Foodfotografie? Vertrouw me maar!

29 mei 2024 | Fotografie

foodfotografie? Vertrouw je foodfotograaf. Joor van Tienhoven kiest de beste belichting en compositie voor je foodfoto.

Foodfotografie? Vertrouw me maar!

Ik hoor het vaak tijdens foodfotografie: “Gaat dit wel goed?” of “Ziet dit er wel goed genoeg uit?” En ik begrijp je helemaal. Vanuit jouw oogpunt is het soms maar raar wat ik doe: de hoeken die ik kies, de apparatuur die ik gebruik of de vreemde posities die ik je vraag in te nemen. Het voelt soms misschien ongemakkelijk of onnatuurlijk. Maar geloof me, er is een reden voor. Vertrouw me maar!

Foodfotografie is een vak apart

Foodfotografie is een vak apart. Het is een combinatie van kunst, techniek en een goed oog voor detail. Daarom begin ik elke shoot met een concept: wat willen we bereiken, welk gevoel willen we overbrengen, en hoe kunnen we het gerecht het beste presenteren? Dit concept vormt de basis voor alles wat daarna komt. 

Het licht

Eén van de belangrijkste elementen van foodfotografie is licht. Hoe het licht valt, speelt een cruciale rol in hoe het eten er op de foto uitziet. Natuurlijk licht kan zorgen voor een zachte, natuurlijke uitstraling, terwijl kunstlicht je meer controle geeft over schaduwen en highlights. Tijdens een shoot gebruik ik het beste licht om het gerecht op de best mogelijke manier vast te leggen. Wat voor jou misschien lijkt op een rare opstelling, is in feite een zorgvuldig geplande strategie om het eten er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien.

foodfotograaf joorkitchen

De compositie

De hoek van waaruit ik fotografeer is een andere belangrijke factor. Sommige gerechten zien er beter uit van bovenaf, terwijl andere beter tot hun recht komen op ooghoogte. De compositie – hoe het gerecht en de elementen eromheen zijn geplaatst – speelt ook een grote rol. Dit kan variëren van een strak en minimalistisch beeld tot een rijkelijk gevulde tafel vol met lekkernijen en mooi servies. Elke keuze die ik maak is gericht op het creëren van een visueel aantrekkelijk en smakelijk beeld dat past bij jouw bedrijf.

Soms vraag ik je om een gerecht op een bepaalde manier vast te houden of vanuit een andere hoek te bekijken. Deze aanwijzingen zijn niet willekeurig. Ze zijn gebaseerd op mijn ervaring en begrip van hoe het eten het beste in beeld kan worden gebracht. Een gerecht dat er op tafel prachtig uitziet, kan er op de foto namelijk heel anders uitzien. Door je bijvoorbeeld te vragen iets met links vasthouden terwijl je rechts bent, zorg ik ervoor dat het eten er op de foto net zo goed uitziet als in het echt! 

Het perfecte plaatje

Vertrouwen is daarom essentieel in mijn werk. Wanneer je mij de leiding geeft en mijn aanwijzingen volgt, kunnen we samen iets moois creëren. En ik snap best dat het soms vreemd kan aanvoelen en dat je je soms afvraagt of het allemaal wel goedkomt. Maar onthoud dat ik het eindresultaat vaak al voor me zie! Zelfs als jij dat nog niet kunt. Door mij te vertrouwen maken we samen de mooiste beelden.

Nabewerking maakt in foodfotografie het verschil

Na de shoot begint het werk pas echt, want de nabewerking is een cruciaal onderdeel van het proces. En dat is echt niet ‘zomaar een filtertje’! Dit is waar ik de foto’s finetune om het beste resultaat te bereiken voor jouw merk. Kleuren worden aangepast, schaduwen en highlights worden geoptimaliseerd, en eventuele oneffenheden worden weggewerkt.

Het mooiste moment is wanneer je de uiteindelijke foto’s ziet. De hoeken, de belichting, de compositie – alles komt samen in een beeld dat het gerecht én het verhaal eromheen perfect weergeeft. Dit is het moment waarop je begrijpt waarom ik als foodfotograaf doe wat ik doe!

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen