Voor het diner

Couscous met gestoofde wortelen uit Vegatopia

10 juli 2015

Gisteren vertelde ik jullie al over mijn ontdekkingstocht van het Vegatopia-kookboek en mijn mening over de recepten in dat boek. Ik beloofde jullie toen ook om het recept met de in sinaasappelsap gestoorde wortelen op de site te zetten. Dit recept verbaasde me namelijk, omdat deze bereiding zo moeilijk klinkt, maar het recept bijna kinderlijk eenvoudig bleek om uit te voeren. Bovendien was het ook nog eens een heel erg lekker recept, daarom wilde ik het jullie niet onthouden. En zoek je een lekker fris recept voor op zomerse avond? Dan is dit recept zeker ook een goede keus. Enjoy!

Wat heb je nodig voor dit heerlijk verrassende recept voor 2 personen?

* 400 gram wortels (wij gebruikten bospeen), geschild
* 250 ml sinaasappelsap (geperst of uit het pak)
* 1/4 theelepel kaneel
* 1/4 theelepel zout
* 50 gram rozijnen
* 150 gram couscous
* het rasp van 1 biologische citroen
* 1 handje bladpeterselie
* 50 gram ongezouten amandelen
* 175 gram gekookte kikkererwten (= uit blik)
* 1 theelepel komijnpoeder
* 1 theelepel paprikapoeder
* 75 gram feta
* optioneel: granaatappelpitjes

Hoe maak je deze heerlijke couscousschotel?

Zorg dat de wortels ongeveer even dik zijn. Dat is met bospeen makkelijker dan met bijvoorbeeld winterwortels. Die laatste kun je eventueel over de lengte halveren. Zoek een pan die groot genoeg is om de wortels over de lengte in te doen. Leg de wortels in de pan en schenk de sinaasappelsap eroverheen. Voeg ook de kaneel toe en roer kort door. Zet de pan op het vuur en stoof de wortels, met de deksel op de pan, in ongeveer 20 minuten zacht en gaar.

DSC_3695

Meng de couscous met het zout en de rozijnen. Bereid de couscous volgens de instructies op het pak. Ik gebruik meestal voor 2 personen 150 gram couscous en 200 – 250 ml kokend water. Snijd de peterselie grof.

Zet nu een andere pan op het vuur en rooster de amandelen kort in een heel klein beetje olie. Voeg dan de kikkererwten, het komijnpoeder en het paprikapoeder toe en roer door. Voeg vervolgens de gare couscous toe en bak dit allemaal kort totdat de kikkererwten warm zijn. Voeg als laatste de citroenrasp toe.

Na 20 minuten koken, haal je de deksel van de wortels en zet je het vuur uit. Laat de wortels even uitwasemen. Schep nu de couscous op de borden, voeg de feta in stukjes toe en eventueel de granaatappelpitjes. Leg de wortelen op de couscous en schenk eventueel nog een eetlepel sinaasappelsap over de couscous. Strooi de peterselie over het geheel en breng nog wat op smaak met peper en zout.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply