Reviews kookboeken

JoorKitchen kookt uit…. Vegatopia

9 juli 2015

Het Nederlandse platform voor vegetarische recepten is Vegatopia. Sinds 1995 delen verschillende (food)bloggers en een vast redactieteam op Vegatopia.com allerhande vegetarische recepten, restauranttips en achtergronden en weetjes over vegetarisch eten. Een walhalla voor de vegetariër, maar wellicht nog meer een fijne ideeën-opdoe-plek voor niet-vegetariërs of flexitariers. Ik weet niet meer precies hoe ik de site leerde kennen, maar ik keerde er de afgelopen jaar geregeld terug.

Sinds maart 2015 ligt het Vegatopia-kookboek in de winkel, met daarin de highlights van de site en nieuwe recepten. Een kookboek vol vegetarische recepten had ik voordat ik Vegatopia aanschafte, hoe gek dat ook klinkt, nog niet in mijn boekenkast staan. Inmiddels zijn er meer puur vegetarische kookboeken in mijn boekenkast geslopen, maar Vegatopia was de eerste.

Vegatopia

Ik zal eerlijk bekennen, ik heb getwijfeld of ik dit kookboek wilde kopen. Zowel de site als het boek hebben een layout die me niet meteen aanspreekt: veel harde, primaire kleuren en, vooral op de site, een wat oud aandoend design en lettertype. Alsof Vegatopia het aloude beeld van de vega – dierenheld op geitenwollen sokken in sandalen die wel wat beters te doen heeft dan zich zorgen maken om zoiets ‘triviaals’ als het uiterlijk van de site – wil bevestigen. Ik beken, dat is voor een halve vega en een hele pescotariër best een bout statement. Ik ben soms ook best een beetje bevooroordeeld. Niet in de minste plaats omdat ik de eerste jaren dat ik geen vlees at mijn eigen keuze steeds moest verdedigen en moest vechten tegen het hardnekkige beeld dat mensen van vega’s hebben. Des te confronterender is dan om te merken dat ik zelf inmiddels die vooroordelen ook enigszins heb gekregen.

Maar ik kocht het kookboek toch. Omdat ik benieuwd was, omdat ik mijn vooroordelen wilde testen en omdat ik altijd nieuwsgierig ben. Het kookboek is verdeeld in 7 delen, de 7 dagen van de week. Zo is er het deel Makkelijke maandag, een deel Dinsdag currydag (mijn favo dag) en Zoete zondag. Ieder deel bevat een klein uitstapje bij het thema, zoals informatie over de verschillende eiwitten in voeding bij het deel Woensdag gehaktdag en inspiratie voor op en bij de barbecue bij het deel Feestelijke zaterdag.

Mijn oordeel over Vegatopia in sterren (max is 5*****)

Looks: ** (2)
Vega / vis vs vlees: **** (5)
Simpelheid van de recepten: **** (4)

Zoals gezegd spreekt de layout van zowel cover als het gehele kookboek me niet aan. Dat is een smaakkwestie. Wat ik wel bewonderenswaardig vind is de manier waarop Vegatopia een eigen gezicht heeft en dat gezicht weet te behouden, ook in het kookboek. Het boek ziet eruit zoals de site. Voor mij worden er te veel harde kleuren gebruikt in het boek en in de foto’s, waardoor ik de foto’s niet altijd even mooi vind. Wel heeft ieder recept een eigen foto, zelfs de kleinere recepten en dat is in mijn ogen een grote pre. Ik zie namelijk graag waar ik naartoe werk.

Vegatopia bevat, hoe verrassend, alleen vegetarische recepten. Dat maakt dit boek voor mij uitermate geschikt. Over de simpelheid van de recepten twijfel ik soms. Ik ben, als halve vega, wel gewend dat ik voor vleesvervangers eens in de zoveel tijd naar een toko moet en ik denk dat de meeste vegetariërs dat wel gewend zijn. Voor niet-vega’s of flexitariërs zou een dergelijke stap wel eens een stap te ver kunnen zijn. Daarentegen biedt Vegatopia volop andere recepten met ingrediënten die je wel in iedere supermarkt kan vinden. Vegatopia biedt daarnaast alternatieven voor typische vleesgerechten, zoals een bietenburger of vegetarische borrelhapjes. Ik vraag me echter af of dat soort recepten echt gemaakt zullen worden. Mijns inziens ligt de kracht van Vegatopia echt bij de authentieke Vegatopia-gerechten die geen vervanging van moeten zijn, maar die geheel op zichzelf staan. Bij alternatieven ligt namelijk de vergelijking met het origineel heel erg op de loer.

DSC_3701Bapao uit VegatopiaDSC_4076

Recepten

Ik maakte drie recepten uit Vegatopia. Eentje uit het deel Makkelijke maandag en 2 uit het deel Dinsdag currydag. Ik maakte de wortels gestoofd in sinaasappelsap met couscous en amandelen, de bapao (maar ik vervang daar een deel van de champignons door gehackt van De Vegetarische Slager) en de Vietnamese noedelsalade (maar daar liet ik de noedels bij weg). Het volgende kan overkomen als een niet-overwogen oordeel, maar ik vond alle drie de recepten echt heel.erg.lekker. Het recept met de in sinaasappelsap gestoofde wortels klonk eerst als een ontzettend moeilijk recept dat uren duurt om te maken, maar dat bleek niet het geval (ik zal jullie morgen het recept geven zodat jullie zelf kunnen oordelen). De combinatie van de couscous, de granaatappelpitjes (die, gek genoeg, wel op de foto stonden maar die niet in het recept werden genoemd) en de amandelen was heerlijk.

De dressing van de Vietnamese salade hebben ‘de man’ en ik inmiddels al op meerdere manieren ingezet: bij een andere noedelsalade, bij een groentegerecht. We zijn fan. De bapao-broodjes waren ons minst favoriete gerecht, maar dat was geheel onze eigen schuld. We maakten deze broodjes laat op de avond en we waren moe en hadden honger. Toen we lazen dat we de broodjes dubbel moesten laten rijzen, hebben we ons daar heel eigenwijs niet aan gehouden. En tja, dan rijzen de broodjes niet zo heel erg en worden ze minder lekker. We maken deze broodjes vast nog een keer als we meer tijd hebben.

En?

Van tevoren had ik een vooroordeel over Vegatopia, het kookboek. Dat vooroordeel was vooral gebaseerd op de layout en het beeld dat ik door de jaren heen toch een beetje had gevormd van Vegatopia. Stom eigenlijk, want ik kan me niet herinneren waar ik dat beeld precies op baseerde. Inmiddels vind ik het kookboek van Vegatopia een aanwinst in mijn boekenkast. Ik zal het zeker binnenkort weer uit de kast trekken om er iets uit te maken, maar ik zal het ook laten staan als ik zelf een beter alternatief kan bedenken. De ‘eigen’ Vegatopia-recepten, zoals die van de couscous, zal ik veel sneller nog een keer maken.

Vegatopia is een fijn, overzichtelijk en toegankelijk kookboek met niet te moeilijke recepten. Of het echt een kookboek zal zijn dat gekocht wordt door niet-vega’s weet ik niet. Maar voor de startende vega, de doorgewinterde vega die op zoek is naar net iets andere invalshoeken of voor de flexitariër is dit een mooie aanwinst.

 

Over 2 weken: JoorKitchen kookt uit Het 5 or less-kookboek van Chicks Love Food

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply