Voor het diner

Vega-cheeseburger met zoetzure ui en komkommer

29 juni 2015

Toegegeven, ook ik ben wel eens een beetje lui. Er zijn van die dagen dat ik geen zin heb om lang in de keuken te staan. Op sommige van die dagen open ik dan een bepaalde app op mijn iPad en laat mijn eten voorrijden (;-) ), maar andere dagen vind ik dat ik toch echt zelf moet koken. Soms ben ik dan nog te verleiden tot een gezonde salade of pasta. Afgelopen week was anders. Ik moest en zou een burger eten, maar ik wilde er ook weer niet te veel voor doen. Op dat soort dagen eet ik dus vlees uit een pakje.

Wat?! Jep, vlees uit een pakje. Daar gaan twee dingen mis: 1. vlees en 2. uit een pakje. Die laatste is makkelijk uitgelegd. Ook ik ben maar een mens en ik heb niet altijd zin om mijn eigen vega-burgers te maken. Wat dat betreft is het eten van vlees echt makkelijker, een hamburger is met wat gehakt snel gemaakt. Doe dat maar eens na als vegetarier. Een vega-burger maken betekent sowieso dat je meer ingrediënten nodig hebt en de meeste vega-burgers zet je niet zo 1,2,3 in elkaar.

Aan vega-burgers uit de supermarkt waagde ik me tot voor kort ook niet. In de eerste jaren dat ik vegetarisch at, probeerde ik ze wel, maar over het algemeen vind ze allemaal te weinig smaak hebben en te veel proberen om echt vlees te imiteren. Sinds kort heb ik echter de Vegetarische slager ontdekt. Ook deze ‘slager’ maakt imitaties van vlees – kipstuckjes, speckjes, gehackt – maar doet dat mijns inziens als enige echt goed. ‘De man’ kan dat beamen. We proefden al een tijd geleden de een broodje-bal-gehackt in de winkel van de Vegetarische slager in Den Haag en we hebben inmiddels alle varianten die in de supermarkt te koop zijn geproefd. Ook ‘de man’ is overtuigd. Ik eet dus ‘vlees’ van de ‘slager’ 🙂 Inmiddels zie je de producten van de Vegetarische slager op steeds meer plekken opduiken: in restaurants, bij onze favo-snackbar (*jeej*) en sinds kort zijn ook de vega-saucijzenbroodjes te verkrijgen in de kantine van mijn werk.

Misschien is het geheim van het succes van de Vegetarische slager wel dat deze ‘slager’ zich juist niet alleen richt op de vega voor wie ze ‘desperate’ een vleesvervanger moet maken. Mijn idee van de meeste vleesvervangers is namelijk altijd geweest dat producenten ervan snel en makkelijk een product op de markt willen zetten dat een beetje lijkt op een vleesproduct, maar waar ze niet zoveel aandacht aan hoeven te besteden ‘omdat de vega toch niet weet hoe het origineel smaakt’. Wellicht is dit een misvatting, maar zo komen de vaak droge en smakeloze vega-producten op mij over. De producten van de Vegetarische slager zijn voor een groter publiek bestemd: voor de flexibele vleeseter die soms vega wil zijn, voor de probeerder die eigenlijk altijd liever vlees eet maar heel misschien wel een keer iets anders wil proberen en natuurlijk – natuurlijk! – voor de vega. Het resultaat? Smaak, structuur, een ‘bite’ en – met wat oefening – een lekker sappig stukje ‘vlees’.

De McBurgers en de kipstuckjes zijn inmiddels de producten die ik het meest koop, vooral omdat deze inmiddels bij onze plaatselijke Albert Heijn in de schappen staan. Vorige week maakte ik met de McBurger deze vega-cheeseburger en het resultaat was heerlijk. Enjoy!

Wat heb je nodig voor 2 heerlijke cheeseburgers?

* 2 McBurgers van de Vegetarische slager (inmiddels verkrijgbaar bij de AH, de Jumbo, de COOP en online)
* 2 stevige zachte bollen (bruin of wit)
* 1/4 komkommer, in schuine plakken gesneden
* 2 1/2 eetlepels witte suiker
* 1/2 theelepel zout
* 1/2 rode ui, in dunne ringen gesneden
* 30 ml wittewijnazijn
* 6 plakjes cheddarkaas (als je ze van een stuk cheddarkaas afschaaft. Koop je voorgesneden kaas? Dan zijn 2 plakjes voldoende)
* zakje botersla
* saus van je keuze (wij deden een klein beetje curry op de hamburger)

Hoe maak je deze heerlijke cheeseburgers?

Start met het bereiden van de zoetzure ui en komkommer. Voor de zoetzure ui los je twee eetlepels suiker op in de wijnazijn. Doe dit door de wijnazijn en de suiker zachtjes te verwarmen boven laag vuur. Schenk het mengsel als de suiker helemaal opgelost is over de uiringen en laat zo staan totdat je de uiringen gaat gebruiken. Meng nu de komkommer met de 1/2 theelepel zout en de 1/2 eetlepel suiker. Laat zo staan totdat je deze gaat gebruiken.

Maak nu de hamburgers. Verwarm hiervoor olie of boter in een pan. De truc bij deze vega-hamburgers is om de burgers niet te hard te bakken, daar wordt deze burger te snel taai van. Laat de burger dus op een zacht vuur ongeveer 3 minuten per kant bruin bakken. Schep steeds een beetje olie of boter uit de pan over de burger, zo wordt hij lekker sappig. Als je burgers warm, bruin en sappig zijn, leg je de laatste minuut de kaas over de hamburger. De kaas smelt dan.

Maak nu de broodjes op. Doe dit door ze open te snijden en te beleggen met de botersla. Leg dan de cheeseburger op de sla en daarbovenop enkele uiringen en zoetzure komkommer. Lekker met ovenfrietjes.

Mc Cheese vegastyle

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply