JoorKitchen ontdekt… Luden Den Haag

16 aug 2017 | Den Haag

Vraag: slaan jullie het Plein in Den Haag ook altijd over als je in Den Haag bent? Ik wel. Ik kan me niet heugen dat ik ooit ben aangeschoven bij een van de plekken op dit bekende Haagse plein. Dat kan overigens heel goed aan mij liggen: ik houd meer van kleine geborgen pleintjes, dan massale pleinen zoals dit. Toch is het jammer, want op het Plein bevinden zich veel horecazaken die ik dus altijd voorbijloop. Daarom zei ik ook meteen ja toen ik de mogelijkheid kreeg om te ‘high winen’ bij Luden Den Haag. Dat cafe-restaurant bevindt zich op – jawel – het Plein in Den Haag.

Tijdens de high wine krijgen we – zo wordt ons gezegd – een kijkje in de kaart van deze plek. De high wine bestaat uit drie gangen: een selectie voorgerechtjes, een tussengerechtje (‘maar dat telt niet mee’), een selectie hoofdgerechtjes en een nagerecht. Alle gangen worden begeleid door een glas wijn, die je mag kiezen uit een selectie rood, wit en rose. Omdat het een fijne, zonnige dag is schuiven we aan aan een van de vele tafeltjes op het terras. Laat de high wine maar beginnen!

Luden Den HaagLuden Den Haag

Luden Den Haag?

Voordat ik jullie vertel wat we zoals voorgeschoteld krijgen, eerst even kort iets over dit cafe-restaurant. Wat ons allereerst opvalt, is dat het veel groter is dan je in eerste instantie denkt. Het mooie klassieke, oude pand aan Plein 6-7 loopt een heel stuk naar achteren en naar boven door en biedt plaats aan zo’n 250 mensen. Maar dat niet alleen. We laten ons vertellen dat het terras van Luden, sinds kort uitgebreid met een heuse Luden BlueBox (daarover later meer), maar liefst plaats biedt aan 400 mensen. Het grootste deel van het Plein bestaat dus uit terras van Luden. En dat terras is – volgens Luden zelf – het grootste van Den Haag (ik heb het niet nagemeten, maar ik ga ervan uit dat het klopt :-)). Geen wonder dus dat we heel veel personeel – zeer vriendelijk – rond zien lopen. Je kunt hier trouwens 7 dagen per week terecht voor ontbijt, lunch, diner, borrel en meer.

En de BlueBox? Sinds deze zomer kun je op het terras van Luden Den Haag bij deze blauwe ‘doos’ – want dat is het – terecht voor cocktails en andere drankjes. Ideaal voor vrijdagmiddagborrels en verjaardagen bijvoorbeeld.

Luden Den HaagLuden Den Haag

Wat staat er op het menu?

Maar goed, terug naar het eten. Daar kwamen we immers voor. We starten de high wine met een keuze uit verschillende Zuid-Afrikaanse wijnen en een plank met een kleine selectie van voorgerechtjes. We proeven onder andere coquille in truffel-mascarponesaus en gegratineerde parmegiano (erg lekker!) en bruschetta met tomatensalsa. ‘De man’ krijgt verder nog pata negra en een carpacciobonbon. Voor mij ligt er een zoete-aardappel-pompoenkoekje met yoghurt-muntsaus op het plateau. Van al deze gerechtjes vind je een uitgebreidere versie op de menukaart van Luden Den Haag. Oordeel? Bestel de coquille als voorgerecht als je bij Luden gaat eten.

Luden Den Haag

Als tussendoortje krijgen we de pomodorisoep. Een klein snackje. Niet superbijzonder, wel lekker. Dan volgt het hoofdgerecht. Ook hier een proeverijtje van de kaart en de keuze tussen drie wijnen. Voor ons allebei de scholfilet met bouillabaisesaus en ravioli van bospaddenstoelen en porcini. Instant liefde voor die laatste trouwens, erg lekker! Jammer dat de saus wat geschift was, maar dat proefden we gelukkig niet. ‘De man’ krijgt verder Black-angus-bavette en is helemaal gelukkig. Voor mij een met risotto gevulde paprika. Oordeel? Jammer van de saus bij de ravioli, maar de paprika gaat helemaal op. En ik hou niet van paprika. Need I say more?

Luden Den HaagLuden Den Haag

En verder?

En dan het toetje. Heel vervelend krijgen we hier ook een selectie van de menukaart (*knipoog*). Dat zijn in dit geval de huisgemaakte twix (ik wil een hele bak mee naar huis nemen van deze!), een witte-chocolademousse en aardbeienijs, geserveerd met slagroom en verse aardbeien. Wie mij langer kent, weet dat je mij altijd wel blij krijgt met een dessert. Veelzeggender is hier dus dat ‘de man’ bij dit toetje zegt dat hij het aardbeienijs echt lekker vindt. En je raadt het al, hij houdt dus niet van aardbeienijs. Oh en bij het toetje zit ook nog dessertwijn. Ik sloeg die over (ik was de BOB), maar ‘de man’ proefde wel en keurde ‘m goed.

Luden Den HaagLuden Den Haag

En?

Al met al hebben we dankzij deze high wine een mooi inzicht gekregen in de menukaart van Luden Den Haag. Een prima menukaart overigens. Niet superbijzonder, meer de klassiekere gerechten met een anders-dan-anders twist. En dat is ook zeker wat waard. Aanraders? De coquilles van het voorgerecht, de ravioli van het hoofdgerecht en de homemade twix van het nagerecht. Daar waren we het unaniem over eens (hoewel de bavette bij ‘de man’ op een gedeelde eerste plek stond met de ravioli). De sfeer op het Plein is gemoedelijk en zonnig, de bediening efficient en benaderbaar en dankzij de grootte van het terras vind je op zonnige dagen altijd wel ergens een plekje in de zon. En, dikke plus, je kunt dus dankzij dit grote terras een plekje op het terras reserveren als je er gaat eten. Gewoon aangeven bij je reservering!

Een kleine ‘maar’: met dat grote terras weet ik het verder nog niet zo. Is het goed voor het Plein als 1 partij alle ruimte overneemt? Ik heb voorbeelden gezien van pleinen waar dat heel goed werkt, maar ook voorbeelden van pleinen die totaal niet aantrekkelijk meer waren omdat er slechts 1 uitbater de scepter zwaaide. Ik ben er nog niet uit welke van de 2 voor Luden Den Haag geldt. Feit blijft dat je hier zeker een fijne (mid)dag (al dan niet op het terras) hebt als je aanschuift voor een high wine, een diner of een lunch. Gewoon proberen dus!

Ik werd door Luden Den Haag gevraagd om mijn bezoek te beoordelen. Lees hier mijn disclaimer.

Luden Den Haag

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen