In de stad waar we wonen zit een heuse stadsbakkerij, die al sinds de 16e eeuw op die plek te vinden is. Steeds met wisselende eigenaren, maar met constante kwaliteit. Ik maak er een sport van om in die bakkerij steeds iets anders te kopen, om zo alle speciale en normale producten te kunnen proeven. Ik ben gek op brood, maar deze bakker verkoopt ook heerlijke scones, gebakjes en crackers. Het was ook de eerste bakker waar ik volkorencroissants ontdekte. Inmiddels kun je dit soort croissants ook bij enkele supermarkten kopen, maar dat was een paar jaar geleden anders. Croissants vind ik heerlijk, maar ik heb als ik ze eet het idee dat ik flink aan het zondigen ben. Bij deze versie heb ik dat niet. Doordat het een volkoren croissant is, voelt het best gezond om ‘m te eten. Ongetwijfeld is dat een illusie, maar laat me maar lekker in dit idee geloven. Bovendien, als je een croissant volstopt met dingen die veel vitaminen in zich hebben, kan het geheel niet ongezond zijn toch? Enjoy!
Wat heb je nodig voor deze frisse lunchtip voor 2 personen?
* 2 volkoren croissants (of, bij gebrek aan, 2 volkoren broodjes of anderszins)
* half bakje bramen
* 1 peer
* 50 gram feta
* handje rucola
* 1 eetlepel olijfolie
* 1 theelepel citroensap
* 1/2 theelepel mosterd
* 1/2 theelepel honing
Hoe maak je deze fruitige croissantlunch?
Maak allereerst de dressing door de olijfolie, het citroensap, de mosterd en de honing te mengen in een kommetje. Breng op smaak met peper en zout. Check of je de smaak goed vindt. Een goede dressing smaakt los van het gerecht waarvoor je het wil gebruiken altijd iets heftiger dan je wellicht prettig vindt. Dat is goed. In combinatie met de andere producten – zeker bij sla – wordt de smaak van de dressing altijd wat zwakker. Kijk wel of de balans goed is. Vind je ‘m te zuur, voeg dan wat honing toe. Vind je ‘m juist te zoet, dan voeg je nog wat mosterd of citroensap toe. En smaakt de dressing nog te olieachtig dan kun je van alledrie de andere ingrediënten nog wat toevoegen.
Was de peer en snijd in partjes. Verwijder het klokhuis. Snijd ieder partje nu in dunne schijfjes. Halveer de croissants en breng op de onderste helft een klein handje rucola aan. Druppel er wat dressing overheen. Leg op de rucola de schijfjes peer en daarbovenop de bramen. Verkruimel de feta hierboven en druppel nog wat dressing over het geheel. Zet de bovenkant van de croissants weer terug.