Voor het diner

Restjessoep: asperge en prei

4 mei 2015
Asperge-preisoep

Het is weer aspergetijd, op eetgebied een van de beste tijden van het jaar. Asperges zijn zo lekker. Dit witte goud is heerlijk met zalm, met ei en hollandaisesaus, in een hartige taart of als soep. Helaas duurt de tijd dat je witte asperges kunt eten maar kort, dus wil ik er het beste uit halen. Toen wij laatst asperges aten bij mijn ouders, heb ik de aspergeresten meegenomen naar huis, want wie weet. Misschien lukte het om ook iets lekkers te maken van de resten van de asperges: de schillen en de houten onderkanten van het witte goud. Wat mij betreft is dat gelukt, door bouillon te trekken van de aspergeschillen en deze bouillon aan te vullen met prei, groene kruiden en zoete aardappel. Een lekker hartige restjessoep. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze restjessoep voor 2 personen te maken?

* aspergeschillen en -onderkantjes (ik gebruikte de resten van ongeveer 8 ons asperges)
* 1 – 2 blokjes groentebouillon
* 450 gram prei
* 200 gram zoete aardappel, in stukjes
* een paar takjes verse tijm
* een paar takjes salie
* 1 laurierblad
* 1 teentje knoflook
* 1 ui
* 1 theelepel kerrie
* om te serveren: zalmsnippers en kookroom

Hoe maak je deze asperge-preisoep?

Start met het maken van bouillon. Doe je de aspergeschillen en -onderkantjes in een soeppan met 800 ml water en 1 of 2 bouillonblokjes. Ik gebruikte 2 bouillonblokjes, maar vond dat uiteindelijk te zout. Gebruik dus liever 1 bouillonblokje en stel later de smaak bij. Dat is makkelijker dan achteraf een te zoute soep minder zout maken. Vorm nu een bundeltje van de verse tijm en salie en voeg dit bundeltje samen met het laurierblad toe aan de bouillon.

Foto 27-04-15 09 29 54

Laat de bouillon 30 minuten trekken. Snip ondertussen het uitje en snijd het knoflookteentje klein. Snijd de zoete aardappel in stukjes en de prei in reepjes. Giet de pan met de aspergebouillon na de kooktijd leeg boven een vergiet en vang de bouillon op in een andere pan. Bewaar de bouillon voor later. De aspergeresten, het bundeltje kruiden en het laurierblad kun je weggooien.
Fruit in een pan de ui en de knoflook op middelhoog vuur. Na 2 minuten is de ui glazig. Voeg nu de theelepel kerrie toe en roer het mengsel even door. Voeg nu de preireepjes en de zoete aardappel toe. Schep ook nu even om. Als laatste voeg je de aspergebouillon toe. Laat de soep nu 20 minuten koken. Pureer de soep na 20 minuten met een staafmixer of in de blender. Vind je de soep te dik? Voeg dan nog wat extra water toe. Breng de soep op smaak met peper en zout. Garneer de soep voor opdienen met wat kookroom en zalmsnippers. Lekker met warm stokbrood. En heb je nog wat asperges over? Die smaken ook heerlijk als garnering in deze soep.

Foto 27-04-15 10 13 03

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply