Voor het diner

Crispy vega-wraps met guacamole en zoetzure ui

19 mei 2015

Sinds ‘de man’ in België werkt, wordt ons leven steeds een beetje meer Vlaams. Niet alleen komen ineens wat Vlaamse uitspraken ons leven binnenwandelen, ook de Belgische cultuur nemen we enigszins over. Zo heeft ‘de man’ bijvoorbeeld al stoofvlees met ‘fritten’ gemaakt, kent hij de Belgische feestdagen en gebruikt hij af en toe Vlaamse uitdrukkingen. Inmiddels heb ook ik wat onderzoek gedaan en een van de Belgische kookprogramma’s gevonden. Op Een, de Vlaamse zender, is doordeweeks het programma Dagelijkse kost te zien, waar kok Jeroen Meus iedere dag een makkelijke maaltijd kookt. Onderstaand recept is van hem. We maakten er twee varianten van: de kip- en de vegavariant met kipstuckjes van de Vegetarische slager. Zien jullie het verschil? Ik niet. ‘De man’ heeft beide varianten geproefd en allebei goed bevonden. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze lekkere crunchy wraps te maken?

* 1/2 rode ui
* 50 ml rode wijnazijn
* 4 eetlepels suiker
* guacamole
* 1⁄2 kropsla
* een bakje kipstuckjes van de Vegetarische slager of 300 g kipfilet
* 50 g panko / paneermeel / oud brood uit de keukenmachine
* 25 g bloem
* 1 ei
* 1 eetlepel Piccadillokruiden (wij gebruikten die van Jonnie Boer)
* 2 zachte tortillavellen
* handje koriander

Hoe maak je deze heerlijk gevulde tortilla’s?

Start met het maken van de zoetzure uien. Deze worden het lekkerst als je ze zo lang mogelijk van tevoren al klaarmaakt. Ik liet ze enkele uren marineren. Heb je daar geen tijd voor? Maak ze dan meteen als je start met koken, dan kunnen ze in ieder geval een minuut of 20 marineren. Snijd de halve ui in dunne halve ringen en doe deze in een kom. Verwarm vervolgens de rode wijnazijn met 50 ml water in een pannetje. Voeg de suiker toe en breng aan de kook. Als de suiker is opgelost, schenk je het mengsel over de uien. Dek het schaaltje af met bijvoorbeeld vershoudfolie en zet weg. Maak nu de guacamole.
Zet voor het maken van de crispy vega- of kipstukjes de friteuse aan of gebruik een pan met arachideolie. Arachideolie vind ik het meest prettig om mee te frituren omdat het snel heet wordt en geen bijsmaak geeft. Vul nu drie kommetjes. De ene met bloem, de andere met het losgeklopte ei en de laatste met panko of paneermeel. Voeg zowel aan het schaaltje met bloem als aan het schaaltje met paneermeel wat kruiden en zout toe. Snijd de kip in reepjes. Haal de vega- of kipreepjes nu afwisselend door de bloem, het ei en de paneermeel / panko. Als dat gebeurd is, kun je de stukjes frituren. Doe dit met de kipstukjes zo’n 4-5 minuten, de kipstuckjes van de Vegetarische slager hoef je niet zo lang te frituren. Laat de gebakken stukjes uitlekken op keukenpapier.
Verwarm of gril de tortilla’s en bedek ze met een laag guacamole. De meest ideale manier om dit te doen, is door in het midden op 2/3 van de tortilla guacamole aan te brengen. Het onderste 1/3 deel laat je dus vrij. Leg de sla, de uitingen, wat koriander en de crispy stukjes op of naast de guacamole. Nu kun je je tortilla opvouwen. Doe dit door het onderste 1/3 deel om te vouwen naar boven en de linker- en rechterhelft vervolgens naar het midden te vouwen. Op die manier kun je de tortilla zo uit de hand eten zonder dat er aan de onderkant van alles uitvalt.

DSC_2761

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply