij 24 Kitchen: Miljuschka’s Foodtrucks.

En zo kwam ik op die avond, hangend op de bank, uit bij Miljuschka’s nieuwe kookboek.

Foto 07-10-15 10 47 42

Miljuschka’s Foodtrucks

In dit kookboek neemt Miljuschka je niet alleen mee langs allerlei verschillende foodtrucks, maar ze vertelt ook veel over het fenomeen foodtrucks, de herkomst van het foodtruckfenomeen en over haar belevenissen in verschillende steden. I like it. Dit aandeel is niet overheersend, maar geeft net wel dat beetje achtergrondinfo om het boek nog meer op waarde te kunnen schatten. Wat mij vooral heel blij maakt, is het taalgebruik. Makkelijk te lezen, goedlopende zinnen (hier en daar een klein type- of redactiefoutje daargelaten) en persoonlijk. Ook de indeling spreekt me aan: ieder onderdeel heeft zijn eigen kleine inhoudsopgave.

Mijn oordeel over Miljuschka’s Foodtrucks in sterren (max is 5*****)

Looks: **** (4)
Vega/vis vs vlees: **** (4)
Simpelheid van de recepten: *** (3)

Miljuschka’s foodtrucks is gedrukt op mat papier. Dat past bij de uitstraling en het onderwerp van het boek, wat rauwer en meer ‘streetwise’. De foto’s zijn mooi en nodigen absoluut uit tot watertanden. Er wordt veel gebruikgemaakt van kleur in het boek en er zijn veel kaders aangebracht in sommige teksten. Voor mij is dat wat te druk soms, maar ik ben ook meer van de Donna Hay-achtige kookboeken 🙂

In het boek is een overzichtelijke indeling gemaakt van vleesgerechten, visgerechten, vega-gerechten, bijgerechten en zoetigheden. Het valt op dat het gedeelte met vleesgerechten helemaal niet zo groot is als je misschien zou verwachten bij een kookboek dat gaat over foodtrucks (om de een of andere reden heb ik altijd het idee dat er bij foodtrucks voornamelijk vleesgerechten te krijgen zijn, in de praktijk valt dat eigenlijk altijd mee). Ik word dus wel blij van de hoeveelheid niet-vleesgerechten.

DSC_6681DSC_6679

De meeste gerechten die in het kookboek zijn opgenomen, zijn echte ‘signature dishes’ van de foodtruckeigenaren die Miljuschka heeft bezocht. Dat betekent dat veel gerechten volledig uitgedacht en geperfectioneerd zijn. Miljuschka heeft er wel haar eigen varianten op gemaakt of heeft er – bijvoorbeeld bij in Nederland moeilijk verkrijgbare ingrediënten – een Nederlandse versie van gemaakt. Sommige recepten zijn daardoor wat uitgebreider en vragen meer voorbereiding en aandacht. Zoals de ‘mother trucker vega-burger’, die best wel wat ingrediënten heeft en ook wat wachttijd vraagt. Andere gerechten zijn overigens weer heel snel en makkelijk te maken. Voor ieder wat wils dus.

DSC_6748DSC_6740

Recepten

Ik maakte maar liefst vier recepten uit het kookboek: de ‘echte grilled sandwich’, de ‘stiekeme superfoodtaco’, de ‘mother trucker vega-burger’ en de ‘must eat moonpie’. De grilled sandwich maakte ‘de man’, omdat hij niet zo’n zin had in de ‘stiekeme superfoodtaco’ met zoete aardappel.

Het recept dat bij mij het meest bleef hangen, was de ‘mother trucker vega-burger’. Die naam is goed gekozen 🙂 Wat was ‘ie lekker. Veel werk, maar lekker. Vooral de saus van mayo (in het recept veganaise), 1 gekookte biet en een eetlepel tahin was heel.erg.lekker. Die saus komt zeker nog een keer op tafel, niet in de minste plaats omdat de hardroze kleur het waanzinnig goed doet op de foto.

Foto 01-10-15 17 56 49

Met de ‘must eat moonpie’ heb ik erg geworsteld: daarvoor moesten marshmallows gesmolten worden (lukte niet), moest de suiker gesmolten worden in de oven (die was alweer hard voordat ik ‘m door het opgeklopte ei kon roeren) en het vullen van de koekjes was een messy werkje. Het resultaat was erg lekker, maar opnieuw maken zou ik ‘m niet.

De grilled sandwich vroeg, dankzij de grote hoeveelheid gekarameliseerde ui, meer werk dan we dachten, maar volgens ‘de man’ was het eindresultaat zeker het wachten waard. En de superfoodtaco, met gebakken zoete aardappel, geitenkaas en amandelen is mijn nieuwe favo lunch. Makkelijk te maken en erg lekker.

En?

Miljuschka’s foodtrucks vind ik een aanrader voor mijn boekenkast en keuken. Er staan nieuwe gerechten in die anders dan anders zijn en die je een mooi inkijkje geven in de wereld van de foodtrucks. Bovendien zijn het allemaal recepten die je heel goed kunt gebruiken voor feestjes of andere gelegenheden, juist omdat ze ooit bedacht zijn als streetfood: alles moet in een bakje of in je hand passen.

‘De man’ is erg blij met het vleesgedeelte uit het boek. De ‘pulled pork’, de ‘ultieme New Yorkse hotdog’ en natuurlijk de ‘low & slow home made brisket’ staan allemaal nog op zijn to-cooklijstje. Maar ook ik heb een lijstje van recepten die ik nog een keer ga maken, zoals bijvoorbeeld het recept voor ‘spicy taco’s met garnalen en ananas’ of het recept voor de ‘black bean burger met avocadopuree, gekarameliseerde uien en chipotlemayo’. Jammie! Lijkt dat je ook wat? Dan zou ik het boek zeker aanschaffen.

Benieuwd naar meer recepten van Miljuschka?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply