JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
    • Receptontwikkeling, foodfotografie en receptredactie Brenda Kookt
    • Foodfotografie en productfotografie Chefcookie
    • Horecafotografie eetboetiek Sluis
    • Receptfotografie FoodSisters
    • Horecafotografie Jan en Alleman
    • Receptontwikkeling Love My Salad
    • Horecafotografie Les Gateaux
    • Horecafotografie Anne & Max
    • Horecafotografie Kek
    • Horecafotografie Grandcafé Rijn
    • Receptfotografie Iliada olijfolie
  • Foodfotografie & receptontwikkeling
    • Foodfotografie
    • Receptontwikkeling
    • Horeca- en locatiefotografie
    • Receptredactie
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Tags
aardappel appel avocado bakken borrel brood burger cake chocola delft diner ei foodie fruit garnalen geitenkaas gezond groente groenten hotspot hotspots kaas kerst kip koek kookboek lunch man ontbijt oven pasta recept rijst smoothie soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
4K
2K
4K
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
    • Receptontwikkeling, foodfotografie en receptredactie Brenda Kookt
    • Foodfotografie en productfotografie Chefcookie
    • Horecafotografie eetboetiek Sluis
    • Receptfotografie FoodSisters
    • Horecafotografie Jan en Alleman
    • Receptontwikkeling Love My Salad
    • Horecafotografie Les Gateaux
    • Horecafotografie Anne & Max
    • Horecafotografie Kek
    • Horecafotografie Grandcafé Rijn
    • Receptfotografie Iliada olijfolie
  • Foodfotografie & receptontwikkeling
    • Foodfotografie
    • Receptontwikkeling
    • Horeca- en locatiefotografie
    • Receptredactie
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Instagram
Facebook
Pinterest
  • Dessert

Een droom van een toetje: ile flottante

Total
2
Shares
0
0
2
0
0

Ik ben gek op toetjes. Ijs, yoghurt, taart, ik vind het allemaal lekker. Kom bij mij alleen niet aan met warm gemaakt fruit (tenzij het een appeltaart is) of met griesmeelpudding of toetjes waar te veel drank in zit (hoewel ik limoncello dan wel weer goedkeur). Mijn favoriete toetjes hebben meestal een karamelachtige smaak of bevatten frisse smaken als limoen, citroen en yoghurt. Een van mijn favoriete nagerechten is pavlova met vers fruit en slagroom.

Ile flottante (drijvend eiland) is een variant op pavlova. Het is ook gemaakt van eiwit, maar door de geheel andere bereidingswijze (je bakt de eiwitten niet zoals bij een pavlova, maar je kookt ze) lijken deze twee toetjes qua smaak totaal niet op elkaar. De traditionele bereidingswijze van ile flottante (eiwitschuimbolletjes koken in water) vind ik te ingewikkeld, daarom ga ik voor de bereidingswijze van Martha Stewart. Mijn ile flottante is heerlijk fris door de saus van yoghurt en limoen en daarmee een fijn toetje voor de lente. Enjoy!

Wat heb je nodig om dit drijvende eiland te maken voor 4 personen**?

** ik gebruikte twee vormpjes van 10 cm

* 4 eiwitten
* 3 eetlepels limoensap
* rasp van 1 limoen
* 1/2 eetlepel bakpoeder of baking soda (ik gebruikte die laatste)
* 4 eetlepels Griekse yoghurt
* (poeder)suiker naar smaak

Hoe maak je dit droomtoetje?

Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden. Plaats een rek op ongeveer 1/3 van de onderkant van de oven. Klop nu de eiwitten stijf. Haal voordat je begint met het kloppen van de eiwitten een halve limoen of halve citroen heen door de bak waarin je de eiwitten gaat mixen. Zo maak je de bak vetvrij en is de kans groter dat je eiwitten daadwerkelijk stijf worden. Klop met een mixer of met de hand (bikkel!) ongeveer een minuut totdat de eiwitten wat stijver beginnen te worden. Voeg een halve eetlepel limoensap en de halve eetlepel bakpoeder of baking soda toe. Klop 10 seconden. Begin nu met het toevoegen van suiker. Ik gebruikte poedersuiker en deed ongeveer 4 eetlepels door de mix. Ik hou echter niet van al te zoet, dus proef vooral zelf en stel bij waar nodig. Klop 6 – 7 minuten totdat de mix helemaal stijf en glanzend is.
Foto 27-04-15 10 50 03
Ik gebruikte twee vormpjes om de eiwitmix in te doen. Vet je vormpje(s) in met boter, zo komt de ile flottante straks beter uit de vorm.
Foto 27-04-15 10 53 11
Zet je vormpje(s) in een ovenschaal. Vul de ovenschaal met gekookt water tot ongeveer de helft van de ile flottante. Plaats een stuk bakpapier op de bovenkant tegen het verbranden. Schuif de ovenschaal in de oven en wacht 10 minuten. Roer in de tussentijd de Griekse yoghurt met het overgebleven limoensap en de limoenrasp door elkaar. Bewaar nog een klein beetje limoenrasp voor later. Voeg ook in deze mix naar smaak suiker toe. Ik houd erg van zuur, dus ik voegde niet veel suiker toe. Laat na het bakken de ile flottant in het vormpje afkoelen op een rooster. Na het afkoelen kun je het drijvende eilandje storten op een bord en overgieten met de saus. Maak het geheel af door nog wat limoenrasp op het eilandje te strooien.
Foto 27-04-15 11 27 39 Foto 27-04-15 11 30 01

0
0
2
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • desert
  • ei
  • limoen
  • recept
  • toetje
Vorige artikel
  • Reviews hotspots

IKEA Bakery: doe-het-zelfbrood

Lees verder
Volgende artikel
Asperge-preisoep
  • Avondeten

Restjessoep: asperge en prei

Lees verder
Ook heel lekker
toetje met mango en bitterkoekjes
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Toetje met mango en bitterkoekjes

kaneelbroodjes cinnamon rolls
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Goddelijke kaneelbroodjes

Eton mess
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Eton mess met in balsamico gemarineerde aardbeien

Kaiserschmarrn met chocolade en bloedsinaasappelsiroop
Lees verder
  • Dessert
  • Lunch
  • Ontbijt

Kaiserschmarrn met chocolade en bloedsinaasappelsiroop – SwiepSwapSwoep

semifreddo met granaatappel en witte chocola
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Semifreddo met passievrucht en witte chocola

witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen

Witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen #swiepswoepswap

Snelle stoofpeertjes
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Snelle stoofpeertjes met koffiemascarpone

Peren met karamel, rozemarijn en honingslagroom
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Peren met karamel, rozemarijn en honingslagroom

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

"To be a good cook you have to have a love of the good, a love of hard work, and a love of creating."

Julia Child
TIP VOOR VANAVOND 🙌⁠
ZOMER OP JE BORD! | De zomer is nog niet voorbij. Vanaf morgen barsten de hoge temperaturen weer los 🙌 Tijd dus voor de zomerste salade van alle salades! ⁠
TIJD VOOR IJS 🍦 | De mussen kletteren weer van het dak de komende week 🥵 Tijd dus voor makkelijk te maken ijs waar je een heerlijke kik van krijgt 🙌
KOM KOM KOMKOMMERSALADE ⁠
ZIJN JULLIE AL GESMOLTEN 😎? ⁠
WAT MIJN VRIEND EET NA EEN KOOKDAG...
JoorKitchen
Over eten, (vega) koken en heel veel lekkers

Input your search keywords and press Enter.