Voor het diner

Foodchallenge IKEA: garnalen-zalmburger met zoetzure venkel en limoenmayonaise

4 september 2015

Iets meer dan een week geleden hoorde ik dat ik mee mocht doen met de Foodchallenge van IKEA en Uit Paulines keuken. Een hele uitdaging, want IKEA zoekt uiteindelijk 1 winnaar die het nieuwe gerecht van de IKEA-restaurants bedenkt. Die winnaar krijgt naast eeuwige roem ook zijn droomkeuken en laat dat nu als muziek in mijn oren klinken šŸ™‚

Foto 01-09-15 17 44 52

Van IKEA en Pauline ontving ik een mand met visproducten van IKEA met de opdracht om een gerecht te maken met minimaal 1 ingrediĆ«nt uit die mand. Meteen gingen bij mij de radertjes draaien en na wat brainstormen met ‘de man’ – die de komende dagen ook nog gaat broeden op zijn ideeĆ«n voor de ingrediĆ«nten uit de mand – kwam ik op deze burger uit. Ik wilde heel graag een klein beetje de Zweedse smaak behouden, maar ook niet geheel Zweeds gaan. Als je goed kijkt naar het assortiment van de IKEA-restaurants zie je namelijk dat de gerechten daar allang niet alleen maar Zweeds meer zijn. Wat mij betreft is deze burger heel goed geslaagd, maar laat me vooral weten wat jij ervan vindt! En vergeet niet ook zelf ideeĆ«n in te sturen! Dat kan nog tot en met 27 september. Enjoy!

Wat heb je nodig voor 2 van deze heerlijke, grote burgers?

Voor de burgers
* 100 gram garnalen (gepeld)
* 125 gram zalmfilet
* 1 eiwit
* 1/2 chilipeper
* 2 takjes platte peterselie
* 1 theelepel oregano
* 2 eetlepels panko of paneermeel

Voor de zoetzure venkel
* 1 kleine venkelknol, met groen
* 2 deciliter water
* 40 gram suiker
* 1 deciliter rijst-, natuur- of wittewijnazijn
* 10 peperkorrels
* 1 eetlepel citroensap

Voor de limoenmayonaise
* 3 eetlepels mayonaise
* sap en rasp van 1/2 limoen

Overig
* veldsla
* 2 zachte broodjes

Hoe maak je deze lekkere burgers?

Begin met het maken van de burgers. Doe hiervoor de garnalen, het eiwit, de chilipeper, de platte peterselie en de oregano in een keukenmachine. Mix tot een redelijk gladde mix. Doe dan de zalm erdoorheen. Puls slechts 1 of 2 keer, het lekkerst is het als de zalm nog in brokjes te zien blijft. Maal de zalm dus niet tot moes. Check of de mix niet te nat is (hij mag niet aan je vingers blijven plakken), voeg anders de 2 eetlepels panko toe en eventueel nog een eetlepel meer als de mix te nat blijft. Breng de mix op smaak met wat peper en zout.

Maak 2 burgers van de mix en laat deze minimaal 15 minuten in de koelkast opstijven.

Doe het water, de suiker, de azijn, de peperkorrels en het citroensap in een steelpannetje en laat zachtjes warm worden totdat de suiker is opgelost. Snijd in de tussentijd de venkelknol in smalle plakjes. Houd het groen apart. Zet het vuur uit als de suiker in de azijn en het water opgelost is en leg de venkelplakjes in het azijn-watermengsel. Laat staan totdat de venkel en het mengsel afgekoeld zijn.

Maak nu de limoenmayonaise door de mayonaise te mengen met het limoenrasp en het limoensap. Breng op smaak met wat peper en zout.

Snijd de broodjes in twee helften en laat ze dichtschroeien in een (gril)pan.

Verhit vervolgens olie in een pan en zet deze op middelhoog vuur. Bak de burgers ongeveer 3 minuten per kant gaar.

Je kunt nu de broodjes opmaken. Doe een halve eetlepel limoenmayonaise op ieder broodje. Leg daarop een klein handje veldsla en daarbovenop de garnalen-zalmburger. Leg hierop wat plakjes venkel en maak het af met wat venkelgroen en eventueel nog wat extra limoenmayo.

DSC_6096DSC_6126DSC_6121

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Angelina 5 september 2015 at 8:32 am

    Oeh dat ziet er lekker uit!!

    • Reply JoorKitchen 5 september 2015 at 8:51 am

      Dank je wel! Fijn om te horen šŸ™‚

    Leave a Reply