Voor de lunch Voor het diner

Homemade foccacia van spelt

17 juni 2015

Afgelopen week maakte ik foccacia van spelt. Gewoon, omdat ik daar zin in had. Ik ben een beetje eigenwijs soms en probeer vaak recepten die je normaal met doodgewone tarwebloem of -meel maakt te maken met een andere soort bloem. Meestal de bloem of het meel dat bij mij voorhanden is. Op dit moment is dat speltbloem. Omdat ik nog niet eerder foccacia gemaakt had, besloot ik om een recept voor foccacia op te zoeken en dat met speltbloem te maken. Het resultaat was – logisch! – anders dan een normale foccacia, veel dichter van structuur en minder fluffy. Ik twijfelde daarom of ik dit recept wel op mijn blog zou zetten, maar ik werd overgehaald door enkele reacties op Facebook. Daarom nu toch dit recept, dat je met speltbloem kunt maken, maar ook met tarwebloem. Die laatste variant moet ik overigens zelf ook nog proberen, dus daar kan ik je het resultaat nog niet van vertellen. Enjoy!

Wat heb je nodig voor 1 foccacia?

* 250 gram (spelt)bloem
* 5 gram zout
* 5 gram gist
* 100 ml olijfolie + extra om het brood mee te bewerken
* 180 ml water
* 1 teentje knoflook, geperst
* twee takjes rozemarijn
* grof zeezout

Hoe maak je dit Italiaanse brood?

Doe het meel in een grote kom. Voeg het zout en het gist beide aan een andere kant van de kom toe. Meng ze dus niet. Voeg 20 ml olijfolie en 130 ml water toe aan de mix en kneed het deeg met de hand of in de keukenmachine. Voeg langzaam de rest van het water toe. Het deeg blijft best nattig, dus schrik daar niet van. Kneed het deeg 5 – 10 minuten, het zal nattig blijven. Leg het deeg na het kneden in een met olie ingevette kom en laat minimaal 1 uur rijzen totdat het 2 keer zo groot is geworden.

Verwarm tijdens het rijzen van het deeg de oven alvast voor op 230 graden. Maak ook het mengsel waar je straks het brood mee gaat bestrijken. Doe dat door 30 ml van de olijfolie te mengen met de geperste knoflook. Snijd de rozemarijn klein.

Zorg dat je het deeg na het rijzen voorzichtig behandelt. Sla dus niet zoals normaal na het rijsproces de lucht uit het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet dat bakpapier in met wat olie. Trek het deeg nu voorzichtig wat uit elkaar, totdat het ongeveer de vorm heeft van een rechthoek. Leg het dan op de bakplaat en maak er met je duimen wat diepe deuken in. Bestrijk nu de foccacia met de kruidenolie en bestrooi het met de rozemarijn.

Bak de foccacia in 15 minuten in de oven af.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Natalia Bos 17 juni 2015 at 10:02 am

    Dankje voor het recept.
    Ik zit nu focaccia te eten met gorgonzola, zongedroogte tomaten, olijven en pijnboompitten.
    Meestal koop ik het brood maar volgende keer zal ik uw recept proberen!

  • Leave a Reply