Voor het diner

Aardappel anders: hartige muffins met Hüttenkäse

4 juli 2015

Enige tijd geleden liet ik jullie al weten dat ik meedeed aan de Insidersclub van Chicks Love Food en dat ik daarvoor een lekker recept met Hüttenkäse plus nog wat andere verplichte ingrediënten moest bedenken. Die verplichte ingrediënten verschilden per insider, dus het was een verrassing welke extra ingrediënten ik zou krijgen.

In afwachting van het pakketje met deze ingrediënten maakte ik al heerlijke kwarkbolletjes. Inmiddels hebben we die al enkele keren op zondagochtend gegeten, zo lekker zijn ze.

Toen eindelijk het pakketje kwam, was ik heel erg benieuwd welke andere ingrediënten ik zou moeten gebruiken. Vol verwachting en spanning opende ik het. En toen barstte ik in lachen uit. In dat pakketje zaten namelijk – naast twee pakken Hüttenkäse – aardappelen en, jawel, hamblokjes. De vega kreeg het vlees om een recept mee te bedenken. Ik kwam niet meer bij. Maar omdat ik wel van een uitdaging houd en ik me niet zo snel uit het veld laat slaan, ging ik voortvarend van start. De opdracht was om een licht, toegankelijk en lekker recept te maken, dus zo gezegd zo gedaan.

Het pakketje

Het pakketje

Ik bedacht meerdere gerechten. Ik maakte vervolgens deze muffins, maar ook een tortilla van prei en zongedroogde tomaatjes en een zomerstamppotje met veldsla en gekarameliseerde rode ui. Hüttenkäse bleek een veelzijdiger product dan je zou denken: je kunt er mee koken, bakken, maar je kunt er ook bijvoorbeeld dressing voor een salade mee maken. ‘De man’ proefde en testte alle recepten. Uiteindelijk koos ik dit recept voor aardappelmuffins, omdat het zo anders dan anders is terwijl het toch heel makkelijk is om te maken. Bovendien kun je er heel makkelijk restjes aardappel mee wegwerken. Voor mezelf maakte ik overigens een variant met geitenkaas in plaats van hamblokjes en ook die versie van het recept is goedgekeurd. En met een lichte salade als side dish zijn deze hartige, lichte en fluffy muffins ook zeker lekker met dit warme weer. Je kunt er ook kleinere muffins van maken die je eet bij de borrel, ook erg fijn. Ik hoop dat jullie ze net zo lekker vinden als ik. Enjoy!

Wat heb je nodig voor 6 grote muffins?

* 300 gram kruimige aardappelen, gekookt en afgekoeld
* 75 gram zelfrijzend bakmeel
* 125 gram Hüttenkäse
* 1 ei
* het groene deel van 3 bosuitjes, in reepjes
* 100 gram hamblokjes of 75 gram geitenkaas
* 100 gram cheddarkaas of harde geitenkaas, geraspt

Hoe maak je deze heerlijke, hartige muffins?

Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden. Maal de afgekoelde, gekookte aardappelen fijn in de keukenmachine of met de stamper. Ik vond het makkelijker om dit met de keukenmachine te doen, omdat je de andere ingrediënten dan meteen daarna toe kunt voegen en kunt mixen. Voeg vervolgens de Hüttenkäse toe en mix dit door tot een enigszins egale mix (helemaal egaal wordt het niet). Doe dan het ei erbij en laat ook dit weer goed mengen met de aardappel-Hüttenkäsemix. Voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel toe en meng ook dit weer goed.

Laat de keukenmachine voor wat hij is en roer dan met een vork de bosuitjes en de hamblokjes (of geitenkaas) door de mix. Zorg dat vooral de hamblokjes goed verdeeld zijn. Vet nu een muffintray in met olie of bakspray en vul ieder gat tot de rand met de mix. Rasp vervolgens de cheddar of geitenkaas en verdeel de kaas over de muffins.

DSC_4705

Zet de muffins nu 20 – 25 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze na het bakken in de vorm iets afkoelen, anders zakken ze erg snel in. Eet ze daarna met bijvoorbeeld wat aangemaakte rucola als een lichte avondmaaltijd of lunch.

DSC_4724DSC_5048

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply