JoorKitchen ontdekt…. Strandpaviljoen Zuid (Den Haag)

19 sep 2017 | Den Haag

Soms geloof ik echt dat ik geen bloed, maar zeewater door mijn aderen heb stromen. Overal waar ik kom, ben ik op zoek naar de zee of naar een rivier of een sloot. Sinds kort wonen we aan het water. En ik ga liever naar de zee dan naar een bos. Genoeg aanwijzingen toch om de hypothese in de eerste zin als bewezen te beschouwen 🙂 ? Mijn opa kwam uit een vissersfamilie, mijn moeder groeide op ‘op Scheveningen’ en een deel van mijn familie woont nog steeds in de Haagse contreien, hoewel nauwelijks meer aan zee. Maar de zee zit dus in mijn bloed. Maar wat heeft dat met Strandpaviljoen Zuid te maken?

Ik kom altijd graag aan zee, maar ik doe het veel te weinig. Ik maak er geen tijd voor, in de zomer vind ik het er te druk en ik vergeet soms hoe blij ik word van de rollende golven, de frisse wind en de eindeloze vergezichten. Maar eens in de zoveel tijd – als ik langere tijd niet aan zee geweest ben – begint het weer te kriebelen: tijd om naar zee te gaan. Dat was ook waarom we afgelopen weekend op het Zuiderstrand van Den Haag terechtkwamen.

Het Zuiderstrand ken ik al heel lang: een deel van mijn moeders jeugd ligt direct achter de duinen van strandafslag 12. Het Zuiderstrand is echter bij lang niet iedereen bekend. Het – veel drukkere en minder mooie (mijn mening) – Scheveningen krijgt nog steeds de meeste bezoekers. En dat terwijl het Zuiderstrand, dat vanaf de derde Haven naar Kuikduin loopt, zoveel mooier, rustiger en weidser is. Dus als wij naar zee gaan, gaan we altijd naar strandafslag 1 t/m 12. En zo kwamen we deze keer uit bij Strandpaviljoen Zuid.

Strandpaviljoen ZuidStrandpaviljoen Zuid

Strandpaviljoen Zuid?

Dit strandpaviljoen is geen newbie op het strand. Ik was er gewoon nog niet eerder geweest. En nu gaan we ernaartoe. In de stromende regen, met windkracht 8 en koude wind vanaf zee. Lekker hoor 🙂 In het paviljoen staat namelijk de kachel al aan en de koffie klaar. We ontbijten er – want van alle paviljoens op het Zuiderstrand heeft dit plekje op papier de lekkerste ontbijtjes. We kunnen kiezen uit bananen-bosbessenpancakes, yoghurt met granola en fruit of het grote ontbijt. ‘De man’ kiest voor dat laatste en wordt niet teleurgesteld. Kijk maar! We spotten trouwens nog een staatssecretaris die hier ook zijn koffie drinkt en grinniken dat ‘het hier dan wel goed moet zijn’. Totaal overbodig natuurlijk deze toevoeging, maar ik spotte een BN’er en dat wilde ik subtiel even duidelijk maken (*grinnik*).

Strandpaviljoen ZuidStrandpaviljoen Zuid

Ik kies voor de bananen-bosbessenpancakes met stroop en nog wat losse bosbessen. Je moet toch ergens je dag mee beginnen 😉 Erbij drink ik een sapje van sinaasappel, kurkuma en gember. Een beginnende verkoudheid kun je hiermee fijn de das omdoen. En je wordt er meteen goed wakker van. ‘De man’ krijgt koffie en sinaasappelsap bij zijn ontbijt.

We vergeten trouwens voor het gemak even dat de bediening wat traag op gang kwam deze ochtend en meer oog had voor het kinderpartijtje dat (helaas) vlak naast ons werd opgetuigd door (blijkbaar) stamgasten. En we kijken ook door de kinderpartijtjesbezoekers heen die de ruimte geheel voor zichzelf claimen en de route naar het toilet blokkeren met net uitgepakte raceauto’s en ander klein speelgoed. Wellicht hebben wij niet goed geluisterd of heeft de serveerster niet duidelijk aangegeven hoeveel ruimte het partijtje in zou nemen toen ze ons vroeg ergens anders te gaan zitten. Ach, dit is immers een strandtent, geen sjiek restaurant en zo moeilijk zijn we nu ook weer niet 😉

Strandpaviljoen ZuidStrandpaviljoen Zuid

En?

De koffie is lekker, de sfeer is prima en de ontbijtjes zijn heerlijk. Denk de Nederlandse regen en wind even weg en dit is een heerlijk plekje om de dag te beginnen. Daarna wandel je heerlijk naar Kijkduin of duik je aan de andere kant toch nog de boulevard van Scheveningen op. Doen dus! En wil je inderdaad langsgaan? Doe het dan snel, de strandtenten sluiten 1 oktober hun deuren 🙂

Strandpaviljoen ZuidStrandpaviljoen ZuidStrandpaviljoen Zuid

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen