Voor de lunch

Lunchtip: gevuld brood a la caprese

25 juni 2015

Afgelopen zaterdag scheurden ‘de man’ en ik over de Zeeuwse wegen in een echte Triumph Herald 13/60 uit 1969. Ik huurde deze auto via Snappcar als verjaardagscadeau voor ‘de man’. Nog liever had ik een Ashton Martin voor ‘m gehuurd, maar om in zo’n auto een dag te mogen rijden moet je een klein vermogen neertellen. Ik vind ‘de man’ heel lief, maar ook weer niet zo lief dat ik een bedrag neer wil leggen waarmee ik ook de maandelijkse hypotheekkosten kan betalen (sorry schat xxx). Dit was overigens net zo leuk, zo niet leuker. De kap kon er af en we reden over de kleinere N-wegen naar Middelburg.

In de gehuurde Triumph Herald

De gehuurde Triumph Herald uit 1969

De gehuurde Triumph Herald uit 1969

Voor onderweg maakte ik een gevuld brood a la caprese. Deze manier van lunch bereiden gebruik ik vaker. Enkele weken geleden bijvoorbeeld toen mijn broertje midden in een verhuizing zat en we de hardwerkende klussers lunch gingen brengen. Dit gevulde brood is namelijk ontzettend makkelijk mee te nemen, simpel om te maken en het is een gegarandeerde eyecatcher op tafel. Je kunt ‘m vullen met van alles en nog wat, maar ik vind dit de lekkerste combinatie van ingrediënten. Ook de dressing kun je variëren. Op de foto zie je een donkere dressing van zwarte balsamico, maar ik maak deze dressing ook vaak met witte balsamicoazijn – dat geeft naar mijn mening een wat zomerser uitstraling. Wat je ook doet, zorg dat je het brood met beleid aansnijdt, dan blijven alle lagen mooi zichtbaar. Enjoy!

Wat heb je nodig voor 1 gevuld brood a la caprese?

* 1 brood, ongesneden en het liefst bolvormig (ik gebruikt een brood met Italiaanse kruiden)
* 1 bol (buffel)mozzarella, in dunne schijfjes
* 1 tomaat, in dunne schijfjes
* 1 avocado, in reepjes
* 100 gram (Italiaanse ham)
* handje rucola
* handje basilicum
* 2 eetlepels olijfolie extra virgine
* 1 eetlepel (witte of zwarte) balsamicoazijn
* 1 theelep honing
* 1 theelepel mosterd
* peper en zout

Hoe maak je deze heerlijke lunch?

Maak eerst de dressing door de balsamicoazijn, de honing, de mosterd en de olie te mengen in een kommetje. Mix goed door. Snijd vervolgens met een scherp (brood)mes de bovenste kap van het brood af. Doe dit voorzichtig zodat het brood en de kap heel blijven. Hol nu het brood uit. Ik doe dat door met het mes langs de rand een rondje te snijden. Ik ‘pluk’ vervolgens het stuk brood uit de holte. Zorg dat je de bodem wel intact houd. Je kunt van het brood dat je verwijderd hebt bijvoorbeeld croutons maken of panko.

Start nu met het vullen van het brood. Begin met de onderste laag, dat is de laag rucola. Druk de rucola goed aan. Leg de hamplakken op de rucola en druk ook deze laag goed aan. Zorg dat iedere laag de ruimte in de breedte helemaal vult en dat de laag overal ongeveer even dik is. De volgende laag bestaat uit de avocadoreepjes. Zorg dat je deze reepjes wat op smaak brengt met zout en peper anders smaken ze straks wat flauw. De volgende laag zijn de tomaten, daarna komen de schijfjes mozzarella. Eindig met de blaadjes basilicum.

Als ik het brood ergens mee naartoe neem, ze ik nu het kapje weer terug en wikkel het brood stevig in bakpapier. De dressing neem ik mee in een apart bakje en voeg ik pas toe als ik het brood op locatie in stukken heb gesneden. Eet je het brood meteen op? Dan kun je de dressing op de mozzarella schenken of het brood eerst in stukken snijden en dan bedruppelen met de dressing.

Lunchbol a la caprese

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Natalia Bos 25 juni 2015 at 6:53 am

    Mooi auto))
    het broodje ziet heel leeker uit!

  • Leave a Reply