Ik heb een guilty pleasure waar ik jullie nog niet over verteld heb, maar die jullie vast al geraden hebben. Ik vind het heel erg leuk om diners of lunches voor anderen te organiseren, te bedenken en maken. Eigenlijk vind ik dat nog leuker dan het zelf opeten van de gerechten. Al jaren bedenk ik daarom de Kerstdiners en alle andere grote lunches of etentjes die je kunt hebben. Zo bedacht, kookte en verzorgde ik ooit een warm en koud buffet voor 60 mensen toen mijn vader 60 jaar werd en vond dat heerlijk. Ik houd niet zo van in het middelpunt van de belangstelling staan, liever zorg ik ervoor dat mensen een goede tijd hebben met lekker eten en een fijn verzorgde omgeving.
Er gaat nogal wat planning zitten in het maken van een lunch of diner voor meerdere mensen – dat zullen de meesten van jullie ongetwijfeld weten – en ik vind het een uitdaging om het voor mezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Ik zoek dus altijd een combi van koud en warm (ook voor de lunch) en van niet-oven- en ovengerechten. Een deel van de gerechten maak ik altijd van tevoren en een deel ter plekke. Maar daarover in een latere post meer.
Enkele weken geleden kwamen mijn ouders, mijn schoonzusje en mijn kersverse neefje bij ons lunchen. Toegegeven, vijf mensen aan tafel is natuurlijk een eitje om te organiseren (voor mij in ieder geval 🙂 ), maar dat betekent niet dat er niets lekkers op tafel kwam te staan. Ik maakte een van mijn favo salades en als toetje maakte ik een plaatcake van Uit Paulines keuken. Als ‘hoofdgerecht’ aten we deze heerlijke focaccia met nectarine, brie en rucolapesto. Ik maakte het ietwat twijfelend omdat het niet een echt gangbare combi is, maar het resultaat was heerlijk. Daarom vandaag voor jullie op het blog. Enjoy!
Wat heb je nodig voor een lekker licht lunchgerecht voor 4 personen?
* 1 afbakfocaccia (of een zelfgemaakte focaccia)
* 2 rijpe nectarines, in schijfjes
* 1 punt brie (150 gram), in lange plakken
* 75 gram rucola
* scheutje olijfolie
* 1 teentje knoflook
* klein handje pijnboompitjes
* 30 gram peccorino of parmezaanse kaas, geraspt
* peper en zout
Hoe maak je deze lekkere focaccia met nectarine, brie en rucolapesto?
Verwarm, als je een afbakfocaccia gebruikt, de oven voor op de op de verpakking genoemde temperatuur. Ook als je een eigengemaakte focaccia maakt is het trouwens lekker om het brood warm te maken in de oven (op 120 – 150 graden).
Maak in de tussentijd de rucolapesto. Doe dit door in de keukenmachine de rucola, de knoflook, de kaas en de pijnboompitjes te vermalen. Voeg olijfolie toe totdat het de consistentie van pesto. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de focaccia doormidden. Smeer de pesto over beide zijden van het brood. Beleg vervolgens de onderkant met de brie en verdeel daar de nectarineschijfjes overheen. Doe de bovenkant op het brood en snijd het brood in stukken.