JoorKitchen
  • Home
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Borrel
    • Zoet
    • Drankjes
    • Vegetarisch
    • Feestdagen
  • Hotspots
    • Delft
    • Den Haag
    • Rotterdam
    • Antwerpen
    • Overig
  • Receptenindex
  • Over JoorKitchen
  • Samenwerken met JoorKitchen
Tags
aardappel avocado bakken borrel brood burger cake chocola delft diner ei foodie fruit garnalen geitenkaas gezond groente groenten hotspot hotspots kaas kerst kip koek kookboek lunch man mozzarella ontbijt oven pasta recept rijst smoothie soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Borrel
    • Zoet
    • Drankjes
    • Vegetarisch
    • Feestdagen
  • Hotspots
    • Delft
    • Den Haag
    • Rotterdam
    • Antwerpen
    • Overig
  • Receptenindex
  • Over JoorKitchen
  • Samenwerken met JoorKitchen
4K
0
3K
  • Food
  • Reviews kookboeken

Gastblog Annemieke: review Good Morning!

  • 26 oktober 2016
  • 3 reacties
Total
0
Shares
0
0
0
0
0

Al vanaf het ontstaan van het idee van ‘JoorKitchen’ volg ik Jorie en haar foodblog op de voet. Ik ben groot fan van haar foto’s en recepten en vind het fantastisch hoe ze haar talenten voor schrijven, koken en fotograferen (in willekeurige volgorde) combineert.

Toen Jorie mij vroeg om een gastblog te verzorgen, maakte ik een klein vreugdedansje. Het boek ‘Good Morning!’ ging met mij mee naar Leiden. Ik bladerde, las, keek en maakte er twee recepten uit.

Good Morning! van Food Bandits

Het boek is van Food Bandits Suus en Johann, die gek zijn op ontbijt en koffie met iets lekkers. Ze zijn bekend van hun blog en Instagram-account. Eerder dit jaar stond een interview met hen op de website van de Amerikaanse Vogue (!) en op hun weblog delen ze niet alleen recepten, maar kom je ook meer over henzelf te weten én geven ze tips over bloggen en social media. ‘Good Morning!’ is hun eerste boek en verscheen begin dit jaar. Het boek is een ode aan het ontbijt – en laat ik nou dol zijn op langzame ontbijtjes! (Dat Joor zelf ook dol is op ontbijten, lees je o.a. in haar review van All Day Breakfast)

ingredienten-def

Mijn oordeel over Good Morning in sterren (max is 5*****)

Looks: ***** (5)
Vega / vis vs vlees: **** (4)
Simpelheid van de recepten: ***** (5)

Dat dit een ontbijtboek is, heeft de score wel wat beïnvloed: het maakt dat er veel recepten zonder vlees en vis in staan en zorgt er ook voor dat de recepten eenvoudig te maken zijn. Een ontbijtje is nu eenmaal zelden een gecompliceerd gerecht. Wat misschien niet zozeer met simpelheid maar wel met gemak te maken heeft (en voor mij meewoog in de 5 sterren bij simpelheid van de recepten) is dat een deel van de ontbijtjes al van tevoren gemaakt kan worden. Een uitkomst voor niet-ochtendmensen zoals ik!

Omdat Suus een gluten- en zuivelallergie heeft en dus gewend is daar rekening mee te moeten houden, en omdat Suus en Johann door de jaren heen steeds meer op hun voeding zijn gaan letten, staat bij de recepten steeds duidelijk aangegeven of het glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en/of veganistisch is. Fijn als je rekening wilt houden met de diëten van je logees.

koekjes2

Natuurlijk gaat het bij een kookboek om de smaak van de gerechten – alhoewel? Ik heb thuis stapels kookboeken, die voornamelijk fungeren als heerlijk lees- en droomvoer op druilerige dagen. Het kookboek is denk ik van een praktisch hulpmiddel voor in de keuken veranderd in een inspiratieboek voor in de zithoek. En inspireren doet dit boek voortreffelijk. Allereerst zijn daar de prachtige foto’s van Johann. Allemaal bij daglicht gemaakt, vanuit de gedachte dat het vooral simpel en echt moet blijven. Ideaal bij het onderwerp van het boek: voor het ontbijt hou je het eenvoudig. Het hele boek lijkt in ochtendlicht te baden, het is ingetogen en licht. Zo ondersteunt de vorm de inhoud.

