Op mijn to-kooklijstje staat nog steeds het zelf maken van pasta. Dat schijnt heel makkelijk te zijn. Wat me tegenhoudt is alle apparatuur die je er nodig voor hebt. Vooral de pastamachine lijkt me fantastisch om te hebben, maar helaas biedt onze keuken slechts ruimte aan enkele apparaten. Ter illustratie: onze blender staat verstopt achter een gordijn omdat we een heel mooie keuken hebben zonder veel opbergruimte. Het oog wil ook wat natuurlijk. Een pastamachine moet dus nog even wachten op een groter huis.
Gelukkig ken ik veel handigheidjes waarmee je het zelf maken van pasta kunt omzeilen en toch het gevoel kunt hebben zelf je pasta te maken. Klinkt mysterieus hè? Ik leerde bijvoorbeeld van Jamie hoe je een snelle papperdelle kunt maken van lasagnevellen en laatst las ik in het kookboek van Chicks love food over zelfgemaakte ravioli van wontonvelletjes. Die koop je kant-en-klaar in de toko en dat scheelt zeeën van tijd. Ik maakte van die laatste mijn eigen (lente)versie: spinazie-ricottaravioli met citroenroomsaus. Enjoy!
Wat heb je nodig om deze snelle ravioli te maken voor 2 personen?
* 100 gram wontonvelletjes (1/2 pakje van 200 gram)
* 450 gram verse spinazie
* 250 gram ricotta
* 1 teentje knoflook, in stukjes
* 1 ui, gesneden
* 1 citroen, rasp en sap
* 100 ml kookroom
* 50 gram parmezaanse kaas, geraspt
* eventueel: pijnboompitjes en basilicum
Hoe maak je dit heerlijk frisse pastagerecht?
Start met het ontdooien van de wontonvelletjes. Omdat de wontonvelletjes bebloemd in de verpakking zitten, kun je ze gewoon in de verpakking laten ontdooien. Let wel op: als je zoals ik het halve pakje gebruikt, haal dan het deel dat je gebruikt uit de verpakking en laat dat op een bord ontdooien. De rest van het pakje kan dan weer terug de vriezer in. Buiten de vriezer blijven de velletjes namelijk niet lang goed.
Fruit de knoflook en de ui in een hapjespan of wok, ongeveer 2 minuten. Voeg dan steeds een flinke hand spinazie toe en laat deze slinken voordat je de volgende hand toevoegt. Als alle spinazie toegevoegd en geslonken is, zet je het vuur uit. Laat de spinazie in een vergiet uitlekken. Help daar een handje bij door met bijvoorbeeld een houten lepel het vocht uit de spinazie te drukken. Hoe droger de spinazie hoe beter. Doe de uitgelekte spinazie vervolgens in een keukenmachine. Voeg daar de helft van de ricotta en de 50 gram parmezaanse kaas aan toe. Laat de keukenmachine draaien tot je een mooie puree hebt. Check de smaak, voeg zout en peper toe waar nodig. Nu kun je de wontonvelletjes gaan vullen. Doe dat door in het midden van een velletje steeds een goeie theelepel spinaziemengsel te leggen en de velletjes dicht te vouwen. Bestrijk de rand voor het dichtdrukken eerst met water, op die manier blijft het velletje beter plakken. Doe dit totdat alle wontonvelletjes gevuld zijn.
Je kunt eventueel de ravioli nog mooi rond maken door met een glas halve rondjes te maken. Ik heb dat bij het ene bord wel gedaan en bij het andere bord niet. Het was me – tussen ons gezegd en gezwegen – iets te veel werk. Kook de ravioli vervolgens 3 – 4 minuten in kokend water met zout. Giet na het koken af en bewaar wat van het kookvocht.
Maak tijdens het koken van de ravioli de citroenroomsaus. Dit doe je door de citroenrasp met 2 eetlepels citroensap te verwarmen in een steelpannetje. Voeg vervolgens de rest van de ricotta en de kookroom toe. Verwarm, maar laat niet koken. Haal na een paar minuten de pan van het vuur, voeg de uitgelekte ravioli toe aan de saus en voeg eventueel nog wat kookvocht toe. Serveer met geroosterde pijnboompitjes, wat basilicum en peper en zout.