Voor de zoetekauw

Carrot-cakekoekjes

7 juni 2015

‘De man’ is vandaag jarig en ik testte om die reden de afgelopen weken enkele verjaardagsrecepten uit. Een van die recepten was het recept voor deze overheerlijke carrot-cakekoekjes (dat ik oorspronkelijk vond op dit blog en dat ik naar mijn voorkeuren aanpaste). Ik ben gek op worteltaart of -cake. Vooral als deze lekker kruidig is en bomvol wortel zit waardoor ik nog een beetje het gevoel heb iets gezonds te eten. Maar iedere keer worteltaart of -cake maken wordt een beetje eentonig en bovendien blijf ik vaak met een heel deel van de taart zitten. Je maakt nu eenmaal niet zo makkelijk een mini-taartje. Deze carrot-cakekoekjes zijn de oplossing. Je kunt dit recept namelijk makkelijk halveren of zelf door 4 delen en dan enkele koekjes maken. Ideaal. ‘De man’ koos uiteindelijk voor de grote versie van de cheesecakejes met dulce de leche en niet voor deze heerlijke koekjes. Het recept voor de cheesecake krijgen jullie binnenkort (die cheesecake ben ik namelijk aan het bakken op het moment dat jullie dit recept lezen 🙂 ), nu eerst deze overheerlijke koekjes. Enjoy!

Wat heb je nodig voor 12 van deze heerlijke carrot-cakekoekjes?

Voor de koekjes

* 250 gram bloem (ik gebruikte speltbloem)
* 45 gram lichte basterdsuiker
* 1/2 theelepel bakpoeder
* 1 theelepel zout
* 1 theelepel kaneel
* 1/4 theelepel gemberpoeder
* 1/4 theelepel nootmuskaat
* 120 gram boter
* 180 ml slagroom
* 150 gram geraspte wortelen
* 75 gram blauwe rozijnen

Voor de icing

* 20 gram boter
* 50 gram cream cheese
* flinke hoeveelheid poedersuiker (ik meet deze eigenlijk nooit, maar kijk naar de consistentie van de mix)
* 1 theelepel vanille-extract
* scheutje melk (ik gebruikte ongezoete amandelmelk)

Hoe maak je deze lekkere carrot-cakekoekjes?

Verwarm de oven voor op 175 graden. Start dan met het maken van het deeg. Doe dit door in een kom de bloem, de basterdsuiker, het bakpoeder, het zout en de kruiden te mengen. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe aan de bloemmix. Kneed de boter met je handen door de mix, totdat deze de structuur van nat zand krijgt. Let op: de structuur van dit mengsel is best dik en stug, dat verbetert straks nog. Voeg nu de geraspte wortelen en de rozijnen toe en meng goed door elkaar. Voeg dan 3/4 van de slagroom toe en roer of kneed alles door elkaar totdat je een mooi deeg hebt.
Bestrooi je werkblad met bloem en leg daar het deeg bovenop. Rol het deeg uit tot je een plak hebt van ongeveer 1,5 – 2 cm dikte. Steekt hier met een kopje of een steekring de koekjes uit. Mijn koekjes hadden een diameter van ongeveer 8 cm. Je kunt ongeveer 12 koekjes uit deze hoeveelheid deeg halen. Leg de koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik en zorg dat er wat ruimte tussen de koekjes blijft, ze kunnen nog wat uitlopen. Smeer de bovenkant van de koekjes in met de rest van de slagroom, zo worden ze mooi krokant aan de bovenkant. Zet de koekjes in de oven en bak ze in 20 – 25 minuten gaar.

Carrot-cakekoekjesCarrot-cakekoekjes

Maak tijdens het wachten de icing. Doe dit door in een kom de creamcheese en de boter te mixen totdat ze beiden zacht zijn. Voeg het vanille-extract toe en een scheutje melk. De mix is nu lekker romig. Begin dan met het toevoegen van de poedersuiker, net zoveel totdat de icing (te) zoet smaakt en een mooie, zachte structuur heeft. Als de koekjes gaar zijn en helemaal zijn afgekoeld, kun je de icing aanbrengen. Ik deed dat met een spuitzak, maar het kan ook gewoon met een lepel of door het koekje half in de icing te dippen.

Carrot-cakekoekjes

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply