JoorKitchen
  • Home
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Borrel
    • Zoet
    • Drankjes
    • Vegetarisch
    • Feestdagen
  • Hotspots
    • Delft
    • Den Haag
    • Rotterdam
    • Antwerpen
    • Overig
  • Receptenindex
  • Over JoorKitchen
  • Samenwerken met JoorKitchen
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Borrel
    • Zoet
    • Drankjes
    • Vegetarisch
    • Feestdagen
  • Hotspots
    • Delft
    • Den Haag
    • Rotterdam
    • Antwerpen
    • Overig
  • Receptenindex
  • Over JoorKitchen
  • Samenwerken met JoorKitchen
3K
2K
2K
  • Dessert

Een droom van een toetje: ile flottante

  • 3 mei 2015
  • Geen reacties
  • 3 minuten lezen
  • 137 x bekeken
Total
1
Shares
0
0
1
0
0

Ik ben gek op toetjes. Ijs, yoghurt, taart, ik vind het allemaal lekker. Kom bij mij alleen niet aan met warm gemaakt fruit (tenzij het een appeltaart is) of met griesmeelpudding of toetjes waar te veel drank in zit (hoewel ik limoncello dan wel weer goedkeur). Mijn favoriete toetjes hebben meestal een karamelachtige smaak of bevatten frisse smaken als limoen, citroen en yoghurt. Een van mijn favoriete nagerechten is pavlova met vers fruit en slagroom.

Ile flottante (drijvend eiland) is een variant op pavlova. Het is ook gemaakt van eiwit, maar door de geheel andere bereidingswijze (je bakt de eiwitten niet zoals bij een pavlova, maar je kookt ze) lijken deze twee toetjes qua smaak totaal niet op elkaar. De traditionele bereidingswijze van ile flottante (eiwitschuimbolletjes koken in water) vind ik te ingewikkeld, daarom ga ik voor de bereidingswijze van Martha Stewart. Mijn ile flottante is heerlijk fris door de saus van yoghurt en limoen en daarmee een fijn toetje voor de lente. Enjoy!

Wat heb je nodig om dit drijvende eiland te maken voor 4 personen**?

** ik gebruikte twee vormpjes van 10 cm

* 4 eiwitten
* 3 eetlepels limoensap
* rasp van 1 limoen
* 1/2 eetlepel bakpoeder of baking soda (ik gebruikte die laatste)
* 4 eetlepels Griekse yoghurt
* (poeder)suiker naar smaak

Hoe maak je dit droomtoetje?

Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden. Plaats een rek op ongeveer 1/3 van de onderkant van de oven. Klop nu de eiwitten stijf. Haal voordat je begint met het kloppen van de eiwitten een halve limoen of halve citroen heen door de bak waarin je de eiwitten gaat mixen. Zo maak je de bak vetvrij en is de kans groter dat je eiwitten daadwerkelijk stijf worden. Klop met een mixer of met de hand (bikkel!) ongeveer een minuut totdat de eiwitten wat stijver beginnen te worden. Voeg een halve eetlepel limoensap en de halve eetlepel bakpoeder of baking soda toe. Klop 10 seconden. Begin nu met het toevoegen van suiker. Ik gebruikte poedersuiker en deed ongeveer 4 eetlepels door de mix. Ik hou echter niet van al te zoet, dus proef vooral zelf en stel bij waar nodig. Klop 6 – 7 minuten totdat de mix helemaal stijf en glanzend is.
Foto 27-04-15 10 50 03
Ik gebruikte twee vormpjes om de eiwitmix in te doen. Vet je vormpje(s) in met boter, zo komt de ile flottante straks beter uit de vorm.
Foto 27-04-15 10 53 11
Zet je vormpje(s) in een ovenschaal. Vul de ovenschaal met gekookt water tot ongeveer de helft van de ile flottante. Plaats een stuk bakpapier op de bovenkant tegen het verbranden. Schuif de ovenschaal in de oven en wacht 10 minuten. Roer in de tussentijd de Griekse yoghurt met het overgebleven limoensap en de limoenrasp door elkaar. Bewaar nog een klein beetje limoenrasp voor later. Voeg ook in deze mix naar smaak suiker toe. Ik houd erg van zuur, dus ik voegde niet veel suiker toe. Laat na het bakken de ile flottant in het vormpje afkoelen op een rooster. Na het afkoelen kun je het drijvende eilandje storten op een bord en overgieten met de saus. Maak het geheel af door nog wat limoenrasp op het eilandje te strooien.
Foto 27-04-15 11 27 39 Foto 27-04-15 11 30 01

0
0
1
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • desert
  • ei
  • limoen
  • recept
  • toetje
Vorige artikel
  • Reviews hotspots

IKEA Bakery: doe-het-zelfbrood

  • 2 mei 2015
Lees verder
Volgende artikel
Asperge-preisoep
  • Avondeten

Restjessoep: asperge en prei

  • 4 mei 2015
Lees verder
Ook lekker:
taart van eierkoeken met kruidnoten
Lees verder
  • Dessert
  • Zoet

