Voor de zoetekauw

Meringue met dulce de leche en zeezout

28 juni 2015

Volgens mij heb ik jullie nog niet verteld over mijn fascinatie voor Donna Hay? Deze foodblogger is inmiddels meer dan 10 jaar bezig, heeft miljoenen (waanzinnig mooie) kookboeken verkocht en weet iedere keer weer met nieuwe, toegankelijke recepten te komen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog lang niet al haar kookboeken bekeken heb. Ik heb een boek van haar in de kast staan, Simple dinners, en daar houd ik het maar even bij. Uit zelfbescherming. Ik wil namelijk het liefst al haar boeken hebben, al het emaille servies dat ze verkoopt in haar kast hebben staan en net zo goed worden als zij. Dat laatste lijkt me een onhaalbaar streven, maar ‘a girl can try’, niet?

Laatst vond ik op Pinterest een foto van deze goddelijke meringues van haar hand. Ik was verkocht. En ik had nog een kleine lading dulce de leche in de koelkast staan. 1 en 1 was in dit geval heel snel 2.

Deze meringues met dulce de leche en zeezout zijn daadwerkelijk de lekkerste zoete traktatie die je ooit zult proeven. Bij ons waren ze zo op. Enjoy!

Wat heb je nodig voor 4-5 van deze heerlijke meringues?

* 2 eiwitten
* 110 gram poedersuiker
* 1/2 theelepel witte wijnazijn
* 2 eetlepels dulce de leche (of meer als je dat lekker vindt 🙂 )
* grof zeezout

Hoe maak je deze heerlijk zoete traktatie?

Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat de bakplaat buiten de oven wachten op de meringue. Ontvet de kom waarin je straks de eiwitten stijf gaat slaan. Doe dit door een halve citroen of limoen door de kom heen te halen. Vergeet ook je mixer niet!

Doe de eiwitten in de kom en begin te mixen. Wacht met suiker toevoegen totdat de eiwitten een wat vastere constructie krijgen (soort wolkenstructuur). Voeg dan lepel voor lepel de poedersuiker toe, steeds wachtend tot de vorige hoeveelheid suiker helemaal is opgenomen. Mix minimaal 3 minuten door nadat je alle suiker hebt toegevoegd. Voeg dan de witte wijnazijn toe en mix nog 2 minuten door.

Teken met behulp van een pan en een glas 5 cirkels met een diameter van ongeveer 10 cm op het bakpapier. Zet de cirkels niet te dicht bij elkaar, de meringue kan nog wat uitlopen. Schep nu met een lepel de meringue op de cirkels en vul de gehele cirkel. Verdeel alle meringue over de 5 cirkels.

Gebruik nu een kleinere lepel om de dulce de leche te verdelen over de 5 cirkels. Dit is best lastig omdat dulce de leche best dik is. Bij mij werkte het beste om met een theelepel de dulce de leche op iedere cirkel te scheppen en deze te verdelen met een sateprikker. Verdeel als laatste een snuf grof zeezout over iedere meringue.

Zet nu de bakplaat in de oven en draai de oventemperatuur terug naar 120 graden. Bak de meringues in 25 – 30 minuten af. Houd je na de baktijd nog even in, check of de meringues er goed uitzien en zet dan de oven uit en doe de oven weer dicht. Laat de meringues in de oven afkoelen, dan blijven ze het meest crispy en zakken ze niet in.

Meringues met dulce de leche

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Natalia Bos 29 juni 2015 at 7:23 am

    Lekker!!

  • Leave a Reply