JoorKitchen ontdekt… StadsPlantage Delft

7 apr 2017 | Delft

Tussen ons gezegd en gezwegen: ik heb een goede keus gemaakt toen ik – deels tegen de zin van ‘de man’ in – de keuze maakte voor ons tijdelijke huis. Ik moest en zou het (een stuk) duurdere appartement in Delft hebben. Terwijl hij het handiger vond om een veel goedkoper, maar veel kleiner appartementje in Leidschendam te huren. Het zou immers maar voor 4 maanden zijn. Nu blijkt dat de bouw van ons nieuwbouwhuis veel langer gaat duren, ben ik sowieso al blij dat we in onze eigen stad gebleven zijn. Maar nu de Schoemakerplantage, de buurt waarin onze flat staat, zich ontwikkelt tot een hotspot die op termijn kan concurreren met de Felix Food-loods of de Foodhallen in Amsterdam, ben ik helemaal gelukkig. Nieuwste ster aan het firmament? De StadsPlantage Delft.

Middenin nieuwbouwwijk Schoemakerplantage staat een voormalige opslagloods van de TNO. In die loods zit onze favo plek Voldaan Buitenkeuken, zo’n beetje onze vaste hangplek sinds we in ons nieuwe huis wonen. Twee deuren verderop opende twee weken geleden De StadsPlantage. Tijd dus om er langs te gaan!

Stadsplantage DelftStadsplantage Delft

Stadsplantage Delft

Stadsplantage Delft?

De eigenaren van StadsPlantage Delft, Miranda en Duurt, zijn de vroegere eigenaren van Lunchcafe Vrij in Delft. In augustus 2016 sloten zij deze goedlopende plek om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Die uitdaging kwam sneller dan gedacht, in de vorm van StadsPlantage Delft. Het was eerst de bedoeling dat de loods onderdak zou bieden aan de eigen wijncollectie, maar toen beiden de loods zagen, begon het meteen te kriebelen.

Zo bedacht, zo gedaan. Twee weken geleden opende de deuren van hun nieuwste uitdaging. Een plek die op dit moment nog op drie momenten per week is geopend: donderdagavond voor wijnproeverijen, vrijdagavond voor een simpele avondhap en zondagmiddag voor lunch en borrel. De komende jaren hopen Miranda en Duurt dit plekje nog wat meer uit te bouwen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

De komende jaren is het de bedoeling dat de – nu nog kale – ruimte rondom de loods door Miranda en Duurt wordt aangepakt. Er komen ook hier wijnranken, maar ook pompoenen en andere planten. Met als ultieme doel dat de StadsPlantage een groene oase wordt die (deels) zelfvoorzienend zal zijn.

Wat staat er op het menu?

Op donderdagavonden kun je bij de StadsPlantage langs voor een wijnproeverij, waar je naast de vaste huiswijn verschillende andere wijnen uit de collectie van Duurt kunt proeven. Over 2 jaar wil Duurt ook zijn eigen wijn kunnen serveren: twee weken geleden beplantte hij zijn eerste wijngaard, om de hoek bij de StadsPlantage.

Op vrijdagavond kun je bij dit plekje terecht voor een simpele, maar lekkere avondhap. Gemaakt en bedacht door Miranda, die op dit moment ook nog een succesvol cateringbedrijfje – Vrije smaken – wereldse catering – heeft.

Wij gingen op zondagmiddag langs. Op de kleine kaart – koffie, thee, wat fris, enkele lunch- en borrelgerechtjes – stonden op het oog lekkere combinaties. Omdat wij zelfs uit dit kleine aanbod niet konden kiezen, kozen we voor de borreltegel. Allemaal kleine hapjes bij elkaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

De borreltegel blijkt heerlijk gevuld met van allerlei lekkers: warme tortilla’s met kaas en gegrilde groenten, guacamole, chutney, salade, wraps en kaas en vijgenjam. En nog meer. Een ware traktatie. Deels zijn de smaken bekend: ze wijken niet heel veel af van de smaken die we zo lekker vonden bij lunchcafe Vrij. Wat hebben we die smaken gemist!

De kaart is klein, dat is even wennen. We zijn gewend aan de uitgebreide kaart van de vorige plek van deze eigenaren. Maar de smaken op de borreltegel maken dat meer dan goed. De Stadsplantage is tenslotte ook geen lunchcafe Vrij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En?

Ja hoor, we wonen nu officieel op een hippe plek met heerlijke traktaties om de hoek! We hadden al Voldaan Buitenkeuken, maar nu hebben we ook de Stadsplantage. Een heerlijke plek waar we fijn kunnen zitten, borrelen en eten. En wijn proeven. Met de vertrouwde smaken van lunchcafe Vrij in een nieuw jasje.

Het is absoluut een traktatie om hier langs te gaan. Wat heeft Delft de smaken en de gastvrijheid van Miranda en Duurt gemist. Dus, was je ook fan van lunchcafe Vrij en mis je de heerlijke lunches die je daar kon krijgen ook? Of wil je een relaxte middag / avond op een bijzondere locatie waar je ook veel verschillende wijnen kunt proeven en kunt genieten van unieke smaken? Ga dan langs de StadsPlantage. Je zult geen spijt krijgen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen