JoorKitchen is…. bij het koffiediner van Miss Morrison

11 jul 2019 | Delft

Afgelopen vrijdag mocht ik aansluiten bij een supermooi initiatief: een koffiediner van Miss Morrison dat gemaakt werd met voedselleftovers en werd versierd met mooie koffiesmaken van Miss Morrison 😁 Voor wie Miss Morrison niet kent, dit fijne bedrijf van Cisca en Martin is dè koffiebrander van Delft. Je kunt er terecht voor versgebrande koffie (gebrand op 1 van de 2 brandlocaties die ze hebben) die een eerlijke afkomst heeft, voor lekkere theeproducten en een kopje koffie aan hun bar. En voor supermooie initiatieven, zoals dit koffiediner.

Zes weken geleden kreeg Cisca van Miss Morrison het idee om een diner te organiseren met koffie en met resten eten die anders in de prullenbak van bijvoorbeeld grote supermarkten verdwijnen omdat ze er niet goed genoeg meer uitzien, niet verkocht zijn of kort op de houdbaarheidsdatum zitten. Wie anders dan Mirte en haar collega’s van I Change Food waren hiervoor de uitgelezen partners 😁 Sinds januari strijden zij voor een voedselketen op microniveau (dus lokaal, in je eigen buurt of stad) waarin voedselverspilling wordt tegengegaan en waaraan iedereen – grote bedrijven, maar ook jij & ik – een steentje kan bijdragen.

En zo kon het dat ik vrijdag met 15 andere mensen aan tafel zat en heerlijk gegeten heb tijdens een geheel vegan diner. Kijk je mee?

Koffiediner bij Miss Morrison?

Koken met koffie is wellicht nog lang niet bij iedereen ingeburgd, ik ontdekte het eerlijk gezegd ook pas bij deze kaashapjes met honing en koffie en bij deze kaaskroketjes met koffiedip, maar sindsdien ben ik om. Koken en bakken met koffie kan prima! Ik zet om dat nog eens extra te benadrukken aanstaande zaterdag een heerlijk recept voor amandelcake met espresso-icing online 🙂

Maar terug naar het koffiediner van Miss Morrison. 4 gangen maar liefst kookte chef Arvin met koffie, leftover groenten van de Makro, single bananen van de Albert Heijn en met fijne producten die door Delftse ondernemers als stadsbakkerij De Diamanten Ring en De Smaakboutique werden geleverd. En ik kan eigenlijk niet kiezen welk gerecht ik het lekkerst vond (oke, jawel dat kan ik wel: het toetje <3!).

koffiediner van Miss Morrison

De avond begon met een bloempotje met daarin een smeersel van paddenstoelen en koffie (de India Robusta, voor de liefhebbers). Erna een superfijne soep van witte asperges en groene espressobonen uit Guatemala. Superzacht en lekker. En bijzonder, want toen ik even de keuken insneakte en ik van chef Arvin de koude soep mocht proeven, smaakte de koude versie heel anders (meer boter, minder asperges) dan de warme variant. Een echte mindf*ck!

Gerechten op het koffiediner van Miss Morrison

Het hoofdgerecht – Picasso van de BBQ – vond ik echt bijzonder: een terrine van groenten en aardappelen (gered uit de vuilnisbakken van de Makro) met een koffiekrokantje en een antiboise met koffie van de barbecue. Een hele mond vol, zowel in tekst als in smaak. Texturen en smaken buitelden over elkaar heen, maar op een goede manier.

Daarna een kaasplankje met verschillende soorten kazen en espressopoeder. Dat dat superlekker is, wist ik natuurlijk al! Dus ik was blij.

koffiediner van Miss Morrison

Maar de echte showstopper vond ik het nagerecht met de briljante naam ‘Dumpster diving: wilt u een bakkie, krijg je een kliko!’ Dat was me een partij lekker: koffiemousse, cacaosaus, bananenijs en een citroen-melissecrumble. Jammie! En geserveerd in een minikliko, want het bananenijs werd gemaakt van single bananen die anders – ongebruikt – in de kliko zouden zijn beland. Zonde! Waarom koopt niemand bananen die in hun eentje liggen? (wij maken er sinds een half jaar een sport van om die allemaal op te kopen – join me!)

Enig nadeel: het toetje was zo lekker dat het op was voordat ik er een foto van gemaakt had. Falende foodblogger, blije Joor 😉

En?

Wat een heerlijk initiatief! En wat super dat ik erbij mocht zijn, foto’s mocht maken en mocht proeven van al dat lekkers. Want mocht je het nog niet weten, dat is de combinatie waar ik het meest blij van word! Maar belangrijker: dit soort initiatieven laten zien hoe relatief eenvoudig het is om iets lekkers te maken van producten die anders in de vuilnisbak belanden. En hoe belangrijk het is dat er initiatieven zijn zoals dat van I Change Food. Dat laat ons zien dat ook jij en ik onderdeel zijn van de voedselketen en dat ook wij – hoe klein onze bijdrage wellicht ook voelt – ons steentje kunnen bijdragen aan minder verspilling van eten en ander meer lokaal kopen.

Wil je dat laatste ook meer doen? Alle bovengenoemde ondernemers (Miss Morrison, Stadsbakkerij De Diamanten Ring en Smaakboutique Delft) hebben webshops waar je hun producten kunt bestellen (of ga langs, nog beter uiteraard!). En kijk dan extra goed naar de koffie bij Miss Morrison, die heb ik op de foto gezet 😉

Ik werd gevraagd om wat te schrijven over dit koffiediner. Wil je weten hoe ik mijn samenwerkingen uitkies? Lees dan hier mijn disclaimer.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen