Gastblog ‘de man’: krokant buikspek

16 mei 2015 | Avondeten

Een van de dingen die ik het leukst vind om te doen in de keuken is werken met vlees. En dan bedoel ik niet een lullig stukje vlees zoals een kipburgertje of een tartaartje. Ik werk het liefst met grote stukken vlees die je nog helemaal moet voorzien van smaak en waar je in de bereiding echt alle kanten mee op kunt. Zo maakte ik al eerder beef jerky en sneed ik bij een workshop in De Librije een stuk lamsnek, dat 24 uur gepekeld was, in stukjes. Geef mij een mooi stuk vlees, een mes en een recept en je ziet mij even niet meer.

Dit recept voor buikspek is net even anders dan je gewend bent en het resultaat is echt lekker. Crispy van buiten, sappig van binnen. En eigenlijk is het ontzettend makkelijk te maken. Het enige lastige aan dit recept is de tijd: je begint een dag van tevoren en je moet een aantal keer de oventijd bijstellen en het vlees bewerken. Maar, dat heb ik wel over voor het uiteindelijke resultaat. Ik hoop jij ook, knoeize!

Wat heb je nodig om krokant buikspek te maken voor 2-3 personen?

  • 600 gram buikspek aan een stuk
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels Hoisinsaus
  • 4 centimeter gember, geraspt
  • 1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder
  • 1 eetlepel sherry of Chinese rijstwijn (ik gebruikte sherry, die stond al in de kast)
  • zeezout

Hoe maak je dit heerlijk krokante buikspek?

Een dag voordat je het buikspek wilt gebruiken, begin je met de eerste fase.

1. Die bestaat uit het insnijden van het vel. Check eerst of het buikspek in je ovenschaal past. Zo niet, halveer het stuk buikspek dan. Snijd het vel (alleen het vel!) ongeveer 2-3 cm in met een scherp mes. Dit doe je om het vet er beter uit te laten lopen.

2. Leg het stuk spek op een rooster of in een vergiet. Overgiet het spek met kokend water. Dep het vervolgens droog.

3. Maak nu de marinade door de knoflook, de gember, de hoisinsaus, de vijfkruidenpoeder en de sherry of Chinese rijstwijn te mengen.

4. Wrijf het vlees in met deze marinade, doe dat op de vleeskant. Leg nu het ingewreven vlees met de velkant naar boven in een droge, schone ovenschaal. Bedek de ovenschaal met plastic folie en laat het spek marineren in de koelkast.

De volgende dag

5. Verwarm hiervoor de oven voor op 210 graden.

6. Dep vervolgens de velkant van het spek nog een keer droog. Wrijf het vel in met flink wat zeezout, later kun je dat zeezout er altijd weer afhalen, dus wees niet bang dat het vlees te zout zal worden.

7. Zet de ovenschaal 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Voeg elke tien minuten een beetje water toe aan de ovenschaal. Let wel op dat het water het vel niet raakt.

8. Haal het spek na 45 minuten uit de oven.

9. Zet de oventemperatuur nu terug naar 190 graden en zet het vlees voor 60 minuten terug in de oven.

10. Herhaal ook in dit uur steeds het proces van water toevoegen.

11. Na dit uur zet je de oven weer hoger, op 230 graden, en de ovenschaal iets hoger in de oven. Laat het vel in 30 minuten krokant roosteren. Haal het spek hierna uit de oven en laat het afkoelen voordat je het gaat snijden.

Dit krokante buikspek is heerlijk om zo te eten, maar je kunt het ook gebruiken in bijvoorbeeld een lotusbroodje. Het recept voor die laatste zet Joor binnenkort op JoorKitchen.

DSC_2861DSC_2953

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties