Toen ik 7 weken (!) geleden begon met dit blog, had ik al meer dan 2 jaar getwijfeld of ik nu wel of niet moest gaan bloggen. Bij mij blijven ideeen namelijk altijd even een tijdje rijpen totdat ik relatief out-of-the-blue een besluit neem. Dat gebeurde ook met dit blog, ineens was het er. En als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook echt voor en pak ik alles wat ermee te maken heeft met beide handen aan.
Zo kon het dus dat ik me, 7 weken na de start van mijn blog, bevond op mijn allereerste pr-event, de lancering van Tofupedia, een online platform met (recepten met) tofu als belangrijkste onderwerp. Ik stond tussen allerlei foodbloggers die ik kende ‘van online’ en ik volgde kookworkshops van Niven Kunz (die van het het starstruckmomentje – weet je nog?) en Naresh Ramdjas, finalist van Masterchef 2015. Ik keek mijn ogen uit en was wat overdonderd. En een klein beetje onzeker. Hoe doe je dat, jezelf begeven op zo’n event? En wat zeg je, als absolute beginneling, tegen foodbloggers als Pauline of Brenda, die al jarenlang een succesvol blog hebben waar ze (deels) van kunnen leven?
Het antwoord kwam vanzelf: je praat over eten. Over het gebruik van tofu (daar kwamen we immers voor), over het leven als blogger en over alles wat daarmee te maken heeft. Ik leerde snel en bleef wat onwennig. Gelukkig was ik niet de enige die wat nieuwig was. Zo ontmoette ik onder andere Dominque, Cato, Mandy & Annemarie en Barbara, allemaal bloggers die relatief kort bezig zijn. En gelukkig konden we snel aan de slag, met de lancering van Tofupedia en de kookworkshops van Niven en Naresh.
Misverstanden over tofu
Een kleine bekentenis: ik eet al 15 jaar geen vlees meer, maar aan de tofu als vleesvervanger heb ik me de afgelopen jaren nauwelijks gewaagd. In mijn ogen is tofu smakeloos en ik heb altijd het idee gehad ‘dat tofu toch nooit lekker wordt’. Ik blijk niet de enige te zijn met misvattingen en sterke (negatieve) ideeën over tofu.
Tofu is, in tegenstelling tot de ge-ijkte vleesvervangers, een onbewerkt natuurproduct dat wordt gemaakt van sojabonen. Het maakproces van tofu is bijna gelijk aan dat van kaas, hoewel deze vergelijking wat gevaarlijk is. Een van de grotere misvattingen rondom tofu is namelijk dat het kaas zou zijn en dat is het dus juist niet. Een andere misvatting is dat je met tofu niet zo veel kunt doen. Tofu is, zo bleek bij de lancering van Tofupedia, juist een heel veelzijdig product. Je kunt het bakken, koken, blenderen en je kunt er veel smaken aan toevoegen. Van zichzelf is tofu namelijk inderdaad nogal smakeloos. Maar juist die smakeloosheid maakt dat je er veel smaken aan toe kunt voegen. Ook is tofu helemaal niet zo bewerkelijk als de meeste mensen denken. Een maaltijd met tofu kan net zo makkelijk en snel op tafel staan als een maaltijd met vlees. En, en dat is misvatting nummer vier, tofu is echt niet alleen voor vega’s. Doordat het een eiwitrijk product is dat verder weinig verzadigde vetten bevat, is het voor iedereen een gezond alternatief voor vlees.
Tofupedia
Online platform Tofupedia is bedoeld om dit soort misverstanden rondom tofu weg te halen en de lezer te laten zien hoeveel kanten je met tofu op kunt. Ook is het, zoals de naam wellicht al deed vermoeden, een interactief forum, waar recepten en ervaringen met anderen gedeeld kunnen worden.
Een online podium voor tofu? Is dat iets waar de (food)wereld op zit te wachten? Volgens SoFine Foods en Anneke van Ammerlaan Vision on Food wel. Gezien de (min of meer) recent vergrote vraag naar duurzame, niet-geprocesste producten is er volgens Anneke een gat in de markt ontstaan voor tofu. Mensen zijn volgens haar op zoek naar echt eten, dat is ontstaan uit natuurlijke bronnen en dat duurzaam is geproduceerd. En juist tofu kan de consument in die behoefte(n) voorzien.
Om bij de aanwezige foodbloggers de vooroordelen over tofu alvast weg te halen, was de hulp van niet 1, maar 2 bekende koks ingeschakeld. Met behulp van workshops werden we wat wijzer gemaakt in de wereld van de tofu. En ik moet bekennen, de meeste varianten van tofu die ik proefde, waren lekker tot heel erg lekker.
Aan de slag
Met Naresh Ramsdaj maakten we een heerlijk gerecht met auberginekaviaar, gebakken groenten, aardappelen en gebakken tofu. Het bakken van tofu kan ik zeker aanraden. Snijd hiervoor de tofu in plakjes en zeef wat maïzena over beide kanten heen. Bak dan in een hete pan enkele minuten per kant. Om smaak in de plakjes te krijgen, kookte Naresh de plakjes tofu voor in miso. Ik gok – maar dat ga ik nog uitproberen – dat je de plakjes ook prima in een wat zoute bouillon kunt koken om er smaak in te krijgen.
Bij Niven gingen we aan de slag met gegrilde tofu, gepocheerde kwarteleitjes en geblancheerde groenten. De tofu die hier gegrild was, was onbehandeld. De tofu had daardoor een rooksmaak, maar weinig andere smaak. Deze bereidingswijze vond ik iets minder. De krabmousse die erbij werd geserveerd was daarentegen wel heerlijk (maar natuurlijk verre van vega).
We sloten de avond af met een kwarktaart van, jawel, tofu. Hier was de tofu met room en aardbeien in een blender fijngemalen en geserveerd met anijsplakjes en cacoanibs. Erg lekker, maar verwacht niet dat de structuur en smaak volstrekt hetzelfde zijn als die van de bekende (yoghurt)cheesecake.
Conclusie
Ik ben weer heel wat inspiratie rijker en wat misvattingen armer. Wie weet maak ik binnenkort wel een gerecht met tofu en deel dat met jullie. Ik denk namelijk dat ik niet de enige ben met eerdergenoemde misvattingen over tofu. En ik denk dat er maar een manier is om die misvattingen weg te nemen, namelijk door met dit product te gaan koken en te experimenteren. Tofupedia zal ik zeker in de gaten houden voor verdere inspiratie en meer ideeën. Jullie ook?
2 reacties
Ik heb veel over tofu gehoort en gelezen maar nog nooit geprobeert))
Ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂 Ga je het binnenkort proberen?