Ik ben gek op toetjes. Eerder verklapte ik al dat ik er soms (oke, vaak) een restaurant op uitzoek. Er moeten lekkere toetjes op de kaart van een restaurant staan, anders denk ik wel drie keer na of ik er wil eten. Maar er zijn ook best toetjes die ik niet echt lekker vind en – echt waar – tiramisu is er daar een van. Ik vind drank in toetjes eigenlijk bijna nooit een toevoeging en ik ben ook geen fan van de koffieachtige smaken, dus dan begrijp je ook waarom dit Italiaanse toetje niet bij mij geliefd is.
Afgelopen weekend kwamen 2 vriendinnen bij me eten, voor mij een ideale gelegenheid om eens wat nieuwe dingen te proberen. Omdat ik niet houd van veel in de keuken staan als ik eters heb, probeer ik voor etentjes zoveel mogelijk vooruit te plannen en veel gerechten vooraf te maken. Voor toetjes is dat soms heel makkelijk (ijs blijft wel bevroren in de koelkast) en soms wat lastiger. Maar tiramisu is nu echt zo’n toetje dat je juist wat langer van tevoren moet maken, zodat de smaken nog wat meer in elkaar kunnen trekken. Ik kwam dus uit bij tiramisu en besloot een variant met limoncello te maken. Dat maakten ‘ de man’ en ik een tijdje geleden zelf (klik hier!) en daar hadden we nog wat van over.
Het werd een onverwachts lekker toetje waar we echt van hebben zitten smullen. Daarom vandaag deze tiramisu met limoncello voor jullie op het blog. Als je het vanmorgen maakt, is het vanavond heerlijk 🙂 Enjoy!
Wat heb je nodig voor 3 heerlijke toetjes?
* 3 (spelt)eierkoeken
* 50 ml limoncello
* 125 ml slagroom
* 2 takjes munt
* eventueel: 1 eetlepel suiker
* 100 gram mascarpone
* 100 gram bosbessen
* 1/2 mango
Hoe maak je dit lekkere tiramisutoetje?
Kies allereerst de glazen waarin je de tiramisu op wilt dienen. Deze glazen gebruik je namelijk om rondjes uit de eierkoeken mee te steken. Steek per glas 2 rondjes uit de eierkoeken. Je zult er straks 1 per glas moeten bijsnijden, dus het is niet erg als het je niet lukt om twee hele rondjes uit de eierkoek te steken.
Leg de rondjes eierkoek op een schaal en schenk de limoncello erover. Laat even staan zodat de limoncello in kan trekken.
Rits de blaadjes van de takjes munt en houd een aantal blaadjes apart. Snijd de overige blaadjes in kleine reepjes.
Klop de slagroom stevig en voeg eventueel de suiker toe. Ik deed dat niet en dat was, door de zoetheid van het fruit en de mascarpone, niet te proeven. Klop daarna de mascarpone door de slagroom heen. Het geeft niet als het wat gaat schiften. Roer de reepjes munt door de mix.
Blender de halve mango in de blender. Lukt dat echt niet? Voeg dan een eetlepel water toe.
Leg het eerste rondje op de bodem van de glazen. Breng hier een laagje slagroom op aan. Druk goed aan met een lepel. Verdeel er dan 2 lagen bosbessen overheen. Leg daaroverheen weer een rondje eierkoek en breng daarbovenop weer een laagje slagroom-mascarponemix aan. Druk ook die laag goed aan. Verdeel daarover de mangopuree en maak af met wat bosbessen en wat blaadjes munt.