Ons bezoek aan de IKEA Bakery afgelopen zaterdag inspireerde ons ook tot het maken van een Zweedse lunch. Niet alleen omdat we er toch waren, maar ook omdat mijn ouders op dit moment in Zweden zijn. Afgelopen zomer waren wij daar een paar uur toen we de oversteek maakten vanuit Kopenhagen. We hadden heel kort de tijd er te lunchen en wat we aten sprak mij wel aan: veel vis, veel groene kruiden en honing-mosterddressing. Natuurlijk is de Zweedse keuken meer dan alleen dat, maar dat is iets voor een later moment. We namen dus bij IKEA zalm en tunnbrood mee. Tunnbroodjes (letterlijke vertaling ‘dun brood’) zijn een soort wraps, net iets dikker en een tikje zoeter. Ik vind ze heerlijk. Nu nog liggen ze overigens bij IKEA in de diepvries, binnenkort worden ze in de ‘Bakery’ vers verkocht.
Dressing uit potjes of pakjes eet ik eigenlijk nooit. Veel leuker vind ik het om dressings zelf te maken. Deze honing-mosterddressing is zo makkelijk en veelzijdig, ik gebruik ‘m best vaak. Maar vooral in combinatie met zalm is ‘ie heerlijk. Enjoy!
Wat heb je nodig om deze lunchtip te maken voor 2 personen?
* 1 pakje tunnbrood van IKEA (daar zitten 5 stuks in)
* 100 gram zalm
* rucola
* 2 eetlepels zure room
* 1 eetlepel extra vergine olijfolie
* 1 theelepel dijonmosterd
* 1 theelepel witte balsamicoazijn
* 1 theelepel honing
* wat garneeramandelen en wat dille
Hoe maak je deze lunch van zalm en honing-mosterddressing?
Maak eerst de dressing. Doe hiervoor de olijfolie, de mosterd, de balsamicoazijn en de honing in een bakje. Roer dit goed door totdat het helemaal gemengd is. Check te smaak. Is het te zuur? Voeg dan wat meer honing toe. Te zoet? Voeg dan meer mosterd of balsamicoazijn toe. Speel wat met de smaak totdat je ‘m lekker vindt. Bedenk wel dat dressing altijd wat sterker moet smaken, je eet ‘m straks in combinatie met minder sterk smakende producten. Smeer vervolgens twee tunnbroden in met zure room. Leg hierop een handje rucola. Verdeel ongeveer een eetlepel dressing over de twee broodjes. Leg de zalm op de rucola. Vouw de broodjes dicht en verdeel nog wat amandelen en dressing over de broodjes. Garneer met dille.