JoorKitchen ontdekt…. Brandweerkantine Maastricht

11 mei 2017 | Overig

Afgelopen meivakantie bezochten ‘de man’ en ik de wonderschone plek Maastricht. Daar waren we allebei al eens eerder geweest, maar nog niet eerder met elkaar. En dat werd tijd. In mijn herinnering is Maastricht een heerlijke, Bourgondische stad. Met een waanzinnig mooie binnenstad, maar met ook een heel mooie omgeving. We boekten een appartementje via Airbnb in het fijne Jekerkwartier, vlakbij de UB van de universiteit. En een van de eerste hotspots die we die week bezochten was de Brandweerkantine.

Als we een stad bezoeken, kiezen we eigenlijk altijd een appartementje zonder ontbijt om in te verblijven. Op die manier ‘moeten’ we ’s morgens ook op zoek naar een ontbijtplek en zijn er iedere dag drie plekken waar we uit eten kunnen gaan 🙂 De Brandweerkantine Maastricht was onze ontbijtplek tijdens onze eerste dag in Maastricht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brandweerkantine Maastricht?

De naam zegt het natuurlijk al: Brandweerkantine Maastricht zit in een voormalige brandweerkazerne. Inmiddels vind je hier geen brandweermannen meer, maar wel een creatieve broedplaats. Het gebouw heeft meerdere studio’s voor kunstenaars en / of andere creatievelingen. We zagen er onder andere een drumruimte en start ups. In de voormalige brandweerautostalling vind je nu de Brandweerkantine.

De grote ramen aan de zijkant van het gebouw herinneren je nog het meest aan de voormalige functie van het gebouw. Je ziet de rollijken nog zitten achter de dubbele ramen. De ruimte is groot, open en nog vol van authentieke elementen. Voordat je de kantine binnenkomt, zie je bijvoorbeeld nog de brandweerpaal, waar de brandweerlieden naar beneden roetsjten als er een brandmelding was. De ruimte is verder ruim opgezet en in de ruimte staat een bonte collectie van stoeltjes en meubeltjes uit de jaren 50 en 60. Achter in de ruimte staat de bar, daarachter – achter dichte deuren – bevindt zich nog een ruimte. Hier worden vaak evenementen gehouden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat staat er op het menu?

Wij komen om te ontbijten. Er is ruime keuze op de kaart: van zelf samen te stellen granolabowls, tot croissantjes en omeletten. Ik kies voor yoghurt met homemade granola en fruit. ‘De man’ voor een croissantje. Erbij trakteren we onszelf op scones met lemoncurd. We drinken allebei cappuccino.

De komende dagen in Maastricht leren we dat ook in Maastricht de kleine koffiebranderijen de meeste plekken in de stad voorzien van koffie. Zoals de bekende branderij Maison Blanche Dael. Deze koffie bevalt me wel: romig van smaak en weinig bitter. Just as I like it. De scones zijn lekker warm en de combi met lemoncurd is weer net even anders. Ook het croissantje en de granola zijn prima.

Een snelle check op de kaart leert dat je bij Brandweerkantine Maastricht ook heel prima kunt lunchen en dineren. Wat bij de gerechten op de kaart opvalt, is dat ze net even anders dan anders zijn. Bijvoorbeeld het broodje met plakjes ei, truffelmayo en haringkuit. Of zwarte koolvis uit de oven met een kruiden korstje, puree van meiraap en aardappeltjes, lamsoor en ’n tomatensausje. De meeste combi’s op de kaart ontstijgen het niveau brasserie op papier in ieder geval zeker. Maar, we hebben de gerechten helaas niet geproefd, dus een inhoudelijke oordeel kan ik niet geven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

En?

Enkele dagen na ons bezoek aan Brandweerkantine Maastricht raak ik aan de praat met een Maastrichtse. Ze vraagt waar we die dagen al geweest zijn en gegeten hebben. Als ik vertel dat we bij de Brandweerkantine zijn geweest, hoor ik wat ik die week nog een aantal keer hoor van een aantal Maastrichtenaren: heel mooie plek, lekker eten, maar helaas niet altijd even al te vriendelijk personeel. Ik sluit me daarbij aan. Wat een heerlijke plek is de Brandweerkantine! We ontbeten er heerlijk en niet duur en de kaart voor lunch en diner beloofde ons heel wat moois. Jammer dat we dat in die korte week niet meer uit hebben kunnen proberen! Het ietwat norse personeel nemen we dan maar voor lief, iedereen kan z’n dag weleens niet hebben 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen