Soms moet ik een beetje ‘streng’ zijn en ‘de man’ iets voorzetten wat hij minder lekker vindt. Zo is hij geen fan van zoete aardappel en vind hij tonijn uit blik en gesmolten kaas niet echt heel erg lekker. Logisch dus dat ik een tijdje geleden voorstelde om gepofte zoete aardappel met tonijnmayonaise en gesmolten oude kaas te maken. Ik vind dit namelijk een heel erg lekkere combinatie en ik denk dat meerdere mensen dat kunnen vinden. ‘De man’ smaakte me echter bijna of hij dan gewone aardappels zou kunnen krijgen, dus dat deed ik.
Helaas vergat ik dat zoete aardappels een heel andere kooktijd hebben dan gewone aardappels, waardoor ‘de man’ die avond heel gelukzalig – hij had immers een gewone aardappel gekregen in plaats van een zoete – aan een kneiterharde aardappel begon. Mislukt dus. Ik had de gewone aardappel ook 30 minuten in de oven gezet en niet voorgekookt (dat hoeft immers met zoete aardappelen niet) waardoor de aardappel absoluut niet gaar was. Ben je dus net als ‘de man’ geen fan van zoete aardappelen en wil je die vervangen door een gewone aardappel? Dat kan, maar verleng dan de oventijd met een half uur of kook de (kruimige!) aardappels even 10 – 15 minuten voor. Enjoy!
Wat heb je nodig voor deze heerlijke gepofte aardappelen voor 2 personen?
* 2 grote zoete aardappelen (ik neem altijd de oranje variant)
* 1 blikje tonijnstukken op water
* 1 theelepel kappertjes
* 1 sjalotje, gesnipperd
* 2 eetlepels mayonaise
* 2 eetlepels kookroom
* 1/2 zakje geraspte (oude) kaas
* rucola
* olijfolie
* eventueel: pompoenpitjes en zonnebloempitjes
Hoe maak je deze lekkere gevulde aardappelen?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappelen goed onder de kraan, je laat de schil namelijk zitten. Doe de aardappels op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie en wat zeezout. Zet ze vervolgens 30 minuten in de oven.
Meng in een schaal de uitgelekte tonijn met de kappertjes, het sjalotje, de mayonaise en de kookroom. Breng de mix op smaak met peper en zout. Let op: het is de bedoeling dat deze mix wat nattig is, anders droogt ‘ie straks heel erg uit als je ‘m in de oven zet.
Haal de gepofte aardappelen uit de oven en laat ze kort afkoelen. Zet ondertussen de grill van je oven aan.
Snijd de aardappelen overdwars in, maar snijd ze niet helemaal door! Haal de beide helften wat van elkaar zodat je de vulling erin kunt doen. Vul vervolgens iedere aardappel met minimaal 2 eetlepels tonijnmix. Strooi hierover de kaas en zet de aardappelen terug op de bakplaat. Laat de kaas in 5 minuten goudbruin grillen onder de gril.
Serveer de gepofte aardappelen met de rucola en de zonnebloem- en pompoenpitjes.