Voor het diner

Falafel van rode biet van The Holy Kauw Company

28 mei 2015

Het is alweer bijna een maand geleden dat mijn website JoorKitchen live ging. Inmiddels is deze website echt onderdeel geworden van m’n leven. Ik plan de blogposts, ben steeds op zoek naar interessante foodevents (suggesties? Let me know!) en ik kook soms alsof m’n leven ervan afhangt (en dat bedoel ik in de meest positieve zin). Op mijn zoektocht naar eten en recepten kom ik veel mede-kokers tegen. Ik volg veel van hen op Facebook of op Instagram en krijg regelmatig inspiratie van hun posts. The Holy Kauw Company is een van de vele bloggers die ik volg. Ik word bij van hun mooie, lichte foto’s en hun simpele recepten. Ik probeerde laatst hun bietenfalafel en was verkocht. Ik ben sowieso een groot fan van falafel. Burgers vind ik heerlijk en dit zijn wat mij betreft miniburgertjes. Deze variant van bieten maakte me niet alleen blij omdat ik gek ben op bieten, maar ook omdat deze falafel supersimpel is om te maken en heerlijk smaakt. Zeker als je de yoghurtdip erbij maakt. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze heerlijke falafel te maken voor 2 personen?

* 1 rode ui, gesnipperd
* 2 teentjes knoflook, fijngesneden
* 1 theelepel komijn
* 500 gram biet, gekookt gekocht of zelf geroosterd
* 1 ei
* 1 eetlepel tahin
* paneermeel
* 1 bosje platte peterselie, gesneden
* kropsla
* 4 pitabroodjes (wij gebruikten de volkorenvariant)
* 100 gram yoghurt of magere kwark
* 1/2 rode chilipeper, fijngesneden
* 1/2 bosje koriander, gesneden

Hoe maak je deze lekkere falafel van rode bieten?

Bak de ui met 1 teentje knoflook en de komijn in wat olie tot de ui mooi glazig is. Maal de bietjes samen met de peterselie, het ei, de tahin en wat paneermeel in de keukenmachine. Begin bij dat laatste ingrediënt met een handje en voeg eventueel wat meer toe nadat je de consistentie hebt gecontroleerd. Zorg dat je mengsel flink stevig is. Onze falafel had best wat paneermeel nodig. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Maak balletjes van het bietenmengsel en druk ze een beetje plat. Zet de falafel, als dat mogelijk is, een half uur in de koelkast om op te stijven. Op die manier vallen de balletjes minder snel uit elkaar bij het bakken. Bak vervolgens de falafelballetjes in wat olie op laag – middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
Maak in de tussentijd de yoghurtdressing door de yoghurt of kwark te mengen met 1 teentje knoflook, de chilipeper, de koriander en wat peper en grof zeezout. Bak of gril vervolgens de pitabroodjes en snijd ze open. Vul de broodjes met wat kropsla, yoghurtsaus, twee of drie stukjes falafel en wat platte peterselie.

Foto 12-04-15 18 50 25Bietenfalafel van The Holy Kauw Company

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply