Het is alweer even geleden dat ik een gastblog schreef. Dus toen Joor afgelopen weekend voorstelde om zelf kip teriyaki te maken, was ik meteen om. Wij vinden namelijk allebei dat je zoveel mogelijk van dat soort gerechten moet proberen zelf te maken, zonder pakjes en zakjes. Dus als een van ons een idee heeft voor een gerecht waarvoor de meeste mensen een pakje uit de supermarkt zouden halen, is de ander meteen getriggerd om te gaan zoeken naar de ingrediënten en de bereidingswijze.
Dat gebeurde ook bij Joors idee voor kip teriyaki. We zochten op uit welke ingrediënten die saus meestal bestaat en bedachten wat voor ons en voor jullie het meest haalbaar zou zijn. Daarnaast moest het natuurlijk ook een recept worden dat je makkelijk vega zou kunnen maken. Joor gebruikte hiervoor de kipstuckjes van De Vegetarische Slager en die bleken eigenlijk zelfs een nog mooier* resultaat te geven.
(*maar mooier betekent natuurlijk niet lekkerder 😉 )
Ik geef je hieronder alleen het recept voor de kip teriyaki. Wij aten deze kip(stuckjes) met rijst (check deze tips voor het koken van rijst), sperzieboontjes en in stukken gesneden bosuitjes. Tip: haal kort voor het serveren de kip teriyaki uit de pan en roer de rijst door de achtergebleven saus in de pan waarin je net de kip hebt gebakken. Op die manier krijg je rijst meteen een saus en die heerlijke smaak van teriyaki. Knoeize!
Wat heb je nodig voor kip teriyaki voor 2 personen?
- 2 kippendijfilets of 1 bakje kipstuckjes van De Vegetarische Slager
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 2 eetlepels sherry
- 1 eetlepel witte suiker
- 1 1/2 theelepel sap van geraspte gember
Hoe maak je deze heerlijke kip teriyaki?
1. Bak de filets (of de kipstuckjes) in een pan op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten per kant tot ze aan beide kanten bruin zijn.
2. Haal de filets dan uit de pan en laat ze even rusten. Gebruik je kipstuckjes? Bak die dan iets korter.
3. Maak nu de teriyakisaus door de sojasaus, de mirin, de sherry, de suiker en het gembersap te mengen in een kom.
4. Giet vervolgens de saus in de pan en laat 3 minuten inkoken of tot het in ieder geval wat dikker geworden is.
5. Voeg vervolgens weer de filets (of de kipstuckjes) toe aan de pan en bak nog een paar minuten totdat de saus in de kip getrokken is en de kip gaar en glanzend is.