Gastblog Annemieke: review Good Morning!

26 okt 2016 | Food, Reviews kookboeken

Al vanaf het ontstaan van het idee van ‘JoorKitchen’ volg ik Jorie en haar foodblog op de voet. Ik ben groot fan van haar foto’s en recepten en vind het fantastisch hoe ze haar talenten voor schrijven, koken en fotograferen (in willekeurige volgorde) combineert.

Toen Jorie mij vroeg om een gastblog te verzorgen, maakte ik een klein vreugdedansje. Het boek ‘Good Morning!’ ging met mij mee naar Leiden. Ik bladerde, las, keek en maakte er twee recepten uit.

Good Morning! van Food Bandits

Het boek is van Food Bandits Suus en Johann, die gek zijn op ontbijt en koffie met iets lekkers. Ze zijn bekend van hun blog en Instagram-account. Eerder dit jaar stond een interview met hen op de website van de Amerikaanse Vogue (!) en op hun weblog delen ze niet alleen recepten, maar kom je ook meer over henzelf te weten én geven ze tips over bloggen en social media. ‘Good Morning!’ is hun eerste boek en verscheen begin dit jaar. Het boek is een ode aan het ontbijt – en laat ik nou dol zijn op langzame ontbijtjes! (Dat Joor zelf ook dol is op ontbijten, lees je o.a. in haar review van All Day Breakfast)

Mijn oordeel over Good Morning in sterren (max is 5*****)

Looks: ***** (5)
Vega / vis vs vlees: **** (4)
Simpelheid van de recepten: ***** (5)

Dat dit een ontbijtboek is, heeft de score wel wat beïnvloed: het maakt dat er veel recepten zonder vlees en vis in staan en zorgt er ook voor dat de recepten eenvoudig te maken zijn. Een ontbijtje is nu eenmaal zelden een gecompliceerd gerecht. Wat misschien niet zozeer met simpelheid maar wel met gemak te maken heeft (en voor mij meewoog in de 5 sterren bij simpelheid van de recepten) is dat een deel van de ontbijtjes al van tevoren gemaakt kan worden. Een uitkomst voor niet-ochtendmensen zoals ik!

Omdat Suus een gluten- en zuivelallergie heeft en dus gewend is daar rekening mee te moeten houden, en omdat Suus en Johann door de jaren heen steeds meer op hun voeding zijn gaan letten, staat bij de recepten steeds duidelijk aangegeven of het glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en/of veganistisch is. Fijn als je rekening wilt houden met de diëten van je logees.

Natuurlijk gaat het bij een kookboek om de smaak van de gerechten – alhoewel? Ik heb thuis stapels kookboeken, die voornamelijk fungeren als heerlijk lees- en droomvoer op druilerige dagen. Het kookboek is denk ik van een praktisch hulpmiddel voor in de keuken veranderd in een inspiratieboek voor in de zithoek. En inspireren doet dit boek voortreffelijk. Allereerst zijn daar de prachtige foto’s van Johann. Allemaal bij daglicht gemaakt, vanuit de gedachte dat het vooral simpel en echt moet blijven. Ideaal bij het onderwerp van het boek: voor het ontbijt hou je het eenvoudig. Het hele boek lijkt in ochtendlicht te baden, het is ingetogen en licht. Zo ondersteunt de vorm de inhoud.

Wat ook erg mooi is aan het boek, is dat het niet alleen recepten geeft en prachtige beelden bevat, maar daarnaast ochtendrituelen beschrijft. Ook dat maakt het tot een inspiratieboek: het brengt je op ideeën om jouw ochtendrituelen aan te passen of vooral zo te houden als ze zijn.

Recepten

Mijn aandacht werd getrokken door de ‘makkelijke ontbijtkoekjes’, want ik bak graag. Bovendien kun je dit ontbijt van tevoren maken en heeft het weinig ingrediënten. Het gaf mij een goede reden om eindelijk eens mijn keukenmachine uit het stof te halen en zo waren de koekjes in een handomdraai klaar. Op de dag zelf en ook op de dagen erna waren ze fijn van smaak en structuur – niet knapperig, maar eerder taai, zoals een mueslireep. De sesamzaadjes bovenop zijn optioneel, maar mijns inziens onmisbaar voor een prettige bite. Dit ga ik zeker vaker maken, want het is ook nog eens een heerlijk klusje!

De dag erna maakte ik de ‘oeufs cocotte’. Grappig detail daarbij is dat ik niet van eieren hou. En dat dat het ook nog eens het enige is waar ik niet van hou. De reden dat ik toch voor dit recept koos, is dat mijn vriend heel graag een eitje eet bij zijn ontbijt en ik nieuwsgierig was naar hoe dit uit de oven zou komen. En goed, laat ik het maar bekennen: ik had nog leuke bakjes die ik bij dit recept kon gebruiken… Die bakjes gaven de doorslag.

Het recept van de eieren is een echte aanrader. Ik zie ook al helemaal voor me hoe ik voor het kerstontbijt stervormige bakjes kan gebruiken. En bestaan er ei-vormige bakjes voor met Pasen? Mooi is ook dat er veel van deze bakjes tegelijk in de oven passen en je iedereen dus tegelijk zo’n heerlijk eitje – want dat was het! – voor kunt zetten. Echt, ik ben om. Ook voor mij voortaan eieren bij het ontbijt – als het oeufs cocotte zijn.

En?

‘Good Morning!’ is als een veelbelovend begin van een nieuwe dag: het maakt je nieuwsgierig naar wat er verder nog gaat komen.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

8 Reacties

 1. INEKE

  Met zo’n enthousiaste beoordeling krijgt ik zin in het boek.

  • JoorKitchen

   Ja he 🙂 Heeft Annemieke supergoed gedaan!

 2. INEKE

  Met zo’n enthousiaste beoordeling krijgt ik zin in het boek.

  • JoorKitchen

   Ja he 🙂 Heeft Annemieke supergoed gedaan!

 3. Annemieke

  Nou, wat leuk, bedankt! Ik heb trouwens om te vieren dat m’n eerste blog online staat de ontbijtkoekjes weer gemaakt, mmm!

 4. Annemieke

  Nou, wat leuk, bedankt! Ik heb trouwens om te vieren dat m’n eerste blog online staat de ontbijtkoekjes weer gemaakt, mmm!

 5. HCA

  Ziet er goed uit! Het boek klinkt ook interessant, wellicht dat ik die ook wil aanschaffen…

  Groetjes,
  Anne

 6. HCA

  Ziet er goed uit! Het boek klinkt ook interessant, wellicht dat ik die ook wil aanschaffen…

  Groetjes,
  Anne

Een reactie versturen