Taart van eierkoeken met kruidnoten

  • 2 december 2019
Sinterklaascrumble met koffiemascarpone
Lees verder
  • Dessert
  • Zoet

Sinterklaascrumble met koffiemascarpone

  • 17 november 2019
crumble met zacht fruit
Lees verder
  • Dessert
  • Ontbijt
  • Zoet

Crumble met zacht fruit en passievrucht

  • 29 september 2019
appelcrumble
Lees verder
  • Dessert
  • Zoet

Makkelijke appelcrumble

  • 13 januari 2018
ananasfool 1
Lees verder
  • Dessert

Ananasfool

  • 24 mei 2017
Tiramisu JoorKitchen
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen

Speculaastiramisu met Amarula uit Guilty pleasures

  • 20 december 2015
Lees verder
  • Dessert

Tiramisu met limoncello

  • 4 oktober 2015
Mango-bitterkoekjestoetje
Lees verder
  • Dessert

Toetje van mango en bitterkoekjes

  • 12 juli 2015

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZALMBONBONS NU ONLINE | Een topper voor het kerstdiner, deze zalmbonbons! Heel makkelijk te maken en beter nog, ze worden lekkerder als je ze iets langer van tevoren maakt 😁 Superhandig! 147 44
NU ONLINE - KERST IS ON! | Oke, voordat je denkt dat ik superhappy ben dat het bijna kerst is - you're wrong! Ik ben niet zo'n megafan van de decembermaand, maar that's too personal om hier verder uit te leggen 🙃 Wat ik wel heel leuk vind aan de decembermaand is dat iedereen zo bezig is met eten. Wat ga ik eten met Kerst? Maak ik nog wat lekkers voor Sinterklaas? Etcetera. Ook mensen die doorgaans niet zo met eten bezig zijn. Supergezellig! 168 48
IT'S MY BIRTHDAY 🎉 | Eigenlijk was ik niet van plan om iets met mn verjaardag te doen. Achter de schermen doe ik dat ook niet, ik heb straks eerst een zakelijke afspraak en daarna ga ik lekker koffiedrinken met iemand aan wie ik niet verteld heb dat ik vandaag jarig ben (hopelijk leest ze niet meer nu 😉). Maar! Ik werd zaterdagochtend wakker met een megaleuk idee voor een verjaardagsbaksel en omdat ik ook wist dat ik dat baksel binnen 35 (!!) minuten op tafel zou kunnen zetten, wilde ik het meteen maken 😁 En zoals je ziet is dat gelukt! En omdat het zo'n fijn baksel werd en het ook megageschikt is voor Sinterklaas, besloot ik het recept vandaag met jullie te delen 🙌 229 143
NU ONLINE | Toen ik jullie van de week vroeg welk recept eerder online moest komen, deze halloumi-wortelfrietjes met avocadomayonaise of een heerlijke dikke soep met halloumicrumble, was jullie antwoord megaduidelijk: FRIETJES! En ik kan jullie ook niet anders dan gelijk geven, deze frietjes zijn THE BOMB (zeggen we dat nog tegenwoordig 🙈? Of blijkt nu dat ik toch wel richting de big 4.0. ga ergens de komend jaren 🙈😂?)! Ik ontdekte dit recept zoals ik de laatste tijd meer recepten ontdek: door restjes uit de koelkast op te maken. En voordat je nu denkt, lekker duurzaam bezig Joor! Dat koelkastkoken heeft helaas een andere reden 😉 Als nieuwbakken zzp'er met nog niet een mega-uithoudingsvermogen en een zzp-bestaan dat een half jaar of jaar eerder begon dan ik zelf had gepland, is op dit moment het doen van luxe boodschappen en weggooien van restjes niet zo slim ☺ En zeg nou zelf, als uit besparingsoogpunt dit soort lekkere frietjes ontstaan, dan is daar helemaal niets mis mee toch 😁? Deze halloumi-wortelfrietjes ontstonden dus per ongeluk toen ik restjes op wilde maken en nu is het een standaardrecept op avonden dat ik anders wellicht naar de snackbar zou zijn gerend. Dit is namelijk net zo lekker. En een stukje gezonder. Dus. Gewoon proberen via de link in de bio! 148 38
TIJD VOOR KOFFIE! | Oh jongers! Het was al veel te lang geleden dat er een kop koffie op mijn timeline stond 🙃 En dat terwijl ik daar toch een beetje om bekend stond 😉 Dus koffietijd! 146 26
NU ONLINE | Onze echtelijke twisten gaan nooit over de grote zaken des levens (daar zitten we meestal wel over op 1 lijn), maar er is wel een issue dat eens in de zoveel tijd de hoek om komt kijken. En dat issue heet pompoen. @jurgenkoster is geen fan en dat vind ik stom. Echt heel stom. 196 48
JoorKitchen
Over eten, (vega) koken en heel veel lekkers

Input your search keywords and press Enter.

Deze site maakt gebruik van cookies om jouw gebruikerservaring optimaal te maken. Vind je dat OK? Of wil je meer weten?