Vorig jaar ging ‘de man’ op zakenreis naar New Orleans. Een bijzonder bezoek. Niet alleen omdat New Orleans een fantastische stad is waar veel te zien is en waar veel verschillende culturen samenkomen, maar ook omdat de keuken van New Orleans heel uniek is. De keuken van New Orleans is een smeltkroes van Creoolse, Cajun en Franse achtergronden, waardoor je unieke gerechten krijgt. Typische ingrediënten voor deze keuken zijn bijvoorbeeld de andouille-worstjes (een worstje van varkensvlees, met een unieke, peperige smaak), artisjokken (heel Frans), ‘black-eyed peas’, rivierkreeft en cayennepeper. Bekende gerechten zijn onder andere de beignets en de gumbo.
‘De man’ nam heel lief een kookboek vol typische New Orleans-gerechten mee vanuit deze bijzondere plek. Ik kwam nog niet eerder toe aan het maken van een gerecht uit dat boek, maar vorige week waagde ik me er toch een keer aan. Omdat ik ook nog veel tofu in mijn koelkast had liggen na mijn bezoek aan de lancering van Tofupedia besloot ik om twee dingen met elkaar te combineren. En aangezien ‘de man’ vanuit België appte dat hij graag weer eens iets met rijst at, was mijn keuze snel gemaakt. Het werd jambalaya, de vega-variant.
Jambalaya wordt traditioneel op smaak gebracht met ham en de hierboven genoemde andouille-worstjes. Het werd dus een uitdaging voor mij om ongeveer eenzelfde soort smaak te creëren. Het resultaat was eigenlijk best lekker. Bovendien is dit een lekker makkelijk eenpansgerecht dat – juist door de pittigheid – heel erg geschikt is voor op warme dagen. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten, het lijkt meer werk dan het daadwerkelijk is! Wij aten er een mangosalade bij die ik later op de site zal zetten. Enjoy!
Wat heb je nodig voor deze vega-jambalaya voor 2 personen?
* 1 bakje Mexicaans gekruide tofublokjes
* 1 ui, gesnipperd
* 1 theelepel zout
* 1 theelepel paprikapoeder
* 1 theelepel knoflookpoeder
* 1 theelepel gedroogde koriander
* 1 theelepel cayennepeper
* 1 theelepel gedroogde tijm
* 1 groene paprika, in stukjes
* 15 gram platte peterselie, gesneden
* 2 stronken bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
* 2 teentjes knoflook, in stukjes gesneden
* 2 tomaten, in blokjes gesneden
* 1 laurierblad
* 150 gram rijst (ongekookt)
Wat moet je doen om lekkere eenpansgerecht te maken?
Gebruik een pan met een dikke bodem voor dit gerecht. Bijvoorbeeld een hapjespan. Start met het fruiten van de ui en de knoflook in wat olijfolie. Als de ui glazig is, voeg je de kruiden – zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, koriander, cayennepeper, tijm – toe. Roer de kruiden goed door en laat ze even een klein beetje bakken (niet aanbakken!). Doe dan de tofublokjes in de pan. Roer ze door de kruiden. Voeg dan de paprika, de bleekselderij, de tomaten, het laurierblad en de platte peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat een minuut of 5 bakken.
Voeg vervolgens de rijst toe. Roer ook deze door de mix. Voeg dan 250 milliliter water toe en roer weer goed door. Doe de deksel vervolgens op de pan en laat de pan 25 minuten staan op laag tot middelhoog vuur. Controleer na een minuut of 20 of er nog voldoende water in de pan zit. Zo niet, voeg dan nog 50 milliliter water toe.
Check na 25 minuten of de rijst gaar is. Breng de jambalaya eventueel nog op smaak met wat zout en peper. Dien vervolgens op en garneer met wat extra peterselie.
1 reactie
Ik vind jambalaya zoooo lekker!