Wat ook erg mooi is aan het boek, is dat het niet alleen recepten geeft en prachtige beelden bevat, maar daarnaast ochtendrituelen beschrijft. Ook dat maakt het tot een inspiratieboek: het brengt je op ideeën om jouw ochtendrituelen aan te passen of vooral zo te houden als ze zijn.

oeufs-cocotte-en-ontbijtkoekjesdef1

Recepten

Mijn aandacht werd getrokken door de ‘makkelijke ontbijtkoekjes’, want ik bak graag. Bovendien kun je dit ontbijt van tevoren maken en heeft het weinig ingrediënten. Het gaf mij een goede reden om eindelijk eens mijn keukenmachine uit het stof te halen en zo waren de koekjes in een handomdraai klaar. Op de dag zelf en ook op de dagen erna waren ze fijn van smaak en structuur – niet knapperig, maar eerder taai, zoals een mueslireep. De sesamzaadjes bovenop zijn optioneel, maar mijns inziens onmisbaar voor een prettige bite. Dit ga ik zeker vaker maken, want het is ook nog eens een heerlijk klusje!

De dag erna maakte ik de ‘oeufs cocotte’. Grappig detail daarbij is dat ik niet van eieren hou. En dat dat het ook nog eens het enige is waar ik niet van hou. De reden dat ik toch voor dit recept koos, is dat mijn vriend heel graag een eitje eet bij zijn ontbijt en ik nieuwsgierig was naar hoe dit uit de oven zou komen. En goed, laat ik het maar bekennen: ik had nog leuke bakjes die ik bij dit recept kon gebruiken… Die bakjes gaven de doorslag.

koekjes1

Het recept van de eieren is een echte aanrader. Ik zie ook al helemaal voor me hoe ik voor het kerstontbijt stervormige bakjes kan gebruiken. En bestaan er ei-vormige bakjes voor met Pasen? Mooi is ook dat er veel van deze bakjes tegelijk in de oven passen en je iedereen dus tegelijk zo’n heerlijk eitje – want dat was het! – voor kunt zetten. Echt, ik ben om. Ook voor mij voortaan eieren bij het ontbijt – als het oeufs cocotte zijn.

En?

‘Good Morning!’ is als een veelbelovend begin van een nieuwe dag: het maakt je nieuwsgierig naar wat er verder nog gaat komen.

 

Benieuwd geworden? 

0
0
0
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • kookboek
  • ontbijt
  • review
Vorige artikel
  • Reviews kookboeken

JoorKitchen kookt uit… Guilty pleasures van Oh My Foodness

  • 1 november 2015
Lees verder
Volgende artikel
review Kaneel & Kardemon
  • Reviews kookboeken

Gastblog Annemieke: review Kaneel & Kardemom

  • 16 maart 2017
Lees verder

Schrijf je in!

Snel nieuwe recepten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ook lekker:
Lees verder
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Reviews kookboeken

Toast met avocadoboter en tomatensalsa (Ottolenghi)

  • 13 november 2018
Lees verder
  • Reviews kookboeken
  • Zoet

JoorKitchen kookt uit: Cheesecake van OhMyFoodness

  • 15 oktober 2018
Lees verder
  • Food

Merry christmas!

  • 25 december 2017
review Kaneel & Kardemon
Lees verder
  • Reviews kookboeken

Gastblog Annemieke: review Kaneel & Kardemom

  • 16 maart 2017
Lees verder
  • Reviews kookboeken

JoorKitchen kookt uit… Guilty pleasures van Oh My Foodness

  • 1 november 2015
Lees verder
  • Reviews kookboeken

JoorKitchen kookt uit…. All day breakfast van TLT – The Little Things

  • 25 oktober 2015
Lees verder
  • Reviews kookboeken

JoorKitchen kookt uit…. In perfecte conditie van Ellen Hoog

  • 15 oktober 2015
Lees verder
  • Reviews kookboeken

JoorKitchen kookt uit… Miljuschka’s Foodtrucks

  • 8 oktober 2015
3 reacties
  1. INEKE schreef:
    27 oktober 2016 om 5:16 pm

    Met zo’n enthousiaste beoordeling krijgt ik zin in het boek.

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      27 oktober 2016 om 6:01 pm

      Ja he 🙂 Heeft Annemieke supergoed gedaan!

      Beantwoorden
  2. Annemieke schreef:
    28 oktober 2016 om 10:06 am

    Nou, wat leuk, bedankt! Ik heb trouwens om te vieren dat m’n eerste blog online staat de ontbijtkoekjes weer gemaakt, mmm!

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WEEK ZONDER VLEES | Het is de nationale @weekzondervlees en deze spuit 11 doet daar ook op de valreep aan mee 😊 Ik heb bergen content voor jullie klaarstaan, maar soms wat weinig energie en tijd om alles uit te werken. Maar, deze week is te leuk en ook te belangrijk om voorbij te laten gaan 😊 Dus, tijd voor een golden oldie die - vind ik - wat te weinig aandacht krijgt op mijn blog! Hij is te lekker om te laten gaan, trust me 😁⁠ 97 8
WORTEL-KOKOSSOEP 🥕 | Tijd voor een heerlijke en makkelijke maaltijd! Dat is deze makkelijke wortel-kokossoep met pompoenpitten absoluut! Het was het eerste recept dat ik weer maakte na mijn bevalling (met 1 kind huilend op de achtergrond en 1 kind huilend in de draagzaak op mijn buik 🙈), dus ik hield het simpel. Maar, simpel we love! Soms moet je het jezelf niet te moeilijk willen maken 😊⁠ 118 8
IK MOEST HUILEN OM EEN KOPJE KOFFIE | Gistermorgen. Vroeg. Na een doorwaakte nacht leek het me een goed idee om mijn mobiel eens op te schonen. Daar staan tegenwoordig namelijk megaveel foto's op opgeslagen. Denk: naast 100 foto's van een bordje eten, ook 200 foto's van hetzelfde lachende gezichtje. Of dezelfde 2 lachende gezichtjes 🥰😬⁠ 168 33
KROKANTE AUBERGINE (RECEPT IN TEKST)  Deze heerlijke pita's ontstonden per ongeluk. Maar het zijn sindsdien echte blijvertjes. En dat terwijl ik geen (enorme) fan ben van aubergine. Dus dat wil absoluut iets zeggen 🤩⁠ 133 28
SWIEPSWAPSWOEP!  Op de valreep nog mijn bijdrage aan het feestje van de maand! Ik deed namelijk weer mee aan de SwiepSwapSwoep van @mandyandmore 😄 ⁠ 132 26
SNELLE WOK MET CHAMPIGNONS EN MISO | Snelle maaltijden bomvol groenten kun je wat mij betreft niet genoeg in je repertoire hebben. Dus voeg ik graag nog een extra makkelijke maaltijd aan je voorraadje toe. Namelijk deze snelle wok met miso, champignons en garnalen! Snel gemaakt, heerlijk van smaak en simpel dus voor iedereen te maken 😃⁠ 155 11
JoorKitchen
Over eten, (vega) koken en heel veel lekkers

JoorKitchen
samenwerken@joorkitchen.nl
kvk 71625127
btw-id NL002056164B63
Bank: NL84 RABO 0391 6548 61
BIC: RABONL2U
T.n.v.: Jorie van Tienhoven

Input your search keywords and press Enter.

Deze site maakt gebruik van cookies om jouw gebruikerservaring optimaal te maken. Vind je dat OK? Of wil je meer weten?