Voor het diner

Foodchallenge IKEA: Hasselback-aardappelen met knoflook en (blauwe) kaas

21 september 2015

Mijn eerdere post over Hasselbackaardappelen was lange tijd de meest gelezen post van mijn blog. Ik verbaasde mij daarover, aangezien ik voordat ik deze aardappelvariatie maakte nog nooit van Hasselback-aardappelen had gehoord. Ik was wel meteen verkocht toen ik ze at, wat misschien de populariteit van dit recept kan verklaren. Ik heb echter de rare tic dat ik al gemaakte recepten eigenlijk niet zo snel meer maak. Er is namelijk nog een hele wereld aan gerechten te ontdekken en ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Toch had ik laatst veel zin in Hasselback-aardappelen, dus maakte ik deze variatie. Ik gebruikte daarvoor kaas van IKEA, waardoor ik ook dit idee zal insturen voor de IKEA-foodchallenge. Maar ach, dit recept is ook zonder die vermelding heel erg lekker. Probeer maar, enjoy!

Wat heb je nodig om Hasselback-aardappelen te maken?

* aardappelen, vastkokend (ik gebruikte Roseval-aardappels)
* 3 eetlepels olijfolie
* 1 teentje knoflook, in dunne schijfjes
* 50 gram (blauwe) kaas (ik gebruikte de blauwe kaas van IKEA, maar any other will do :-))
* grof zeezout

Hoe maak je deze ‘aardappel anders’?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappelen grondig, je schilt de aardappelen namelijk niet. Snijd iedere aardappel over de breedte door, je maakt steeds 3-4 mm dikke schijfjes. Let op: je snijdt niet helemaal door! Je stopt steeds aan de onderkant, zodat de onderkant een geheel blijft. De beste manier om dit te doen, is door de aardappel in de lengte tussen twee snijplanken te leggen. Op die manier snijdt je niet makkelijk door de aardappel heen.

DSC_6229DSC_6231

Stop nu op 2 – 3 plekken per aardappel een schijfje knoflook en op 2-3 plekken een klein beetje (blauwe) kaas. Je kunt er ook voor kiezen om de kaas later over de aardappels te verkruimelen, je aardappels worden daar iets minder krokant van. Leg de aardappels vervolgens in een ovenschaal.

Leg de aardappels vervolgens in een ovenschaal. Bestrijk de aardappelen met dit olie of gesmolten boter. Zorg dat je ook goed tussen de schijfjes komt, maar doe dit wel voorzichtig, de aardappelen moeten niet breken. Schuif daarna de schaal in de oven bak de aardappels in 45 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi de aardappelen voor het opdienen ruim met grof zeezout.

DSC_6252

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply