JoorKitchen ontdekt…. Op het dak Rotterdam

30 jun 2016 | Ontdekt!, Rotterdam

Wie dit blog al een tijdje volgt, weet dat ik een zwak heb voor bepaalde hotspots. Met name die plekken met een herkenbare signatuur, met lekker eten (natuurlijk!) en met een fijne sfeer. Zo schreef ik eerder al over Barbaar in Delft en Lot en de Walvis in Leiden en over andere plekken waar ik meteen verliefd op was. En nu heb ik een nieuwe plek voor je: Op het dak in Rotterdam. Een waar walhalla. Waarom? Lees snel verder!

Op het dak?

Bovenop het Schieblok, op een paar honderd meter van het Centraal station, vind je een van de grootste oogstbare daktuinen van Europa. En middenin die tuin vind je Op het dak, een ontbijt- en lunchplek waar je van woensdag tot en met zondag tussen 9 en 5 terechtkunt voor all day breakfast en lunch. Op het dak is open sinds afgelopen maart en is sindsdien ontdekt door veel Rotterdammers en omwonenden.

Op het dak Rotterdam

De daktuin werd in 2012 aangelegd ter gelegenheid van het stadsinitiatief Luchtsingel. Dit initiatief ontstond om het inmiddels wat in onmin geraakte gebied rondom de Hofplein weer in zwang te krijgen. De dakakker, zoals de tuin officieel heet, is sindsdien blijvend onderhouden. Dat inspireerde Valerie Kusters, oprichtster van Op het dak, om het leegstaande gebouwtje bij de daktuin te gaan exploiteren. Zo werd deze fijne lunch- en ontbijtruimte geboren.

Op het dak Rotterdam
Op het dak Rotterdam

Wat staat er op de kaart?

Op de kaart van dit fijne plekje vind je iedere maand nieuwe gerechten. Valerie werkt zoveel mogelijk met lokale leveranciers en natuurlijk gebruikt ze de oogst van de daktuin in haar gerechten. Heel fijn: de kaart bestaat uit zowel lunchgerechten als uit all-day-breakfastopties. Zo kun je de hele dag terecht voor ontbijt!

Op het dak Rotterdam
Op het dak Rotterdam

Vriendin M. en ik kiezen ervoor alle ontbijtopties van deze maand uit te proberen. Dat zijn het avocado en ei ‘brekkie’, de tropical oat bowl, het bananenbrood met zeezout-karamel en een muffin met ingrediënten uit de tuin. De laatste 2 krijgen we als eerste. We smullen van de muffin, maar we zijn helemaal onder de indruk van het bananenbrood met de zeezout-karamel. Die karamel maakt Valerie zelf, zo vertelt ze later.

Op het dak Rotterdam
Op het dak Rotterdam

We vervolgen onze ontbijt-lunch met de twee volgende gerechten van de kaart. De heerlijke combi van de avocado-ei-kaas-brekkie doet ons glimlachen. Zo vers, licht, lekker en mooi opgemaakt krijg je ze niet vaak. Op deze gerechten vinden we ook de ‘signature’ van Op het dak terug: de bloemen uit de daktuin. Niet alleen de gerechten worden erdoor vergezeld, ook het drinken krijgt steevast een bloemetje mee. Daar word je toch blij van?

Op het dak Rotterdam
Op het dak Rotterdam
Op het dak Rotterdam

En, is het wat?

We zijn verliefd. Op de plek, hoog verheven boven de drukte van de stad, op de sfeer, we eten tussen de bloemen en planten, en op het eten. Er is hier voor ieder wat wils: rust voor mensen die de drukte van de stad even willen ontvluchten, uitzicht over een deel van het centrum van Rotterdam voor de echte Rotterdam-lovers en lekker, lokaal en vers geoogst eten voor foodies zoals ik. Je wordt hier blij, echt waar. Dus loop een volgende keer dat je in Rotterdam komt vanuit het station niet rechtdoor richting het centrum, maar sla linksaf. Over de Weena, tot aan de grote rotonde, dan linksaf de Schiekade op en bij nummer 189 naar binnen en naar de 7e etage. Je wil niet meer terug naar beneden, dat beloof ik je 🙂

Op het dak RotterdamOp het dak Rotterdam
Op het dak Rotterdam
Op het dak Rotterdam

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen