Ik heb soms niet zo’n zin om in de keuken te staan. Vooral na een lange dag werken, waarop ik veel gepraat en gedaan heb, is neerploffen op de bank met een boterham voor mijn gevoel de fijnste optie. Voor die avonden ben ik altijd op zoek naar een makkelijke maaltijd. En aangezien ik de laatste maanden veel verschillende dingen kook voor dit blog, heb ik ook vaak restjes over. Zonde om weg te gooien, maar doorgaans niet genoeg om er een hele avondmaaltijd mee te vullen. Vaak neemt ‘de man’ wat over is mee naar zijn werk voor de lunch, dus het zijn vooral de restjes onbewerkte ingrediënten, zoals groenten of rijst, die dan in de koelkast blijven liggen. Toen ik flink wat rijst over had na een avond cheaten met een takeaway Indische rijstschotel en er van de dag daarvoor nog een bakje blimi (mini-broccoli) was blijven liggen, bedacht ik deze makkelijke rijstmaaltijd voor restjes. Enjoy!
Wat heb je nodig om deze makkelijke rijstmaaltijd te maken voor 2 personen?
* 200 gram rijst, liefst al gekookt en koud
* restjes groente (ik gebruikte (ontdooide) doperwten uit de diepvries en blimi), bij elkaar zo’n 300 gram
* 2 bosuitjes
* 1 eetlepel sojasaus
* 1 eetlepel chilisaus
* 1/2 limoen
* 1 teentje knoflook, in kleine stukjes
* 1/2 chilipeper, zonder de zaadlijsten, in stukjes
* 2 eieren
* platte peterselie of een ander vers groen kruid
Hoe maak je deze makkelijke rijstschotel?
Als je geen rijst over hebt, start dan met het koken van de rijst. Gebruik eventueel deze tips. Laat de rijst zoveel mogelijk afkoelen voordat je ‘m gebruikt. Lukt dat niet? Voeg dan de rijst pas op het laatst toe. Heb je koude rijst? Maak dan eerst het sausje. Doe dit door de sojasaus, de chilisaus en het sap van de halve limoen door elkaar te mengen. Zet vervolgens een hapjespan of wok met een scheutje olie op middelhoog vuur. Fruit hierin de knoflook en het chilipepertje 1 minuut. Voeg dan de groenten toe en bak 2 minuten goed door. Voeg nu de koude rijst toe. Warm goed door en haal de rijstkorrels waar nodig wat uit elkaar (koude rijstkorrels plakken snel aan elkaar vast). Doe de deksel op de pan en laat de rijst in 2 minuten goed warm worden. Roer in de tussentijd de twee eieren los in een kommetje. Als de rijst warm is, schuif je de rijst naar 1 kant van de pan. De eieren voeg je toe aan de andere kant van de pan. Laat ze warm worden en stollen, roer de eieren wel goed door. Je krijgt zo scrambled eggs. Is dat gelukt, roer dan de eieren voorzichtig door de groenten & rijst. Voeg nu het sausje toe. Breng op smaak met peper en zout en serveer met platte peterselie.