Voor het diner

Oosterse burgers met kip of garnaal

20 mei 2015

Een jaar geleden vond ik in Delicious een recept voor burgers die bijna alleen maar bestonden uit een paar van mijn favoriete ingrediënten: pindakaas, brood, paksoi, chilisaus. Ik was verkocht. Bovendien zijn dit burgers die niet heel vet zijn en die ook qua calorieën de BigMac bij lange na niet evenaren. Het oorspronkelijke recept was met kip, maar de garnalen bleken een prima vervanging. Inmiddels maken we deze burgers alleen nog met garnalen, maar voor de foto’s hebben we nog even de twee varianten gemaakt: een met kip en een met garnalen. Wij zagen zelf het verschil niet meer, zo erg lijken deze twee varianten op elkaar. Volgens ‘de man’ verschillen ze wel sterk in smaak, maar zijn ze allebei heerlijk. Inmiddels is dit mijn lievelingsrecept en ik zou deze burgers het liefst iedere dag eten. Dan kan helaas niet, maar jeetje wat zijn en blijven deze burgers lekker. Ik hoop dat jullie ze net zo lekker vinden als ik. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze heerlijke burgers te maken voor 2 personen?

* 250 gram garnalen – wij gebruiken de gepelde, rauwe diepvriesgarnalen van de AH (of kipfilet)
* 1 sjalotje, gesnipperd
* 1 teen knoflook
* 1 eetlepel sojasaus
* 2 theelepels kerriepoeder
* handje paneermeel
* 2 eetlepels peterselie, fijngesneden
* 2 grote bruine bollen
* 2 eetlepels pindakaas (ik gebruik meer, dat begrijp je)
* zoete chilisaus
* 4-5 paksoistelen, witte delen verwijderd, groene bladen in stukken
* ½ bakje alfalfa
* 1/2 rode ui, in dunne halve ringen

Hoe maak je deze lekkere oosterse burgers?

Doe de garnalen met de sjalotjes, knoflook, sojasaus, kerriepoeder, 1/2 theelepel zout en een snufje peper in de keukenmachine en maal fijn. Dit mengsel is waarschijnlijk te nat om er goede burgers van te vormen. Voeg daarom de panko / het paneermeel toe totdat het mengsel wel nattig, maar toch stevig is. Houd 1 el peterselie achter voor de garnering. Meng de rest van de peterselie met een vork door het mengsel. Verdeel het in twee gelijke delen en vorm hier 2 platte burgers van. Laat de burgers in de koelkast in ongeveer 30 minuten opstijven. Heb je minder tijd? Leg de burgers dan 10 minuten in de vriezer.

Kook wat water in de waterkoker. Doe de alfalfa in een vergiet en giet het kokend water eroverheen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers in 5 minuten goudbruin en gaar. De garnalenburgers zijn minder stevig dan de kipburgers, dus bak ze niet te hard en laat ze tijdens het bakken met rust. Keer slecht een keer voorzichtig om. Gebruik je liever kip voor deze burgers? Bak deze dan 10 minuten, keer regelmatig en laat de burgers na de baktijd nog 10 minuten liggen onder wat aluminiumfolie.

Snijd voor het serveren de bruine bollen open, bestrijk beide helften met lekker wat pindakaas. Verdeel de paksoi erover. Leg de burgers erop en garneer met de alfalfa, ui en peterselie. Doe de chilisaus erbovenop. Serveer met kroepoek en extra chilisaus.

Foto 22-03-15 18 10 15Foto 22-03-15 18 07 07

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Food Blogger's Favorites: Jorie van JoorKitchen 24 augustus 2016 at 8:34 am

    […] die snel op tafel staat en vol lekkere, meestal lichte, smaken zit. Mijn all-time favorite is een Oosterse garnalenburger: dit is een burger met sjalotjes, knoflook, sojasaus, kerriepoeder en garnalen of kip. Het geheime […]

  • Leave a Reply