Met bewondering kijk ik naar topsporters, naar hun overgave, hun winnaarsmentaliteit en hun doorzettingsvermogen. Mijn broertje was ook zo’n topsporter, dus ik heb van heel dichtbij meegemaakt hoeveel tijd, energie en aandacht topsport vraagt. Nog meest vraagt topsport een soort monnikengeduld en -levenswijze: veel slaap, weinig snoepen, weinig drinken en heel, heel veel sporten. En goed en gezond eten.
Vorige week schreef ik hier een review over In perfecte conditie, het kookboek van topsporter Ellen Hoog en over mijn verbazing over de hoeveelheid lekkere recepten in dat kookboek. Ja, al die recepten zijn vre-se-slijk gezond. Ja, je moet er soms ingrediënten voor kopen waar je misschien nog eerder van gehoord hebt. Maar ook, ja, de recepten die ik geproefd heb, waren allemaal erg lekker. Ik vroeg daarom op mijn Facebookpagina welk recept uit In perfecte conditie bij jullie het meest favoriet was. Niet geheel toevallig kwam daar dit recept voor vijgenbrood uit.
Niet geheel toevallig? Nee, dit recept past perfect in de huidige tendens van gezond en suikerloos, maar toch lekker eten. En ik moet eerlijk bekennen, ik vond het ook erg lekker om te eten. En leuk om te maken – want wat voel je je gezond als je al die onderstaande ingrediënten bij elkaar voegt. Echt waar, probeer het maar 🙂 Enjoy!
Benieuwd geworden?
Wat heb je nodig voor 1 energiebrood?
* 1 eetlepel kokosolie (ik gebruikte gewoon 1 eetlepel olijfolie) + extra om in te vetten
* 50 gram verse dadels, pit verwijderd
* 2 bananen
* 3 eieren
* 50 gram havermout
* 150 gram speltmeel
* 1 theelepel zeezout
* 1 theelepel bakpoeder
* 50 gram gedroogde vijgen, grof gesneden
* 2 eetlepels goijbessen
* 25 gram pompoenpitten
* 30 gram rauwe hazelnoten
* 30 gram rauwe walnoten
* bakblik van 22 cm
Hoe maak je dit lekkere energiebrood?
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet het bakblik in met de (kokos)olie. Leg eventueel een stukje bakpapier op de bodem van het bakblik, dan haal je de cake straks nog iets makkelijker uit de vorm. Mix vervolgens de (kokos)olie, de dadels, 1 banaan, de eieren, de havermout, het speltmeel, het zout en het bakpoeder in een blender. Mix 30 seconden tot 1 minuut totdat je een gladde mix hebt.
Snijd de 2e banaan in plakjes en spatel deze door de mix. Voeg ook de vijgen, de goijbessen, de pompoenpitten en de noten toe. Schep het deeg in het ingevette bakblik en verdeel gelijkmatig over het bakblik.
Zet het bakblik in de oven en bak het in 50 minuten gaar. Laat het brood vervolgens 10 minuten afkoelen in de vorm – daar wordt het wat steviger van – en stort het vervolgens op een rooster en laat het verder afkoelen. Eet het brood zo of met kaas of appelstroop.