Sommige dingen zijn gewoon te makkelijk voor woorden en je ziet ze niet altijd aankomen. Je komt erachter dat iets ook heel simpel kan en je slaat jezelf voor je kop omdat je daar zelf niet opgekomen bent. Zo’n soort reactie had ik toen ik in een kookboek van Donna Hay heel lekkere gebakjes zag staan die gemaakt waren van koekjes, wat dulce de leche en wat gesmolten chocola. Wat simpel, wat makkelijk en hoe kom je erop? Ik wilde ze meteen zelf proberen te maken. En dat deed ik.
Je kunt voor dit recept alle soorten koeken gebruiken, als ze maar rond zijn en niet al te dik (anders buigen ze niet). Je kunt ook zelf verschillende vullingen bedenken. Ik had nog wat dulce de leche staan en wat chocola rondslingeren, dus ik hield me redelijk aan het idee van Donna Hay. Maar ik kan me ook voorstellen dat deze koekbakjes ook erg lekker zijn met bijvoorbeeld een vulling van mascarpone en aardbeien. Mmm, misschien heb ik mezelf nu op ideeen gebracht 🙂 Enjoy!
Wat heb je nodig voor 10 gevulde koekbakjes met dulce de leche en chocola?
* 10 jodekoeken
* 100 gram dulce de leche
* 100 gram (pure) chocola
* 50 ml kookroom
* wat zeezout
* een muffintray of -bakplaat
Hoe maak je deze onverwacht makkelijke koekbakjes?
Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg zoveel jodekoeken op de tray of bakplaat als er muffinvormpjes in zitten. Zet de tray 10 minuten in de oven. Na 10 minuten haal je de tray uit de oven. De koeken zijn nu zacht geworden en je kunt ze heel zachtjes – met ovenhandschoen aan – in de muffinvorm duwen. Ik merkte dat dat het makkelijkst gaat als je de randen zachtjes naar beneden duwt. Duw niet in het midden van de koek, dan breekt hij sneller.
Laat de koeken in de tray afkoelen en haal ze dan uit de vormpjes. Doe eventueel een nieuwe batch in de oven.
Vul de afgekoelde koekbakjes met een kleine eetlepel dulce de leche en strooi daarover een klein beetje zeezout.
Verwarm de chocolade vervolgens au bain marie en zet het vuur uit als de chocolade helemaal gesmolten is. Roer dan de kookroom door de chocola. Je kunt deze ook weglaten, dan wordt de chocola hard als ‘ie opstijft, met de kookroom erin blijft ‘ie wat zachter. Doe steeds 1 – 1 1/2 eetlepel chocola over ieder koekbakje. Laat de koekbakjes vervolgens afkoelen.